Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Hargrave, Elizabeth

Review van Wingspan

Leg je verrekijker maar weer terug in de kast want deze vogels heb je nog nooit van zo dichtbij gezien. Het spel Wingspan is helemaal gericht op vogels, wat ze eten en in welke gebieden ze leven. Je kunt dit spel van 1-5 spelers spelen (vanaf 10 jaar). Er zitten speciale spelregels bij om het spel in je eentje te kunnen spelen.

Foto Bordspel Wingspan

Inhoud:

1 doelentableau

1 vogelhouder

5 spelertableaus

1 vogelhuisje

170 vogelkaarten

26 bonuskaarten

16 Automa-kaarten

75 ei-miniaturen

5 speciale houten dobbelstenen

12-delige bewaarbak met deksel

4 doorzichtige doosjes

40 houten actiestenen

103 voedselfiches

1 startspelerfiche

8 doeltegels

1 scoreblok

1 appendix

1 overzichtsblad

De Automa-spelregels

De spelregels

Foto Bordspel Wingspan

Voorbereiding

Schud de stapel vogelkaarten en leg er 3 open op de vogelhouder/display. Leg de voedselfiches en eieren in de voorraad. Ook het doelentableau en bonuskaarten mogen in het midden van de tafel voor iedereen binnen handbereik. Zet het vogelhuisje in elkaar. Ja dat las je goed een vogelhuisje voor de voedsel-dobbelstenen, aan de achterkant kun je dobbelstenen erin doen om ze te rollen. Is het echt nodig? Nee, maar het maakt de sfeer wel compleet. Iedere speler krijgt een eigen speler tableau, 8 actiestenen, 2 bonuskaarten, 5 vogelkaarten en 5 voedselfiches.

Foto Bordspel Wingspan

Het spel

Je bent vogelaar die de beste vogels naar zijn of haar natuurreservaten wil lokken. Elke leefomgeving komt overeen met een actie (voedsel halen, eieren leggen, kaarten trekken). Elke vogel die je speelt, maakt je beter in die acties en activeert zijn eigen kracht elke keer dat je die actie speelt. Het spel bestaat uit 4 ronden. Iedere ronde maak je gebruik van de actiestenen die je kunt inzetten. Je kunt kiezen uit: ‘speel een vogel’ leg de gevraagde voedselfiches af en plaats de vogel in zijn juiste leefgebied. ‘Pak voedsel’ je mag 1 of meer dobbelstenen pakken en de bijbehorende voedselfiches. ‘Leg eieren’ je mag eieren plaatsen op je vogels, op elke vogel kaart staan aangegeven hoeveel eieren er maximaal op mogen liggen. ‘Trek vogelkaarten’ als je eenmaal een aantal vogels hebt gespeeld of je wilt vogels voor een ander leefgebied kun je een vogelkaart trekken van de display of een gesloten vogelkaart van de stapel.

Foto Bordspel Wingspan

Je begint ronde 1 met 8 actiestenen en iedere ronde speel je met 1 actie steen minder. De beurt verloop was nieuw voor mij. Als je een beurt speelt leg je de actiesteen achter de laatst neergelegde vogel in dat leefgebied. Als je de actie van dat leefgebied hebt uitgevoerd schuift de actiesteen steeds een plaats naar links. Je mag dan alle acties uitvoeren die op de kaarten van de vogels staan die je passeert tot het blokje helemaal op de linkerkant van je plateau ligt daarna is de volgende speler. Dit zorgt ervoor dat je mooie combinaties kan maken door veel vogels met speciale acties achter elkaar neer te leggen. Iedere vogel heeft puntenwaarde maar je kunt met bonuskaarten extra punten krijgen, en soms ook doormiddel van de actie op de gespeelde vogelkaarten. Aan het einde van iedere ronde wordt op het doelentableau gekeken welke speler welke punten verdient. De speler met de meeste punten aan het einde van alle rondes wint het spel.

Foto Bordspel Wingspan

Automa

Zoals eerder genoemd kun je dit spel ook in je eentje spelen, doormiddel van de zo geheten Automa kaarten en spelregels. Na elke beurt die je speelt, pak je een nieuwe automa actie-kaart dit is de actie die je denkbeeldige tegenspeler speelt. Daardoor krijg je echt het gevoel dat je tegen iemand anders aan het spelen bent. Ik heb gemerkt als je in je eentje speelt dat er zo ook vaker nieuwe vogels op de display verschijnen en dat je ook vaker met de voedsel-dobbelstenen mag gooien die je weer kunnen helpen om bepaalde doelen te halen. De eerste keer dat ik solo tegen automa speelde moest ik even wenen. Maar als je de spelregels goed door hebt moet ik zeggen dat het best spannend is. Automa scoort punten doormiddel van het sparen van eieren en vogels, schrik dus niet als Automa een grote stapel met vogels heeft en een berg met eieren. Jij kunt extra punten verdienen met bonussen. Ook hier geldt weer, de speler (of Automa) met de meeste punten wint het spel.

Conclusie

Het moment dat je de deksel openmaakt en alles uitstalt, valt meteen op hoeveel kleuren er zijn gebruikt. De mooie kaarten met mooie vogeltekeningen, de gekleurde eieren, en zelfs het vogelhuisje voor de dobbelstenen. Je voelt je erg welkom in de wereld van de vogels. Op elke vogelkaart zie je ook in welk gebied in de wereld je de vogel zou kunnen spotten, maar ook hoeveel eieren ze gemiddeld leggen en zelfs wat voor nest ze bouwen. Het is dus niet alleen leuk om te spelen maar ook nog eens leerzaam. Het is een tactisch spelletje, omdat iedereen een eigen speler-tableau heeft kan iedereen zijn eigen vogels uitkiezen en zo extra acties uitvoeren. Zo kan de ene speler makkelijker aan voedsel komen terwijl een andere speler sneller eieren spaart. Het doelen-plateau geeft aan welke combinaties je moet maken om extra punten te krijgen die ronde. Omdat iedereen hetzelfde doel heeft, spaart iedereen op hetzelfde moment dezelfde vogels. Je moet dus slim omgaan met je acties en een goeie volgorde vinden om iedereen te slim af te zijn en de beste vogels te krijgen en zo de meeste punten binnen te slepen.

Het spel is ontworpen door  Elizabeth Hargrave en van het merk 999 games.

Sil & Laura Reviewers Spellenbunker

Deze review van Wingspan is geschreven door Sil & Laura.
Lees alle reviews van Sil & Laura

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Wingspan bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Lees ook het interview met Jamey Stegmaier van Stonemaier games.

Videos over Wingspan

Omschrijving van Wingspan


Wingspan is een Strategiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Wingspan duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Wingspan is ontworpen door Elizabeth Hargrave en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Wingspan bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Wingspan is winnaar van de Gouden Ludo 2019 – Winnaars, Deutscher Spiele Preis 2019 – Winnaar, Golden Geek Awards 2019 – Winnaars, Kennerspiel des Jahres 2019 – Winnaar. Wingspan is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 – Expertprijs Nominaties, Speelgoed van het Jaar 2019 – Nominaties, International Gamers Awards 2019 – Nominaties.

Koop Wingspan bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Wingspan

Deze spellen kun je samen met Wingspan spelen

Wingspan: Asia Expansion spel doos box Spellenbunker.nl

Wingspan: Asia Expansion

Uitbreiding
Wingspan - Oceanië Bordspel Uitbreiding

Wingspan – Oceanië

Review door Sil & Laura Uitbreiding
Wingspan - Europa Bordspel Uitbreiding

Wingspan – Europa

Uitbreiding

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Wingspan.

7 Wonders - Babel Uitbreiding Bordspel Kaartspel

7 Wonders – Babel

Uitbreiding
Funfair spel doos box Spellenbunker.nl

Funfair

Foto Bordspel Ticket To Ride - Asia

Ticket To Ride – Asia

Uitbreiding
It's a Wonderful World: War or Peace spel doos box Spellenbunker.nl

It’s a Wonderful World: War or Peace

Uitbreiding

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.