Review van De Kolonisten van Catan - Zeevaarders
"Ontdek nieuw land door met je schepen het ruime sop te verkennen"

— Remon & Chantal
Misschien een bekend probleem, te weinig ruimte op je Catanbord voor al jouw dorpen, steden en straatjes? Dan is deze uitbreiding Zeevaarders zeker iets voor jou! Ontdek nieuw land door met je schepen het ruime sop te verkennen. Bergen met goud liggen klaar om ontdekt te worden…
We gaan er bij deze review vanuit dat je al bekend bent met het basisspel van Catan. Buiten deze uitbreiding bestaan ook nog andere uitbreidingen zoals Steden & Ridders en Kooplieden & Barbaren. Wij zijn zelf al jaren fan van de Catanfamilie en kunnen eigenlijk wel zeggen dat hier onze liefde voor bordspellen begon. Dus een beetje nostalgie.
Ben je er klaar voor? Leg Catan klaar zoals je gewend bent. Handig van deze uitbreiding is dat er een klein bootje op de tegels staat zodat je weet dat deze bij de uitbreiding horen. De randdelen van het basisspel leg je met de havens naar beneden op tafel en daar voeg je de randdelen van deze uitbreiding aan toe. Het bord wordt nu beduidend groter, heerlijk! Deze uitbreiding heeft 8 scenario’s, met elk een eigen opzet qua rand en speelveld. Per scenario zijn er ook wat kleine details die veranderen in de regels. Al die regeltjes zullen we niet bespreken, die mag je zelf ontdekken als je de verschillende scenario’s gaat spelen.
Schepen bouwen en plaatsen…hoe werkt dat?⛵
Het bouwen en plaatsen van schepen lijkt bijna 1 op 1 op het bouwen van straten, maar dan net even anders natuurlijk, het lijkt soms net Duitse grammatica🤪 Daarom even een paar weetjes onder elkaar.
- Een ship bouwen kost je 1 wol + 1 hout.
- Een ship plaats je op de grens van 2 zeetegels of op het pad tussen een land en een zeetegel
- Een ship kun je niet zo ergens midden in de zee droppen. Je begint met bouwen bij een eigen dorp/stad en vandaar kun je op een al gebouwd schip verdergaan.
- Een straat mag niet aan een schip worden gebouwd en andersom.
- Verschillende schepen achter elkaar, gebouwd vanuit jouw dorp/stad, noem je een ‘scheepsroute’.
- Kom je met jouw scheepsroute aan op een eiland, dan mag je daar een dorp gaan bouwen.
- Zet je bij de opbouwfase een dorp aan de kust? Dan mag je kiezen om er een straat of een schip aan te liggen.
- Als je scheepsroute nog open is (niet 2 dorpen/steden verbonden) mag je schepen verplaatsen.
Wat is er nog meer nieuw?
De Zeerover
Waarschijnlijk familie van de struikrover, alleen dobbert deze rond op de open zee. Ze lijken op elkaar maar de zeerover werkt net even anders. Veel is hetzelfde, je mag nog steeds bij een gedobbelde 7 of bij een ridderkaart de zeerover verplaatsen en een kaart uit iemand zijn hand nemen. Maar aan de zeetegel waar de zeerover wordt geplaatst mogen geen schepen worden geplaatst of verplaatst. Het zou ook kunnen dat je speelt met zowel de struikrover als de zeerover. In dat geval moet je kiezen welke je gaat gebruiken en de betreffende regels toepassen.
De Rivier landtegel
Onthoud goed…op deze tegel wil je graag je dorp bouwen! De rivier produceert namelijk GOUD. En het klopt dat goud niet bestaat als grondstof in Catan. Hoe werkt het dan? Het is eigenlijk een joker. Wordt het getal geworpen van de rivier dan mag iedereen een grondstofkaart naar keuze pakken, of 2 als je een stad hebt. Dus je snapt waarschijnlijk wel dat deze tegel populair is.

Een leuke uitbreiding?
Wij vinden van wel. Als je al vele malen Catan hebt gespeeld, misschien in combinatie met de eerder genoemde uitbreidingen, dan heb je onderhand wel elke hoek van het eiland gezien. Tijd dus om op ontdekkingsreis te gaan en een nieuwe wereld te ontdekken. In principe bestaat de doos enkel uit (zee)tegels, randen en schepen. Oké, en een zeerover. Op zich niet heel veel dus maar het is toch verrassend hoe gevarieerd deze uitbreiding het spel maakt.

De genoemde scenario’s zijn leuk om te volgen. Hou je echt van verrassingen? Volg dan niet een scenario maar bouw je eigen wereld en leg de te ontdekken tegels ondersteboven. Draai ze pas om als je schip ze aanraakt. Zo is het echt een verrassing en zoektocht waar het land zich bevindt en waar die waardevolle riviertegel toch is. Maar dat is natuurlijk optioneel.
De regels van schepen zijn supermakkelijk en heb je zo door. Kortom, voor de Catan liefhebber is deze uitbreiding een welkome toevoeging aan de collectie.

Deze review van De Kolonisten van Catan - Zeevaarders is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop De Kolonisten van Catan - Zeevaarders bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
999 Games Shopbol.com
Amazon
Videos over Kolonisten van Catan, de – Zeevaarders
Omschrijving van De Kolonisten van Catan - Zeevaarders
De Kolonisten van Catan - Zeevaarders komt uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie. De Kolonisten van Catan - Zeevaarders is een Strategiespel dat door 3-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje De Kolonisten van Catan - Zeevaarders duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . De Kolonisten van Catan - Zeevaarders is ontworpen door Klaus Teuber en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt De Kolonisten van Catan - Zeevaarders bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.
Uitbreidingen op Kolonisten van Catan, de – Zeevaarders
Deze spellen kun je samen met Kolonisten van Catan, de – Zeevaarders spelen
De De Kolonisten van Catan Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie