Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Zinga

"Rol je mouwen op voor dit snelle, vrolijke Roll&Write spel!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Luidruchtig en chaotisch. Dat zijn de eerste twee woorden die bij me opkomen als ik aan Zinga denk. Het spel doet denken aan een combinatie van Bingo en Qwixx. Voeg hierbij het element ‘snelheid’ toe en sla vooral heel hard op de bel als je een goede combinatie ziet en voilá Zinga is geboren. Eerlijk is eerlijk, de herrie van de bel waar continue op geslagen wordt, daar moet je tegenkunnen, maar als dat geen probleem voor je is dan heb je aan Zinga een super leuk, vlot en gezellig spel! Iets voor jou?

Doel van het spel

Probeer als eerste een rij op je scorevel (een soort bingokaart) vol te hebben door de juiste getallen weg te strepen en je wint het spel. Zo simpel is het. Heerlijk toch?

Inhoud van de doos

Lekker dobbelen

Om de beurt, met de klok mee, is een nieuwe speler aan de beurt. Deze actieve speler werpt alle 6 de dobbelstenen – 5 gekleurde en 1 witte. Deze speler heeft een voordeeltje op de rest. Iedereen moet namelijk het resultaat van de witte en de gekleurde dobbelsteen bij elkaar optellen. Hopelijk levert dit een match op met een getal/kleur combinatie op het scorevel. Alles gaat om snelheid. Dus zie jij een combinatie die je kan afstrepen, sla dan zo snel mogelijk op de bel! Je moet dan meteen de kleur en het getal roepen. Alleen degene die als eerste slaat, mag het getal daadwerkelijk wegstrepen van zijn scorevel. De actieve speler heeft net wat meer mogelijkheden om een match te vinden. Deze mag, net als de rest, de getallen van de witte en de gekleurde dobbelsteen optellen, maar hij mag ook alleen een gekleurde dobbelsteen nemen. Maar iedereen doet mee en alleen degene die als eerste op de bel slaat, mag wat wegstrepen. De actieve speler hoeft dus niet degene te zijn die die ronde scoort. Na zo’n ronde, dit duurt maar een paar seconden, is de volgende speler aan de beurt om de dobbelstenen te werpen. Het spel gaat dus echt heel snel!

De ‘bingokaart’

Geel vier!

Stel dat je ‘geel-vier’ ziet liggen en deze staat op jouw scorevel, dan sla je natuurlijk hard op die bel en roep je heeeel hard: “Geel vier”! Ben je de eerste dan mag je deze wegstrepen van je scorevel. Zie je nou later in het spel nogmaals ‘geel-vier’ en je bent weer de eerste dan mag je het groene vakje rechtsboven in de hoek aankruisen. Dit is de plek waar je een vinkje zet als je een getal voor de 2e keer kan wegstrepen. Bij je derde groene vinkje mag je een getal naar keuze weghalen.

Hier moet je vooral heel hard op slaan!

Oei!

Ja zelfs in een spel zo simpel als deze kan het misgaan. In alle opwinding kan je natuurlijk weleens een getal roepen dat niet op de scorevel staat. Of een kleur die er helemaal niet ligt. Bij elke fout zet je een vinkje in het rode vakje rechtsonder op je scorevel. Bij de derde fout lig je meteen uit het spel. Let dus goed op.

Extraatje

De spelmakers hadden het natuurlijk hierbij kunnen laten en daarmee een prima dobbelspel gehad. Maar ze hebben nog een leuk extraatje voor ons toegevoegd om het net een beetje uitdagender te maken: de blauwe pion. Op elk scorevel staat in het middelste vakje ‘Blauw-negen’. Streep je deze weg dan mag je de blauwe pion nemen, ook als hij bij een ander staat. Deze blauwe pion geeft je 2 opties:

-Als een andere speler op de bel slaat en een getal noemt, mag je direct Stop zeggen. Je beëindigt hiermee meteen zijn beurt, hij mag niks wegstrepen. Je geeft hem de blauwe pion.

-Als je zelf voor de derde keer een fout maakt, mag je hiermee je fout tenietdoen. Je bent de pion hierna wel kwijt.

Zinga

De eerste speler die 5 getallen op één rij heeft weggestreept, roept hard Zinga en wint het spel!

Ons oordeel

Zinga is een Roll&Write spel van Dennis Harmsen en Esmeé Spargaren en wordt uitgegeven door 999 Games. Het is geschikt voor 2-4 spelers (ivm 4 scoreblokken), duurt zo’n 15 minuten en kan vanaf 8 jaar gespeeld worden.

Echt waar, iedereen kan en snapt dit spel. Het is zeker ook heel leuk om met jonge kinderen te spelen! Ze hoeven alleen de getallen geleerd te hebben en een klein beetje te kunnen hoofdrekenen (resultaat van de dobbelstenen moet bij elkaar worden opgeteld) en dan kunnen ze lekker meedoen. We denken dat vooral het element van het slaan op de bel, wat het best een luidruchtig spel maakt, vooral kinderen aanspreekt. Wij moesten wel een beetje wennen aan deze ‘herrie’, maar ja, wij zijn natuurlijk ook al heeeel oud 😉

Verder is het altijd handig wanneer je een spel snel kan uitleggen en kan gaan beginnen. Dat is met dit spel zeker. Binnen 2 minuten is iedereen bijgepraat en vliegen de dobbelstenen over de tafel. Je neemt het lekker makkelijk mee en het ziet er vrolijk uit.

Je moet je aandacht er goed bijhouden, want snelheid is essentieel. Je kan nog zoveel goede combinaties zien, als je te langzaam bent schiet je er niks mee op. Je moet dus echt snel kunnen schakelen en reageren. Ook is enige stressbestendigheid vereist. Nadat je op de bel hebt gedrukt, moet je meteen het juiste getal+kleur noemen. Als je te lang wacht, geldt ook dit als een fout. En ga je van paniek verkeerde getallen roepen… ja dat spreekt natuurlijk voor zich… dan zal je niet lang in het spel zitten. Dat maakt dat Zinga toch wel weer heel anders is dan bijvoorbeeld Yahtzee en dat wij het een leuke toevoeging aan onze collectie vinden.

 

Van deze leuke kleurtjes wordt je toch meteen vrolijk!
Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Zinga is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Een heel leuk spel om met jonge kinderen te doen"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Zinga bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van Zinga


Zinga is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Zinga duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Zinga staat in het Engels bekend onder de naam Zinga. Zinga is ontworpen door Dennis Harmsen & Esmée Spaargaren en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Zinga bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1667901250463", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000076437557","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Zinga%20Dobbelspel","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.