Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid
Uitgever:

Review van Verdant

"Een heerlijk puzzelspel met een groen thema"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Het team van Calico en Cascadia did it again. Ze leveren opnieuw een toppertje. Met elementen die we ook uit de andere 2 spellen herkennen, leveren ze dit keer Verdant. Dit spel doet z’n naam eer aan. Verdant betekent namelijk groen of grasachtig. Nu is het aan ons de taak om onze nieuwe huiskamer zo mooi mogelijk in te richten. Matchende kleuren, mooie accessoires en vooral heel veel groen. Zorg voor de juiste hoeveelheid zonlicht en laat je planten floreren. Heb jij een beetje groene vingers?

Doel van het spel

Punten verzamelen daar gaat het om, want degene met de meeste punten wint het spel. Maar hoe doe je dat? Om beurten leg je een gekozen kaart in wat uiteindelijk een raster van 5×3 kaarten gaat worden. Hierbij leg je om en om een kamerkaart aan een plantenkaart. Matchende kleuren leveren punten op. Net zoals meubilair en de juiste hoeveelheid zonlicht voor elke specifieke plant. De moeilijkheid van het spel zit hem in het maken van de juiste combinaties; een echt puzzelspel dus.

Voorbereiding

 • Alle voorwerpfiches en verzorgingsfiches gaan geschud in de zak.
 • Schud de plantkaarten en leg deze in een gedekte trekstapel op tafel, doe hetzelfde met de kamerkaarten.
 • Leg alle blaadjes (groenfiches), duimpjes en bloempotten als voorraad op tafel.
 • Elke speler krijgt een overzichtskaart (super handig), een voorraadkaart en duimfiche(s).
 • Elke speler ontvangt ook 1 plantkaart en 1 kamerkaart die hij horizontaal of verticaal aan elkaar grenzend neerlegt.

4 kamerkaarten worden open naast elkaar neergelegd. Hieronder komen 4 fiches te liggen en daaronder 4 plantkaarten. Dit vormt de ‘markt’.

De markt. Hieruit kies je een kaart en een bijbehorend fiche uit dezelfde kolom.

 

Startopstelling. In het midden ligt de markt. Ernaast ligt de voorraad van bloempotten, duimpjes en blaadjes. Daarbij heeft elke speler alvast 2 kaarten om mee te starten

 

Groen, groener, groenst

Nu kan het gepuzzel beginnen. Om de beurt ga je 7 acties uitvoeren, namelijk:

 • Kies een kaart (kamerkaart of plantkaart) en 1 fiche uit de kolom van de markt.
 • Leg de kaart in je persoonlijke speelgebied, waarbij je kamerkaarten en plantkaarten om en om neerlegt. Je vormt uiteindelijk een raster van 5×3 kaarten.
 • Controleer lichtsymbolen en ontvang blaadjes. Als je een kaart zo neerlegt dat een lichtsymbool op de plantkaart overeenkomt met het lichtsymbool op de aangrenzende kant van de kamerkaart, dan ontvang je een blaadje en leg je deze op de plantkaart. Je doet dit niet alleen voor de ene kaart die je neerlegt, maar ook voor alle aangrenzende kaarten.
 • Voorwerpfiches plaatsen en verzorgingsfiches gebruiken. Je mag een gepakt fiche meteen plaatsen/gebruiken of in je voorraad leggen. Een verzorgingsfiche (mest, handschep en gieter) leveren je extra blaadjes op. Een voorwerpfiche leg je in een open veld op een kamerkaart.
 • Planten voltooien en bloempotten toevoegen. Wanneer je net zoveel blaadjes op een plant hebt liggen als er op de kaart staan afgebeeld, is de plant voltooid. Je haalt alle blaadjes dan weg en legt deze terug in de voorraad. Je pakt vervolgens een bloempot en plaats de plant netjes in de pot.
 • Leg ongebruikte fiches terug in de voorraad. Je mag maximaal 1 voorwerp- of verzorgingsfiche en maximaal 5 duimpjes in je persoonlijke voorraad hebben. Wanneer je er aan het einde van je beurt meer hebt, moet je deze gebruiken of terug in de voorraad leggen.
 • Vul de markt aan. Je vult de markt weer aan met een kaart van de juiste trekstapel en een fiche uit de zak. Je legt een duimpje op de niet gekozen kaart uit de kolom. De volgende speler is nu aan de beurt.

Het spel eindigt wanneer alle spelers 15 kaarten in hun speelgebied hebben liggen.

Zo zou je speelveld er aan het einde van het spel uit kunnen zien


Op z’n duimpje

De duimpjes hebben nog geen uitleg gehad, maar zijn wel een leuk extraatje in het spel. Met 2 duimpjes kun je namelijk een actie kopen. Je mag hiermee fiches of kaarten in de markt vervangen, een willekeurige combinatie uit de markt halen of extra blaadjes kopen. Je mag net zoveel acties kopen als je fiches hebt. Maar let op dat je maar maximaal 5 duimpjes in je voorraad mag hebben.

Puntentelling

Op het scoreblok is netjes aangegeven voor welke onderdelen er allemaal punten geteld dient te worden. Als je gewoon het blok aanhoudt dan wijst het zichzelf. Je ontvangt punten voor:

 • Voltooide planten. Je ontvangt de punten zoals op de kaart staat aangegeven. Dit geldt alleen voor voltooide planten, dus planten die ook een bloempot hebben liggen.
 • Groenfiches. Op niet voltooide planten liggen nog blaadjes. Het aantal blaadjes gedeeld door 2 is je aantal punten.
 • Bloempotten. Op sommige bloempotten staat een puntenaantal afgebeeld. Tel alle punten van al je bloempotten bij elkaar op.
 • Kamers. Per kamer ontvang je 1 punt voor elke aangrenzende plant van dezelfde soort (matchende kleur). Ligt er ook nog een voorwerpfiche in dezelfde kleur dan ontvang je zelfs 2 punten per plant.
 • Voorwerpfiches. Je ontvangt punten voor het aantal verschillende voorwerpen in je huis volgens een tabel.
 • Plantenverzamelaar. Je ontvangt 3 punten als je alle 5 de plantensoorten (5 kleuren) in je speelgebied hebt liggen.
 • Decorateur. Je ontvangt 3 punten als je alle 5 de kamerkaarten (5 kleuren) hebt liggen.

Conclusie

Verdant komt van hetzelfde team als Cascadia en Calico en de namen Randy Flynn (spelontwerp), Beth Sobel (illustraties) en Molly Johnson, Robert Melvin, Kevin Russ en Shan Stankewich (ontwikkeling) zullen je dan ook bekent voorkomen. Ook dit spel is weer uitgegeven door White Goblin Games. Je kan dit met 1-5 spelers doen en er staat zo’n 45 minuten voor.

Verdant is een echt puzzelspel. Het principe is simpel, pak een kaart en fiche en leg deze voor je neer, de uitvoering is echter nog knap lastig. Heerlijk vinden wij het. Lekker staren naar die planten- en kamerkaarten. Je duimpjes op het juiste moment inzetten en balen wanneer je tegenstander net de kaart wegpakt die jij zo graag wilde hebben. Alles staat of valt met de juiste combinaties aan kaarten. Je wilt kleuren en zonlicht zoveel mogelijk matchen. Tegelijkertijd wil je het liefst ook 5 verschillende kaarten ivm de 3 punten die dat oplevert. Dit blijkt een lastige combinatie.

Er is zelfs gedacht aan een solovariant, de familievariant (iets simpeler zodat ook kinderen kunnen meedoen) en een variant voor gevorderden. Kortom voor ieder wat wils.

Ook dit spel ziet er trouwens weer heerlijk uit. Kwalitatief goed en mooi geïllustreerd met allemaal unieke plantkaarten. Daarbij ook nog leerzaam, want elke plantkaart bevat wat informatie over de plant in kwestie. Zelfs het spelregelboekje is opgeleukt met een kamerplanten wereldkaart.

 

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Verdant is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Wij zeggen: Approved!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Verdant bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Verdant

Omschrijving van Verdant


Verdant is een Familiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Verdant duurt gemiddeld 45 minuten . Verdant staat in het Engels bekend onder de naam Verdant. Verdant is ontworpen door Molly Johnson, Robert Melvin, Aaron Mesburne, Kevin Russ & Shawn Stankewich en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games, Flatout Games & Alderac Entertainment Group. .

Koop Verdant bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.