Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Mille Fiori

"Het spel ziet er fantastisch uit, maar behalve dat, vinden wij het inhoudelijk ook een fantastisch spel!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Zin in een stedentripje naar de bijzondere Italiaanse stad Venetië? Maar dan zonder de duizenden andere toeristen? Dat is bijna niet te doen. Of…maak kennis met het kleurrijke bordspel Mille Fiori en ontdek in je eigen huiskamer de haven, huizen, burgers en handel van deze mooie stad.

Mille Fiori is Italiaans voor duizend bloemen, dat is wel te zien aan de mooie en frisse kleuren van dit spel. Maar is het spel zelf net zo aantrekkelijk als de kleuren? Misschien helpt deze review je te bepalen of dit ook een leuk spel voor jou is…

Mille Fiori

Mille Fiori – De glasblazers van Venetië is een strategisch bordspel van 999 Games wat bedacht is door Reiner Knizia, ook wel bekend van populaire spellen zoals Regenwormen en El Dorado en geïllustreerd door Stephan Lorenz en Marina Gonzalez. Olga Cress is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving. Dit spel kun je spelen met 2-4 personen vanaf 10 jaar. Speelduur is 60-90 minuten.

Hoe het werkt…

Met het uitpakken en klaarleggen van het spel ontdek je gelijk een groot voordeel: Je bent zo klaar! En dat geldt dan ook weer voor het opruimen. Heel fijn! Iedereen kiest een kleur en je pakt gelijk alles in die kleur. 

De kaarten worden geschud en een aantal open op tafel neergelegd. De startspeler geeft aan iedere speler 5 kaarten. Alle spelers kiezen hier tegelijk een kaart uit. En je geeft dan de rest door naar links. De laatste kaart wordt open neergelegd.

Mille Fiori
Actiekaarten uit de verschillende categorieën

Daarna is de volgende speler startspeler en  worden er weer 5 kaarten per persoon uitgedeeld en gespeeld. Dit gaat zo door tot de trekstapel leeg is of een speler zijn laatste schijf heeft gespeeld. Wie de meeste punten heeft is de winnaar van Mille Fiori.

Dit is uiteindelijk de speelwijze en die oogt vrij eenvoudig, maar wat kun je met je kaarten, want daar zit natuurlijk het denkwerk. De kaarten hebben allemaal een achtergrondkleurtje, in deze categorie mag je je kaart spelen. Per categorie proberen we in het kort uit te leggen wat de bedoeling is: 

Werkplaatsen: Je plaatst een ruit op het symbool wat op je kaart staat, dit levert je 1 punt op. Je probeert daarna andere ruiten hier op aan te sluiten, daardoor krijg je elke keer punten voor het aantal aansluitende tegels. Deze manier kom je ook tegen bij bijvoorbeeld Azul Zomerpaviljoen. Sluit je het gouden symbool in, dan mag je een extra kaart spelen van de open kaarten. Heb je 4 verschillende symbolen dan zorgt dat voor bonuspunten.

Mille Fiori
In de werkplaats moet je de ruiten slim op elkaar laten aansluiten voor extra punten en misschien wel een extra actie

Huizen: Met het plaatsen van je ruiten volg je gewoon de rij maar je probeert wel een aansluitend rijtje van jouw kleur te vormen want in dat geval mag je de punten optellen. Dit maakt het interessant. Heb je 3 of 5 verschillende cijfers dan mag je een extra kaart spel. Heb je 4 verschillende cijfers dan doe je mee voor de bonuspunten.

Mille Fiori
In de huizen probeer je op het juiste moment een rijtje te maken…dan mag je de punten optellen

Personen: Je hebt hier een lichtgroene en donkergroene versie, maar de speelwijze is hetzelfde. Je legt ruiten neer vanaf de onderste rij. Liggen er bijvoorbeeld 2 op de onderste rij dan mag je doorbouwen naar de 2e rij, die meer punten waard is. Kom je aan de top van de piramide dan mag je een extra kaart spelen. Heb je 3 verschillende symbolen bedekt dan krijg je ook hier bonuspunten. 

Mille Fiori
Bij personen (2 velden onder elkaar) wil je graag hogerop komen. Hoe hoger, hoe meer punten

Handel: Je legt een ruit neer van het symbool op je kaart. Hoe meer je van die symbolen hebt hoe meer ze waard worden. Let wel op, je medespelers verdienen er ook punten mee. Mocht het zo zijn dat je een goede deal hebt gemaakt voor een medespeler, oftewel, je medespeler verdient er eigenlijk meer punten aan dan jijzelf, dan mag je een extra kaart spelen. Heb je de 4 verschillende symbolen dan krijg je bonuspunten. Deze categorie wordt wat interessanter met 3 of 4 spelers.

Mille Fiori
1 item = 1 punt bij een tweede van dezelfde soort is die 2 punten per tegel waard enz.

Haven: Deze categorie werkt een beetje samen met Handel. Als je een kaart speelt dan leg je een ruit in een schip. Liggen er 3, dan vaart het schip uit maar dit is alleen handig qua punten als het schip genoeg lading heeft, daarvoor kijk je op dezelfde lijn als het schip naar de producten uit de categorie Handel. Hoe meer producten hoe meer punten. Verder mag je schip zoveel vooruit als je roer aangeeft midden op je kaart. Hiermee kun je ook extra punten scoren of een extra kaart spelen.

Mille Fiori
Eropuit met je schip en ontdek punten en bonusacties

Deze categorieën lijken misschien wat veel regels te hebben, maar zodra je het spel een keer gespeeld hebt dan wijst het zichzelf. Mocht je trouwens kaarten in je hand hebben waar je niet echt iets mee kunt, dan mag je deze altijd gebruiken om alleen je schip vooruit te zetten, op elke kaart staat namelijk een geel roer met een getal dit zijn dan het aantal stappen dat je mag doen. Zo heb je altijd een back-up-plan 😉

Mille Fiori, wat vinden wij hiervan?

Het spel ziet er fantastisch uit, maar behalve dat, vinden wij het inhoudelijk ook een fantastisch spel! Het spel is snel klaargelegd en heeft een overzichtelijke speluitleg. Het speelmateriaal en de doos zien er netjes en solide uit. 

De basis is in principe heel simpel, maar door de mogelijkheden in alle categorieën heeft het spel veel te bieden. Daarbij vereist het wat tactiek en planning om zoveel mogelijk punten binnen te harken. Elke categorie heeft zo zijn voordelen. Dus lekker uitproberen, en lukt het niet, dan probeer je de volgende keer weer een andere strategie uit. Dat zorgt voor een hoge herspeelbaarheidsfactor.

Wat de kunst is, is om zoveel mogelijk extra kaarten te kunnen scoren, dit geeft een soort kettingreactie aan punten, wij moesten hier bij gelijk denken aan het dobbelspel Clever. Dit zorgt voor een leuke extra uitdaging. 

Wij deden over een spel met z’n tweeën ongeveer een half uurtje dus dat is ook goed te doen. Met meerdere spelers ongeveer een uurtje tot anderhalf uur. Doordat elke speler 1 kaart kiest en dus 1 kaart speelt, blijft er veel snelheid in het spel zitten. Ook verdien je soms punten door een actie van een andere speler, op deze manier hou je flink wat interactie in het spel. Saai zal het niet zo snel worden.

Kleine geluksfactor is natuurlijk wat voor kaarten je in je hand krijgt, maar daar heeft iedere speler last van. Kleine pestfactor ook als iemand je net voor is bij het leggen van een ruit.

Wij zijn in ieder geval heel enthousiast en Mille Fiori zal hier zeker vaker op tafel komen, maar stiekem staat Venetië ook nog wel op de planning om in het echt naar toe te gaan…some day 😌

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Mille Fiori is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Stiekem staat Venetië ook nog wel op de planning om in het echt naar toe te gaan…some day "

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Koop Mille Fiori bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Mille Fiori

Omschrijving van Mille Fiori


Mille Fiori is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Mille Fiori duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Mille Fiori staat in het Engels bekend onder de naam Mille Fiori. Mille Fiori is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games, Devir & Schmidt. .

Koop Mille Fiori bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1667901452395", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000098229724","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mille%20Fiori%20Bordspel","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.