Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Pick-A-Pen: Riffen

"Je gaat de oceaanbodem verkennen rondom een gezonken schip."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Het spel Pick a Pen heeft meerdere varianten. Hier lees je een review van het spel ‘Riffen’. De Pick a Pen serie is uitgegeven door 999 games en de ontwerper van het spel is Reiner Knizia. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en het duurt gemiddeld 30 minuten.

Algemeen

Elk Pick a Pen spel begint hetzelfde. Roll & Write. Iedere speler krijgt een persoonlijk scorevel en tijdens een beurt worden er 5 kleurpotloden op tafel gerold. Elk potlood heeft verschillende zijden met daarop aangegeven symbolen. Om de beurt kiest een speler een kleurpotlood uit met het daarop aangegeven symbool. Hij voert vervolgens de actie uit van het potlood op zijn scoreveld. Iedere speler doet vervolgens hetzelfde tot de potloden op zijn. Liggen er geen potloden meer op tafel dan is de volgende speler de startspeler en rolt hij de 5 potloden opnieuw.

Riffen

In dit spel bevind je je op zee. Je gaat de oceaanbodem verkennen rondom een gezonken schip om kostbare schatten en munten op te duiken. Door de juiste routes te tekenen kan je deze kostbaarheden verzamelen. In dit spel staan er op de zijden van de potloden symbolen die je duidelijk maken welke route je mag tekenen van punt tot punt. Dit kan zijn dat je 2,3 of 4 of meer rechte lijnen mag tekenen. Maar het kan ook zijn dat je een symbool ziet die vertelt dat je 1,2 of 3 lijnen naar keuze mag tekenen. Je mag de richting van je route nu zelf bepalen. Een route begint altijd vanuit een duiklocatie. En er kan maar één route zijn van elke kleur. Als er dus al een route bestaat van het kleur potlood wat jij kiest, moet je de route vervolgen waar hij is geëindigd. Je mag niet 2 keer over een verbinding heengaan. Wel mag je een veld, munt of schat meermaals doorkruisen.

Let op! Kan of wil je de aangegeven actie van het potlood niet tekenen dan mag je er voor kiezen het potlood niet te gebruiken en leg je deze naast je neer, zonder gevolgen. Je past als het ware.

Er zijn ook bonuspunten te verdienen. Als je van elke kleur tenminste 2 punten hebt verzameld krijg je 5 bonuspunten. Maar je moet snel zijn om de race te winnen, want maar één speler maakt kans op deze bonuspunten. Hetzelfde geldt voor de speler die als eerst 6 en 10 punten weet te verzamelen per kleur, of als eerst alle 8 de munten heeft bemachtigd.

Het spel eindigt direct wanneer een speller alle 8 de munten heeft verzameld of wanneer hij van elke kleur 6 punten heeft vergaard. De speler met de meeste punten wint.

Pick a Pen Riffen review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Ook deze versie van Pick a Pen bevat 3 verschillende niveau’s.

Niveau 2 introduceert draaikolken. Als je met je route een draaikolk bereikt, dan komen alle resterende stappen die het potlood aangeeft te vervallen. De draaikolk wordt ingekleurd met de betreffende kleur en vervolgens mag je 3 stappen naar keuze tekenen. Is een draaikolk al ingekleurd wanneer je route hem doorkruist, dan heeft hij geen effect meer.

Pick a Pen Riffen review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Niveau 3 introduceert propellers. Bereikt je route een propeller dan verzamel je die door deze in te kleuren. Daarnaast kleur je de buitenste ring van een propeller aan de rechterkant van je scorevel in. Deze verzamelde propellers kan je gebruiken tijdens je beurt. Als je een propeller inzet kan je het symbool van het potlood negeren en in plaats daarvan 3 willekeurige stappen tekenen. Je kan een verzamelde propeller maar één keer gebruiken, dus je vinkt deze af door daarna de binnenste ring van de propeller aan de rechterkant in te kleuren. Deze scorevelden bevatten ook meer munten, schatkisten en hogere te behalen scores.

Pick a Pen Riffen review door Mervin en Ginger. Roll and Write spel. 999 games.

Conclusie

Dit familiespel is best strategisch. Want je moet goed nadenken welke route je gaat tekenen. Eenmaal aan een kleur begonnen, kan je geen nieuwe route meer starten. Vanaf waar vertrek je? En probeer je de meeste schatkisten te behalen van één kleur, verschillende kleuren of focus je je op de munten? Ben je sneller dan je tegenstander om de bonuspunten te verzamelen? Denk goed na over welk potlood je pakt en wanneer. Denk vooruit waar je met je route naar toe wil en of je daarbij niet je andere routes in de weg zit. Daarnaast is het ook een kwestie van geluk of jij de kans krijgt potloden te kiezen met precies de juiste symbolen voor jouw plannen. We vinden dit spel net iets uitdagender dan de Pick a Pen variant ‘Tuinen’. We zouden het dan ook als iets moeilijker bestempelen, maar nog steeds geschikt voor jong en oud. Dit spel van pen en papier vinden wij een leuke aanvulling op onze Pick a Pen spellencollectie. Het is absoluut weer anders dan Tuinen of Crypten. Een aanrader dus.

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Pick-A-Pen: Riffen is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Dit spel is iets uitdagender dan de Pick a Pen variant Tuinen."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Pick-A-Pen: Riffen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Pick-A-Pen: Riffen

Omschrijving van Pick-A-Pen: Riffen


Pick-A-Pen: Riffen is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Pick-A-Pen: Riffen duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Pick-A-Pen: Riffen is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Pick-A-Pen: Riffen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.