Unboxing Video
Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Game Master, The

Game Master, The

Review van El Gaucho

“Kom pak je lasso maar. Zo vangen cowboys indianen. We rijden over prairies. Steeds op zoek naar avontuur… “ Oké, dit is natuurlijk een songtekst, maar in El Gaucho wordt dit werkelijkheid. Jij bent die stoere cowboy, bedwingt machtige stieren en geniet van je zuurverdiende peso’s. Ruik je de mestgeur van verse koeienvlaaien al? Zie je je buurman geniepig lonken naar jouw prijswinnende, dekstier? Pak je cowboylaarzen maar uit de kast en rijd het avontuur tegemoet. Howdy!

Als veebaron doe jij je uiterste best om de sterkste stieren aan jouw vee toe te voegen. Waarom? Omdat de meest waardevolle rassen de meeste peso’s opleveren natuurlijk! En rijkdom levert jou macht en aanzien op. In El Gaucho neem je het op tegen andere veebaronnen. Zij hebben het op jou vee voorzien en ze zullen er alles aan doen om jouw vee te stelen en het zelf binnen te halen. Dat gaat zomaar niet! Je wilt dit koste wat het kost voorkomen! Kan jij je bewijzen als de grootste veebaron van de pampa’s?

Foto Bordspel El Gaucho

Doel van het spel

Het doel van El Gaucho is de meeste peso’s verdienen. Geld verdienen doe je door kuddes stieren te verkopen. Hoe groter je kudde van hetzelfde ras, hoe meer geld je ontvangt. Wie aan het eind van het spel de meeste peso’s heeft verzameld, wint het spel!

Foto Bordspel El Gaucho

Verloop van het spel

In El Gaucho ben je een veebaron die het opneemt tegen andere veebaronnen op de pampa’s. Zoals gezegd is het doel van het spel de meeste peso’s verdienen. Dat doe je door zowel tijdens als aan het einde van het spel kuddes vee te verkopen.

Na het kiezen van een kleur ontvangt iedere speler 8 gaucho’s (spelfiguren) in zijn of haar kleur, een aantal veetegels (waarvan je er maximaal 3 mag houden) en wordt de startspeler aangewezen. Het aantal dobbelstenen, veetegels en beschikbare pampa’s dat meedoet in het spel, hangt af van het aantal spelers. De pampa’s worden vervolgens gevuld met veetegels.

Foto Bordspel El Gaucho

De startspeler start het spel door alle dobbelstenen in de daarvoor bestemde, waanzinnige dobbelsteenrodeo te werpen en hier vervolgens twee dobbelstenen uit te pakken. Met deze dobbelstenen kan de startspeler 1) vee kopen en/of claimen of 2) een actie uitvoeren. De waarde van de dobbelsteen bepaalt welke actie je daarmee mag uitvoeren. De verschillende acties zorgen voor extra interactie tussen de spelers, omdat je bijvoorbeeld elkaars vee kan stelen. Wanneer er vee gekocht/geclaimd is en/of een actie is uitgevoerd, is de volgende speler aan de beurt. Logischerwijs heeft iedere volgende speler minder keuze bij het uitkiezen van de overgebleven dobbelstenen.

De volgende speler werpt nu de dobbelstenen en het voorgaande proces herhaalt zich. Wanneer een rij op de pampa’s volledig bezet is door gaucho’s wordt er uitgekeerd. Elke staande gaucho geeft aan dat je de stier hebt gekocht. Een liggende gaucho betekent dat je een stier hebt geclaimd, maar nog niet hebt afbetaald. Al het verkochte vee (dus met een staande gaucho) gaat naar zijn eigenaar. Het vee met de liggende gaucho’s blijft dan ook liggen. De volgende ronde wordt het vee weer aangevuld. Zodra de trekstapel van de veetegels op is, wordt de lopende ronde nog uitgespeeld en volgt er nog één normale ronde. Grote kans dat er hierna nog steeds gaucho’s op de actievelden staan. In de laatste finaleronde kunnen deze gaucho’s alsnog hun laatste actie uitvoeren. Na de laatste ronde worden alle resterende kuddes vee verkocht. De speler met de meeste peso’s wint!

Foto Bordspel El Gaucho

Conclusie

El Gaucho is een spel van The Game Master, bedacht door Arve D. Fühler. Je kan het met 2-4 spelers doen en er staat zo’n 60 minuten voor. Deze tijd heb je ook zeker wel nodig. Dit lijkt voor sommigen misschien lang, maar met El Gaucho vliegt de tijd voorbij.

El Gaucho heeft een super leuk dobbelmechanisme! Leuk detail is dat je de dobbelstenen niet gewoon over je tafel heen rolt, maar dat hier een waanzinnige dobbelsteenrodeo voor is ontworpen. Zo blijf je heerlijk in het thema. Het dobbelen en het uitkiezen van een dobbelsteen welke je actie bepaalt, zie je ook terug in andere spellen. Iets vergelijkbaars zie je bijvoorbeeld ook in De taveernen van de oude stad (uitgegeven door 999 games) en in Signorie (uitgegeven door Asmodee). Een super mechanisme als je het aan ons vraagt. Een deel is geluk en een deel is eigen inzicht wat je met de dobbelsteen gaat doen.

El Gaucho is ook grafisch erg aantrekkelijk gemaakt. Zowel het speelbord als de veetegels zien er fantastisch uit. En de, stuk voor stuk, unieke stieren zijn met een vleugje humor getekend.

Foto Bordspel El Gaucho

El Gaucho is niet alleen een verzamelspel, maar heeft ook een echt ‘pest’ element. Als jij stieren geclaimd hebt en hier een eerste bijdrage voor hebt betaald, kan het zomaar gebeuren dat je tegenspeler je van het bord knalt en jouw stier inpikt. Dat kun je natuurlijk niet ongestraft laten! Dit vraagt om wraak. Hiermee wordt El Gaucho dus ook lekker interactief en dat spreekt ons erg aan.

Dit is het eerste spel van The Game Master dat we speelden, maar het doet ons zeker verlangen naar meer. We zijn door El Gaucho benieuwd naar wat deze uitgever nog meer voor ons in petto heeft en hopen hier dan ook snel kennis mee te kunnen maken. Kom maar op!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van El Gaucho is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop El Gaucho bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over El Gaucho

Omschrijving van El Gaucho


El Gaucho is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje El Gaucho duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . El Gaucho wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door The Game Master. Je koopt El Gaucho bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . El Gaucho is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar 2015 – Nominaties & Gouden Ludo 2016 – Nominaties.

Koop El Gaucho bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594812510100", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000047408141","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"El%20Gaucho%20-%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.