Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Warsch, Wolfgang

Review van Clever – Dobbel Zo Clever

Hadden we het in onze vorige review van ‘Clever’ over uitgekookt (zie review ‘Clever’) oftewel doen waar je het meeste voordeel van hebt, nu zullen we het bij ‘Dobbel zo Clever’ gaan hebben over berekenend.

Berekenend wordt omschreven als doen waar je het meeste voordeel van hebt (hmm dat komt ons bekend voor). Bijvoorbeeld in de zin: Arni lijkt zo aardig, maar hij is erg berekenend . Een andere omschrijving is: dat je vooral uit bent op je eigen voordeel. Dat klinkt niet zo aardig maar bij spelletjes kom je er vaak niet onderuit en zo ook bij ‘Dobbel zo Clever’.

Dobbel Zo Clever - Dobbelspel - Roll and Write - 999 Games

Wij keken uit naar de opvolger, de variant van Clever, want van het dobbel spel Clever hebben we het scoreblok al bijna leeggespeeld en ons enthousiasme heeft ook anderen aan het dobbelen gekregen.

Aan het spelidee is niet zoveel veranderd. Een doosje met 6 dobbelstenen en een scoreblaadjes met verschillende keuzevakken in verschillende kleuren. Je gooit om de buurt 3x en bij elke worp mag je 1 dobbelsteen uitkiezen. De dobbelstenen hebben verschillende kleuren en die kleuren komen overeen met vakken op je scoreblad. Je vult soms een getal in of je kruist iets aan en in deze variant mag je zelfs een rondje zetten. En ook nu is er weer een addertje onder het gras bij je keuze, want kies je een dobbelsteen dan gaan ook nu alle dobbelstenen met een lagere waarde uit je worp en op het dienblad( die is in de doos getekend). Maar er is een nieuwe regel bij gekomen, je kan sparen om één keer in je buurt een dobbelsteen die al weg gelegd is terug te halen. Na 3 worpen gaan de overgebleven dobbelstenen op het dienblad naar de andere spelers en die mogen dan daaruit ook in dit spel 1 dobbelsteenwaarde kiezen om in te vullen.

Dobbel Zo Clever - Dobbelspel - Roll and Write - 999 Games

De gekleurde vakjes zijn allemaal veranderd ten opzichte van het originele spel en ook de dobbelstenen zijn daaraan aangepast. Zilver, geel, blauw, groen en roze, alleen de witte dobbelsteen is hetzelfde gebleven, de joker, gelukkig maar want deze heb je nog wel eens nodig, sowieso in combinatie met blauw (donkerder dan het vorige spel).

Het draait natuurlijk net als bij het eerste spel om berekenend spelen zodat je de extraatjes pakt die je weer meer punten opleveren en het liefst dat je bonus op bonus kan stapelen. (Zo struin ik ook door de supermarkt bedenk ik me nu) Wie aan het eind de meeste punten heeft, wint (je verwacht het niet). Je kan het spel weer met 4 man spelen en ook Solo kan je je vermaken, in de speluitleg is een lijstje opgenomen met high scores waar je je aan kan spiegelen.

Conclusie

We waren nog helemaal niet uitgekeken op het origineel maar deze nieuwe variant van Wolfgang Warsch en uitgegeven door 999 Games is opnieuw weer een leuke grote uitdaging en we wisselen de spellen gewoon af. Dobbel zo Clever is zeker aan te raden om aan te schaffen als je het dobbelspel Clever al leuk vond. Je kan ook gewoon met dit spel instappen in de wereld van roll and write, je hebt geen achtergrond kennis nodig van het eerdere uitgegeven spel.

Dobbel Zo Clever - Dobbelspel - Roll and Write - 999 Games

Team Arlin lijkt berekend en dat is maar goed ook. We zeggen wel “het gaat om de lol”, maar dat zeggen we alleen als iemand gaat huilen of boos wordt als hij verliest.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

Deze review van Clever – Dobbel Zo Clever is geschreven door Team Arlin.
Lees alle reviews van Team Arlin

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Clever – Dobbel Zo Clever bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Clever – Dobbel Zo Clever

Omschrijving van Clever – Dobbel Zo Clever


Clever – Dobbel Zo Clever komt uit de Clever Spelfamilie. Clever – Dobbel Zo Clever is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Clever – Dobbel Zo Clever duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Clever – Dobbel Zo Clever staat in het Engels bekend onder de naam Twice as Clever!. Clever – Dobbel Zo Clever is ontworpen door Wolfgang Warsch en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Clever – Dobbel Zo Clever bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Clever – Dobbel Zo Clever is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2019 – Nominaties.

Koop Clever – Dobbel Zo Clever bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594368019535", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000104791292","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Dobbel%20zo%20Clever%20Dobbelspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.