Review van Finspan
"Voor de liefhebbers van Wingspan en Wyrmspan is er nu: Finspan!"

— Mervin & Ginger
Diep in de zee. Diep in de zee. Ik zeg het je eerlijk. Hier is het heerlijk. Diep in de zee. Ja met Finspan duik je diep in de zee om het prachtige zeeleven daar te ontdekken. Als marien wetenschapper ga je onderzoek doen naar vissen in verschillende zones van zeeën en oceanen.
999 games is weer met een geweldig spel gekomen. Voor de liefhebbers van Wingspan en Wyrmspan is er nu: Finspan! Dit prachtige spel is ontwikkeld door Elizabeth Hargrave en de auteurs zijn David Gordon en Michael O’Connell. Je speelt dit spel met 1-5 spelers vanaf 10 jaar en het duurt ongeveer 45-60 minuten. Ook bij dit spel is er een solomodus aanwezig.
Het spel
In dit kaart- en bordspel ga je in 4 weken de diepten van de oceanen ontdekken. Het spel bestaat dus uit 4 rondes. Op je spelersbord heb je 3 verschillende duiklocaties. Elke duiklocatie heeft zijn eigen specialisatie: het vergroten van je verzameling vissen, het ontdekken van gelegde eieren en het uit laten komen van deze eieren naar jongeren en die jongeren bij elkaar brengen zodat ze een school vormen. Aan het einde van het spel leveren de verzamelde vissen, eieren, jongeren en scholen punten op. Daarnaast kan je voor bepaalde prestaties ook punten scoren. Degene met de meeste punten wint het spel.
Spelverloop
Je begint het spel met 6 duikers. Elke ronde bestaat dus uit 6 beurten. In totaal speelt elke speler 24 beurten. Een beurt bestaat uit óf een vis in jouw oceaan spelen óf een duiklocatie bezoeken om verschillende beloningen te ontvangen.
Een vis spelen
Als je een een vis wilt spelen zet je een duiker op het hiervoor bestemde veld en betaal je de kosten van de kaart, net zoals we gewend zijn in Wingspan en Wyrmspan. Vervolgens leg je hem op je oceaantableau. Het verschil met de andere spellen is dat je hand hierbij openbaar is. De kaarten ‘in je hand’ liggen open naast je tableau en zijn dus zichtbaar voor de tegenstanders. Kosten kunnen zijn: een kaart afleggen, een ei of jong betalen of een andere vis consumeren. Als je een vis moet consumeren moet de vis die je koopt groter in formaat zijn dan de vis waar hij op komt te liggen op je tableau. Deze geconsumeerde vis is aan het einde van het spel een punt waard. Net zoals de weggestopte kaarten bij bijvoorbeeld Wyrmspan. Niet alle vissen komen in elk deel van de oceaan voor dus kijk goed naar de zones of duiklocaties waarop je de vis mag leggen. Het tableau hoeft hierbij niet in bepaalde volgorde gevuld te worden zoals wel bij Wing- of Wyrmspan het geval is. Sommige vissen leveren ‘als gespeeld’ beloningen op die je direct mag innen. De kaarten die je af moet leggen komen op je persoonlijke aflegstapel. Het leuke hiervan is is dat je bij bepaalde beloningen een vis naar keuze ‘back from the death’ mag brengen en hem weer op hand mag nemen. Er is dus geen gezamenlijke aflegstapel.
Duiken
Waar je bij Wing- en Wyrmspan je horizontaal beweegt, beweegt je duiker zich bij Finspan verticaal. Er zijn drie duiklocaties waar je uit kan kiezen: blauw, paars en groen. Je ontvangt de duiklocatiebonus aan de bovenkant van een kolom als je ten minste 1 vis in de zone van die kolom hebt. Dit kan zijn: een viskaart trekken van de gedekte stapel, een ei leggen (maximaal 1 per vis), een ei uitbroeden of een jong of school verplaatsen. De duiker mag ook ‘als geactiveerd’ beloningen ontvangen die op sommige viskaarten te zien zijn die hij passeert. Het verschil met bijvoorbeeld Wyrmspan is dat de duiker hier de hele kolom afgaat, ook al liggen er op sommige velden geen kaarten. De duiktocht wordt dus altijd voltooid. De beloning die je tegenkomt op de bodem van de oceaan mag maar 1 keer per ronde genomen worden.
Wanneer er 3 jongen op één veld liggen wordt er een school gevormd. Een school is aan het einde van het spel 6 punten waard. Een los jong is maar 1 punt waard.
Als een week/ronde eindigt worden er tussendoor al punten genoteerd. Afhankelijk van de bijbehorende prestatie van die week worden er punten toegekend. Speel je met variatie B van het prestatiebord dan krijgt degene die de meeste punten heeft behaald deze week ook nog eens 3 bonuspunten. Zo kan je bijvoorbeeld punten verdienen voor bepaalde symbolen op jouw vissen. Dit kunnen eigenschappen van de vis zijn zoals:
- bioluminescent
- camouflage
- actieve elektrolocatie
- elektrische ontlading
- roofvis
- ultieme roofvis
- giftig
Je duikers worden vervolgens weer teruggehaald en de volgende week begint. Aan het einde van het spel zijn er ook nog extra beloningen te verkrijgen als je een vis hebt met een ‘einde spel’-vaardigheid of ‘einde-spel’-puntenbeloning.
Conclusie
In één woord: topper. Wij vinden Finspan echt een heel leuk spel. We vinden hem wel degelijk anders dan Wingspan en Wyrmspan wat het een toegevoegde waarde maakt voor je collectie van deze dierenspellen. Zo vinden wij de persoonlijke aflegstapel en de mogelijkheid om kaarten daarvan terug te krijgen heel leuk. Maar ook het feit dat je een open hand hebt maakt het interessant om bij de tegenstander te kijken en in te schatten of hij het prestatiedoel gaat winnen of dat jij hem kan overtreffen. We vinden het spel wat eenvoudiger en toegankelijker dan bijvoorbeeld Wyrmspan. Hij heeft net wat minder onderdelen of complexiteit en is daardoor ook wat sneller te spelen. Maar ook herken je natuurlijk veel spelelementen zoals hand management én is het artwork wederom fantastisch! Je hebt een grote hoeveelheid variatie aan viskaarten met leuke weetjes over de vissen en prachtige spelertableaus. Ja en de gouden duikers moet ik toch even benoemen. Die kleur zie je niet vaak voor een meeple! Ook prettig is weer het scoreblok. Wat wij verder waarderen is dat alle drie de duiklocaties voor ons gevoel even powerful zijn, wat maakt dat je echt meerdere kanten op kan met je tactiek. Waar je bij Wingspan en Wyrmspan hele leuke eieren hebt, hebben wij bij deze editie alleen ei-fiches. Eigenlijk is dat het enige wat wij misten! Verder zijn wij dus heel erg enthousiast en fan van dit familiespel!

Deze review van Finspan is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger
"Finspan is wat eenvoudiger en toegankelijker dan bijvoorbeeld Wyrmspan."

— Mervin & Ginger
Koop Finspan bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
999 Games Shopbol.com
Amazon
Omschrijving van Finspan
Finspan komt uit de Wingspan Spelfamilie. Finspan is een Familiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Finspan duurt gemiddeld 60 minuten . Finspan staat in het Engels bekend onder de naam Finspan. Finspan is ontworpen door David Gordon (I), Michael O'Connell (II), Ana Maria Martinez Jaramillo & Mesa Schumacher en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games, Feuerland Spiele, Matagot & 999 Games. .
De Wingspan Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de Wingspan Spelfamilie
Andere uitbreidingen op Wingspan
Deze spellen kun je, net als Finspan, samen spelen met Wingspan