Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

5-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

150 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Teuber, Klaus

Review van Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers

"Je krijgt niet alleen maar prachtig speelmateriaal om met meer mensen te kunnen spelen."

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

— ZoMau

Vind je het eng en spannend in de ruimte? Zou je die pas willen ontdekken als je met 5 of 6 personen was? Dat kan nu, dankzij de uitbreiding voor 5 en 6 spelers van Catan Kosmonauten!

Catan: Kosmonauten - 5-6
De doos van Catan: Kosmonauten – 5-6.

Zoals gebruikelijk bij de meeste Catan spellen, is er een uitbreiding uitgekomen die ervoor zorgt dat je met meer mensen op reis kan gaan door de ruimte. Als je wilt weten hoe de basisvariant eruitziet van Catan Kosmonauten, kan je deze review bekijken. In deze uitbreiding krijg je onder andere stukken voor 2 extra spelers (paars en groen), en een aanvulling op het benodigde speelmateriaal. Denk hierbij aan extra grondstofkaarten en meer uitbouwonderdelen voor ruimteschepen zodat je daar geen tekort aan hebt tijdens het spelen. Wat opvalt is dat je geen extra stukken krijgt om het speelveld groter te maken; in plaats daarvan krijg je meer ruimtekwadranten en getallenfiches, zodat er meer plek is op het al bestaande bord om koloniën te stichten.

Nieuwe onderdelen

Je krijgt niet alleen maar prachtig speelmateriaal om met meer mensen te kunnen spelen. Er zijn nieuwe onderdelen toegevoegd die het spel interessant houden voor zoveel spelers. Zo is er een hele nieuwe basis voor een aliensoort erbij gekomen, een aliensoort die we al eerder hebben ontmoet: het Zwervende volk. Als je vrienden met hen wordt, krijg je hele nieuwe en unieke bonussen die ineens heel goed van pas kunnen komen.

Catan: Kosmonauten - 5-6
Het Zwervende volk.

Daarnaast kan je tijdens je ontdekkingsreizen in de ruimte, stuiten op artefacten. Deze werken op dezelfde manier als ijsplaneten en piratennesten, alleen is de voorwaarde om ze te vervangen door een getallenfiche anders: je moet bij minimaal 2 of 3 alienvolken een handelspost hebben gebouwd. Door dit mechanisme wordt het nog interessanter om handelsschepen te bouwen en vriendschappen te sluiten met de aliens.

Catan: Kosmonauten - 5-6

Een artefact op het speelbord. De grootste verandering zit in een speelbeurt zelf. Bij 5 of 6 spelers is er sprake van een ‘Piloot 1’ en een ‘Piloot 2’. Piloot 1 is de hoofdspeler van de beurt; deze gooit met de dobbelstenen, voert als eerste iedere fase van de beurt uit, en gebruikt zijn moederschip om te bepalen hoe ver de ruimteschepen van zowel zichzelf als van Piloot 2 mogen reizen. Piloot 2 zit 3 plekken links van Piloot 1. Als Piloot 1 klaar is met iedere fase, mag Piloot 2 dezelfde fase ook uitvoeren. In de praktijk betekent dit dat eerst Piloot 1 handelt en bouwt, waarna (als hij klaar is) Piloot 2 mag handelen met de bank en bouwen. Door dit mechanisme wordt voorkomen dat je als speler teveel kaarten in je voorraad hebt, en blijf je (ondanks de groepsgrootte) alsnog vooruitgang boeken. Gelukkig zitten in de doos handige stukken om duidelijk te maken wie op dat moment Piloot 1 en 2 zijn, en duidelijke beschrijvingen van iedere speelbeurt.

Catan: Kosmonauten - 5-6
De stappen voor de piloten.

Conclusie

Deze uitbreiding bevat, wat ons betreft, hele leuke toevoegingen die het spel divers en interessant maken. Je hebt meer opties voor een strategie, terwijl het spel gebalanceerd blijft. Met 6 mensen dit spel spelen vereist wel geduld. Het mechanisme van de 2 piloten zorgt er gelukkig wel voor dat je actief blijft, maar interactie met de andere spelers heb je vooral als Piloot 1. Zolang je daartegen bestand bent, genoeg medekosmonauten weet te rekruteren, en genoeg ‘ruimte’ aan tafel hebt, is deze prachtige uitbreiding echt iets voor jou!

Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers is bedacht door Klaus Teuber en wordt in het Nederlands uitgegeven door 999 Games. Je kan het spel met 5-6 spelers spelen in ongeveer 2,5 uur.

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

Deze review van Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers is geschreven door ZoMau.
Lees alle reviews van ZoMau

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Deze uitbreiding bevat (...) hele leuke toevoegingen die het spel divers en interessant maken."

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

— ZoMau

Koop Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers


Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers is een uitbreiding op De Kolonisten van Catan - Kosmonauten. Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers komt uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie. Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers is een Familiespel dat door 5-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers duurt gemiddeld 150 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers staat in het Engels bekend onder de naam Catan: Starfarers – 5-6 Player Extension. Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers is ontworpen door Klaus Teuber en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Catan Studio & 999 Games. .

Koop Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Catan: Kosmonauten – 5-6 Spelers te kunnen spelen

De De Kolonisten van Catan Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.