Cooperatieve spellen blog

Wat zijn coöperatieve spellen? En onze favorieten.

dinsdag 15 maart 2022 AUTEUR: Remon & Chantal LEESTIJD: 3 minuten

Tegenwoordig komen de coöperatieve spellen steeds meer in opmars. Twijfel je misschien of een coöperatief spel iets voor jou is? Misschien kunnen we je een handje helpen…

In een coöperatief spel speel je met elkaar tegen het spel. Het spel wint of jullie winnen als groep. Samenwerking is dus echt een pré, daar zijn de spellen ook op gemaakt. Samen overleggen jullie en maken jullie keuzes die je in het spel verder helpen… of juist niet. We zetten even wat verschillen tegenover elkaar:

Coöperatieve spellen vs competitieve spellen

Een voordeel van een coöperatief spel is dat je samen wint en samen verliest. Bij verlies kan dit wat verzachtend werken 😉 Win je samen dan vier je echt de overwinning als team, en dat geeft wel een boost.

Bij een coöperatief spel heb je niet alles in je eigen hand. Bepaalde keuzes maak je samen en dan kan het zijn dat er een keuze gemaakt wordt waar je niet 100% achter stond en ja, daar gaat de winst! ‘Ik zei het toch….’ -ligt op het puntje van je tong. Je denkt dus als een team en niet in je eigen belang.

Vind je het lastig om een nieuw spel te leren? Dan zijn coöperatieve spellen heel toegankelijk. Ook al ken je de regels niet zo goed, je wordt dan meegenomen door de rest van je groep en al spelenderwijs leer je het spel.

Is een coöperatief spel minder spannend? Zeker niet. Als het spel goed in elkaar zit en een goede balans heeft dan wordt het naar het einde toe steeds spannender en voel je echt wel die adrenaline. Wat je dan ook lekker met elkaar kunt delen.

Het kan wat lastig zijn als je een coöperatief spel speelt en je hebt 1 of 2 wat dominante spelers erbij zitten. Dan bestaat het gevaar dat die het spel uiteindelijk gaan leiden. Het is natuurlijk niet erg als dat juist lekker makkelijk vindt 😋

Een coöperatief spel zorgt voor veel interactie en daarom ook voor veel gezelligheid in plaats van dat je in alle stilte je eigen hersens aan het kraken bent om de allerbeste score te krijgen.

Cooperatieve spellen blog

Ben je er klaar voor?

Denk je, na dit gelezen te hebben, leuk…maar waar moet ik beginnen?? We hebben een kleine selectie gemaakt van coöperatieve spellen die wij gespeeld hebben en waar we wel heel enthousiast van werden:

Paleo _ 999 Games Paleo

Een coöperatief spel op expert-niveau. Duik met elkaar de prehistorie in. Je bent lekker een avondje zoet met dit spel, en ondanks dat het vrij pittig kan zijn is het ook voor nieuwe spelers goed te doen.

Lees onze review hier.

De Crew - missie diepzee

De Crew- Missie diepzee

Is net zoals zijn voorganger ‘Op weg naar de 9e planeet’ een superleuk slagenspel. Met elkaar ga je de meest uiteenlopende opdrachten aan, en dat zorgt zeker voor genoeg spanning en herspeelbaarheid. Beetje klaverjaservaring lijkt wel handig.

Lees hier de review van Sam.

De Legenden van AndorDe Legenden van Andor

Als je het hebt over goed overleggen en samenwerken dan is dit wel echt een toppertje. Heerlijk om zo eindeloos te overleggen over plannen en strategieën. Het neemt je daarnaast ook compleet mee in de sfeer van het spel. Meer weten?

Lees onze review hier.

Cahoots Cooperatief Kaartspel White Goblin GamesCahoots

Een leuk kleurrijk kaartspel waarin je samen aan bepaalde opdrachten moet voldoen. Speelt vlot weg en zorgt al gauw voor nog een potje, en nog 1, en nog 1….

Lees hier de review van Das.

 

WonderboekWonderboek

Een vrij nieuwe uitgave van 999 Games. Ietwat aan de prijzige kant, maar wel met een super gave pop-up boom! Met elkaar ga je de strijd aan tegen draken en wyrms, kleine monstertjes. In wezen een beetje een legacy- spel, want de ‘hoofdstukken’ volgen elkaar op. Nieuwsgierig?

Lees hier onze review.

Similo -DierenSimilo

Een kaartspel in allerlei thema’s zoals, sprookjes, dieren, mythen en historie. Met elkaar probeer je achter het ‘karakter’ te komen van je medespeler. Erg leuk! Wij merken dat iedereen waarmee we dit spelen heel enthousiast wordt en het vaak daarna zelf aanschaft. Vergeet dan niet om dit via Spellenbunker te doen 😉.

Lees hier onze review.

Wij worden altijd heel blij van coöperatieve spellen en ook degene waarmee we deze spellen spelen. Het komt daarom regelmatig op tafel en zorgt echt voor leuke avonden. Schrijven we de competitieve spellen dan af? Absoluut niet. Iedereen heeft af en toe een bui waarin die lekker alles voor zichzelf wil houden en de winst met niemand wil delen!

Geinteresseerd? Ga dan naar een van de Spellenwinkels in Nederland en België of

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.