Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

100 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Cramer, Matthias

Review van Rococo – Deluxe Edition

De Rococostijl, wat was dat ook alweer? Oehh, dat is natuurlijk een breed begrip. Maar misschien herken je de frivole en zwierige krulletjes en kringeltjes uit je geschiedenislessen nog wel gecombineerd met pasteltinten, wit, goud en natuurlijk de beroemde wattenbolletjespruiken? In Rococo waan je je helemaal in deze sferen van het tijdperk van Lodewijk XV en ben je zenuwachtige kleermaker die op dit bal voor de goede kostuums moet gaan zorgen…Verder geen stress! Maar je goedgemaakte kostuums komen natuurlijk het meest tot zijn recht als de zalen mooi versierd zijn en de kleuren schitteren het mooist bij een prachtige vuurwerkshow…  Kortom, werk aan de winkel! Pak je beste werknemers bij de hand, je naald, draad en natuurlijk kilo’s kant, en zorg ervoor dat jij de mooiste balzaal creëert en natuurlijk je meest kostbare kostuums op de eerste rang zet. Succes!!!

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Deze prachtige deluxe editie van Rococo heeft echt alles wat een mooi spel moet kunnen bieden, een kleurrijk mooi groot speelbord, fluwelen zakjes voor je grondstoffen en kostuums. Maar ook de items, zoals geld, draad en kant zien er ‘echt’ uit. Kortom alleen al het uitpakken en klaarzetten van dit spel is al een feestje! Rococo deluxe editie is een strategisch expertspel voor 1-5 spelers vanaf 14 jaar. Een spel duurt gemiddeld 60-120 minuten dus je bent er wel even zoet mee… Het spel is bedacht door Matthias Cramer, Louis Malz en Stefan Malz en uitgegeven door Eagle-Gryphon games. Het artwork is verzorgd door Ian O’Toole, en dat is goed gelukt want het spel is een lust voor het oog!

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Doel van het spel

Je streeft als vooraanstaand kleermaker naar prestige! En dat bereik je door de juiste acties te laten uitvoeren door de juiste werknemers, waardoor je prachtige jurken of kostuums kunt laten maken om daarna te verhuren of te verkopen. Je wilt ervoor zorgen dat je naam ‘aanwezig’ is op het luxueuze bal van Lodewijk XV. Als het feest uiteindelijk eindigt met een mooie vuurwerkshow wil jij natuurlijk de meeste prestigepunten binnengesleept hebben en Rococo winnen!

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Hoe speel je Rococo?

Leg het spel klaar volgens de instructies in de speluitleg. Zorg ervoor dat iedere speler een spelersbord heeft en handelsmerkfiches in een gekozen kleur en je mag gelukkig starten met een persoonlijke voorraad: 15 livre, 1 kant, 1 garen. Je start ook met een setje werknemerskaarten die je links gedekt van je spelersbord legt. De speler die als laatste naald en draad heeft gebruikt mag beginnen en krijgt de gouden vingerhoed! Rococo wordt gespeeld in 7 ronden, en elke ronde bestaat uit 4 fasen: voorbereiding nieuwe ronde, 3 werknemerskaarten kiezen, acties uitvoeren en inkomen ontvangen.

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Voorbereiding nieuwe ronde:

Bepaal de startspeler: bekijk wie de vingerhoed heeft of de gunsttegel in bezit heeft. Ook worden alle werknemerskaarten uit de arbeidsmarkt vernieuwd. De grondstoftegels worden aangevuld. De kostuumtegels waar een rode pijl onder staan worden uit het spel verwijderd, de rest wordt naar rechts geschoven en aangevuld vanaf links. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de kostuums die eerder vrij duur waren, nu dus goedkoper zijn.

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Werknemerskaarten kiezen:

Je pakt je gedekte stapel links van je bord en kiest daar 3 werknemers uit. Let op: je hebt daarbij keuze uit 3 gradaties: de meester, gezel of leerling. En net zoals in het echte leven kan een meester alles, dus in dit geval alle acties en een leerling is nog aan het leren dus die kan 3 van de 6 acties doen, en een gezel 4 acties. Hier moet je dus goed over nadenken en zo de juiste werknemers kiezen om je plan van deze ronde te kunnen uitwerken. De gekozen kaarten komen rechts van je bord te liggen.

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Acties uitvoeren:

Met de gekozen werknemers ga je nu acties uitvoeren, daarna heb je de mogelijkheid om de bonusactie van die kaart uit te voeren (in het midden onderaan de kaart) Beide acties zijn overigens niet verplicht. Staat de actie op een blauwe achtergrond dan geldt de bonus alleen bij de eindtelling.

Je hebt de keuze uit de volgende acties:

 • Gunst van de koningin, oftewel je pakt de gunsttegel en dat maakt jou de startspeler de volgende ronde. Je ontvangt ook nog eens 5 livre. Mocht je deze aan het eind van het spel in bezit hebben dan telt deze ook nog voor 3 prestigepunten.
 • Grondstoffen aanschaffen uit de lades. Liggen er 3 of 4 tegels in de lades dan betaal je 2 livre, liggen er 2 tegels dan 1 livre, ligt er nog maar 1 dan mag je deze gratis pakken. Als je de grondstoftegel gebruikt voor de zijde dan leg je deze op je rekje. Gebruik je de tegel voor kant of garen dan leg je de tegel af en ontvang je direct garen en/of kant wat afgebeeld staat.
 • Kostuum maken: betaal de kosten (livre, zijde, garen of kant) Het teveel betaalde aan zijde krijg je helaas niet terug (soms staan er 2 of 3 kleuren zijde op). Waar je ook op moet letten: Op sommige kostuumtegels staat een gouden vingerhoed, deze mogen alleen door de meester gemaakt worden!
 • Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

En wat ga je dan met het gemaakte kostuum doen? Je hebt de mogelijkheid om het kostuum te verkopen. De tegel gaat het spel uit en je ontvangt het geld wat afgebeeld staat. Óf je verhuurt het kostuum aan een gast op het bal. Je legt de tegel gedekt op 1 van de plaatsen in de balzalen. (Plaatsen met de gouden vingerhoed kunnen alleen bezet worden door een kostuum met een gouden vingerhoed) Vergeet er geen handelsmerkfiche van jouw kleur op te leggen! Sommige plaatsen leveren direct een bonus op in de vorm van livre, garen of kant, deze mag je direct pakken.

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

 • Een nieuwe werknemer inhuren. Je hebt daarbij keuze uit de arbeidsmarkt. In de loop van het spel worden deze kaarten steeds interessanter! Je betaalt de kosten voor een nieuwe werknemer: Liggen er 4 kaarten, dan betaal je 5 livre, liggen er 3 dan betaal je 3 livre, liggen er 2 dan betaal je 1 livre, ligt er maar 1 dan mag je deze gratis pakken. Je mag de kaart direct in je hand nemen waardoor je deze ronde een actie extra hebt. Een groot voordeel van deze actie is dat je werknemersstapel ‘groeit’ waardoor je steeds meer keuzes hebt in werknemers en de bijbehorende bonusacties!
 • Een werknemer afvaardigen. Je hebt misschien een werknemer in je hand die je niet per se iets nuttigs oplevert, in dit geval is het misschien handig voor de actie te kiezen. Je werknemer wordt afgevaardigd. Of met een mooie zin: Je wordt opgeroepen om te dienen aan het hof van de koning. Of lees gewoon: Je bent niet meer nodig . Je ontvangt het aantal livres wat linksonder op je kaart staat afgebeeld.
 • Aankleding financieren. Wat is een bal zonder aankleding?? Denk aan de vuurwerkshow of de paleiskeuken bijvoorbeeld. Overal op het bord zie je zulk soort mogelijkheden. Als de plaats vrij is, dan betaal je het aantal livre en de aankleding levert je aan het eind van het spel de punten op die erbij staan. Niet onbelangrijk, en zeker een heel belangrijk aspect van het spel!

 Ben je ‘aanwezig’ in alle zalen (oftewel je hebt in elke zaal een handelsmerkfiche liggen op een kostuum of aankleding) dan ontvang je de “alle zalen”-bonus.

 

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Inkomen ontvangen:

Zodra iedere speler zijn werknemerskaarten heeft gespeeld, begint de inkomensfase: Basisinkomen van 5 livre. Als je een handelsmerkfiche aan de linkerkant van de paleiskeuken hebt liggen ontvang je zoveel livres als dat je aankledingen hebt in de zalen, ligt je fiche aan de rechterkant dan ontvang je zoveel livres als je kostuums hebt verhuurd. De ‘alle zalen bonus’ geldt niet als inkomen. Ook aan het einde van het spel wordt deze fase gewoon nog gespeeld. Als je dus aan het begin van het spel al flink hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld aankledingen in de zalen dan heb je daar de rest van het spel voordeel van!

Wie wint Rococo?

Na de inkomensfase van de 7e ronde eindigt het spel. Nu gaat het grote bal beginnen! Punten scoren dus!

 • Elke 10 livre = 1 punt
 • Blauwe bonussen uitkeren op de werknemerskaarten
 • Gunsttegel in bezit? 3 punten
 • Per zaal ga je kijken wie de zaal in bezit heeft, oftewel wie de meeste kostuums heeft. De punten staat in elke zaal rechtsboven. Alleen degene die de meeste en een na meeste kostuums hebben krijgen punten.
 • Wie heeft de meeste aankledingen bij de vuurwerkshow? Ook weer degene met de meeste en de een na meeste krijgen de punten.
 • Iedere speler mag nu een kostuum uit de troonzaal naar de vuurwerkshow brengen en zo dus je punten van je kostuums verdubbelen of verdriedubbelen (moet je wel een kostuum in de troonzaal hebben natuurlijk).
 • Handelsmerkfiche bij de standbeelden? Je krijgt dan punten voor elke verschillende kleur kostuum die je hebt gemaakt.
 • Punten scoren voor elke aankleding, kostuum en de “alle zalen”-bonus.
 • Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Conclusie

Een geweldig spel! Oké, je bent even bezig met het klaarzetten en het lezen van de speluitleg, maar zie het gewoon als een avondvullend programma. Maar het is zeker de moeite waard! Alles is prachtig gemaakt en tot in detail uitgewerkt, wat het gewoon heel leuk maakt om dit spel te spelen. Een heel origineel en verfrissend thema vonden wij.

Foto Bordspel Rococo Deluxe Edition Eagle-Gryphon Games

Zeker de mensen die houden van strategische spellen gaan dit heel leuk vinden, want dat zit er zeker in, strategie, vooruitdenken en verschillende tactieken uitproberen. De geluksfactor is laag, waardoor je echt wel zelf in de hand hebt hoe je je plannen uit kunt werken. Ook elkaar dwars zitten komt aan de orde, mocht je daarvan houden. Zeker als je met meerdere spelers speelt natuurlijk, je hebt inmiddels maar een paar vrije aankleding velden en misschien ben je hard aan het sparen voor een bepaald kostuum en heeft jouw buurman ook zijn zinnen daarop gezet? Frustrerend! Kortom genoeg afwisseling in dit spel en eventueel nog een uitbreiding erbij voor de variatie. Stukje deck-building erbij met je werknemerskaarten, dit leuke spelmechanisme is bijvoorbeeld ook te vinden in Dominion, El Dorado en Taveernen van de Oude Stad.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Rococo – Deluxe Edition is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Rococo – Deluxe Edition bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Rococo – Deluxe Edition

Omschrijving van Rococo – Deluxe Edition


Rococo – Deluxe Edition is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Rococo – Deluxe Edition duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Rococo – Deluxe Edition is ontworpen door Matthias Cramer en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Eagle-Gryphon Games. .

Koop Rococo – Deluxe Edition bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.