Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

75 minuten

Moeilijkheid

Review van The Isle of Cats

"Allemaal leuke elementen die van The Isle Of Cats een heel leuk fris & uitdagend spel maken. Een topper wat mij betreft."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Opstel van 50 woorden: “Onze buurvrouw was was haar kat kwijt, dus deed ze de deur open en riep “Poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, seop! ,seop!, seop!, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes”. En ja hoor, daar was hij weer!” – André van Duin

In The Isle Of Cats hoeven we gelukkig geen opstel te schrijven (en ook geen kattebel) maar we gaan wel zoveel mogelijk katten lokken, om ze te kunnen redden voordat de gemene Vesh Darkhand arriveert op The Isle Of Cats. Dit paradijselijke eiland met zijn bijzondere katten bestond tot voor kort alleen nog maar in oude verhalen & mythen. Maar kort geleden is dus ontdekt dat het echt bestaat, en dat nieuws is Vesh helaas niet ontgaan.

The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker

Mand!

Zodra we uit de boot springen op het eiland gaan we eerst vissen, want we moeten al die katten toch ergens mee lokken. En we hebben natuurlijk manden nodig om de katten in te kunnen dragen. Als we katten hebben gevangen dan bewaren we ze zo efficiënt mogelijk, soort bij soort, op ons schip.

Er zijn 5 kattenfamilies op het eiland, hoewel… eigenlijk 6. Zo hebben we de blauwe, oranje, rode, paarse en groene families. Maar dan is er ook nog de zeer bijzondere Oshax familie. Deze vriendelijke katten hebben geen eigen kleur maar passen zich aan een andere familie aan. En wie weet komen we tijdens onze zoektocht nog wat mooie schatten tegen, die we uiteraard niet zullen achterlaten voor Lord Vesh.

The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker
Speelkaarten, Vissen (het betaalmiddel) en een mand

Kat in de zak

Het spel bestaat uit 5 rondes (dagen), en iedere ronde bestaat weer uit 5 fase’s. Aan het begin van iedere ronde worden er een aantal katten uit de zak getrokken en die katten zijn deze ronde te redden.

  1. Vissen – Iedere speler ontvangt 20 vissen. Vis is in dit spel zowel een betaalmiddel als een lokmiddel voor de katten.
  2. Ontdekken – Iedere speler kiest steeds 2 kaarten uit een stapel en geeft de rest door aan de volgende speler. Zo heeft iedereen uiteindelijk 7 kaarten in de hand. Nu ga je kiezen welke van deze 7 kaarten je gaat kopen en welke je aflegt. Met de kaarten die je hebt gekocht (of nog over zijn van je vorige rondes) ga je deze ronde spelen.
  3. Lessons – Zaten er tussen de kaarten die je zojuist hebt gekocht zogenaamde Public Lesson kaarten, dan leg je deze op tafel neer zodat iedere speler ze kan zien. Op deze Public Lessons staan manieren om aan punten te komen, en deze gelden voor alle spelers. Een gewone Lesson daarentegen is alleen voor jou, deze is geheim voor je medespelers en leg je gesloten naast je speelbord neer.
  4. Katten redden – Het aantal laarzen bepaalt de beurtvolgorde van deze ronde. Voor iedere mand die je deze rondes tot je beschikking hebt mag je één kat redden. Iedere geredde kat plaats je direct op je boot.
  5. Schatten & Oshax – Aan het eind van de dag geef je je gevonden schatten en Oshax een plekje op je boot. Schatten zijn een handige opvulling voor je boot, en zeldzame schatten geven je punten in de eindscore. Oshax worden deel van één van de bestaande kattenfamilies op je boot.
The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker
Het eiland met rondeteller en spelersvolgorde. Links en rechts de te redden katten van deze ronde. Onder de Common Treasures. Boven een stapel manden en de voorraad vis

Niet voor de poes

Je boot zo efficiënt en zo vol mogelijk indelen valt nog niet mee. Je moet rekening houden met de volgende punten:

  • Hoe groter een (aaneengesloten) kattenfamilie, hoe meer punten.
  • Je boot bestaat uit een aantal kamers, en iedere kamer die niet volledig is gevuld levert je minpunten op.
  • Iedere zichtbare rat aan het eind van het spel is een minpunt.
  • Zeldzame schatten geven je 3 punten.
  • Voldoe je aan een of meerdere vereisten van de Lessons of Public Lessons dan ontvang je deze punten.
The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker
Je persoonlijke speelbord, de boot. Met daarop de katten die je hebt gered.

Geen kattenpis

The Isle of Cats had zomaar een spel van Uwe Rosenberg kunnen zijn, want vergelijkbare elementen uit bijvoorbeeld Patchwork of New York Zoo zijn zeker aanwezig. Maar ook elementen uit het populaire recente spel Calico herken ik in dit spel (ja, ook met katten!). Maar is het dan misschien te veel van hetzelfde? Wat mij betreft zeker niet! We herkennen misschien elementen uit deze spellen, maar we hebben hier zeker niet te maken met een Copycat. Het spel is veel grootser, uitdagender, gevarieerder en misschien ook wel leuker.

Het spel is zeer uitdagend. Dat begint iedere ronde al met het kiezen van je kaarten, waarbij het doorgeven van de kaarten zorgt voor een kleinere geluksfactor. En dan de afweging hoeveel kaarten je dan uiteindelijk koopt en toch nog genoeg vis over houdt voor om katten te redden. Koop je de laarzen om eerder aan de beurt te zijn of neem je het risico later aan de beurt te zijn maar wel meer vis over te houden?

The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker
Vergeet niet om ook je eigen kat te redden uit de handen van Lord Vesh
The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker
Belle gelooft t allemaal wel

 

De Lessons kunnen je ook behoorlijk wat punten opleveren, maar je medespelers zijn je concurrent bij de Public Lessons en kapen de beste katten net voor je neus weg, mispoes! En dan natuurlijk nog het puzzelen met de katten in je boot. Hoe bouw je hem zo efficiënt mogelijk vol en zorg je voor zo groot mogelijke families? En tegelijkertijd moet je ook zorgen voor volle kamers en het bedekken van de ratten. Allemaal leuke elementen die van The Isle Of Cats een heel leuk fris & uitdagend spel maken. Een topper wat mij betreft.

Als ik dan toch 2 minpuntjes moet verzinnen, dan is het de veel te grote doos (maar wel een mooie doos) en wellicht iets te lange speelduur in verhouding met de moeilijkheidsgraad van het spel.

The Isle of Cats || Review door Mario van Spellenbunker
Een aantal verschillende soorten kaarten

Om het spel toegankelijker te maken voor nieuwe spelers of voor kinderen is er de vereenvoudigde gezinsmodus met wat minder poespas. En als de kat van huis is, en je dus alleen overblijft, is er uiteraard een solo variant.

Ik hoop dat je ondanks alle flauwe woordgrappen en kattenkwaad toch wat hebt gehad aan mijn verhaal. Dan heb ik in ieder geval niet voor de kat z’n viool zitten typen…

De Spelletjes Vrienden LogoIn samenwerking met De Spelletjes Vrienden mogen wij een aantal spellen reviewen die al even op onze wishlist staan. Zo gaan we in deze serie Dune Imperium, Dinosaur Island & Jaws of the Lion uitproberen. Lees meer over De Spelletjes Vrienden in het interview dat we binnenkort met ze hebben mogen houden.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van The Isle of Cats is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel hebben wij ontvangen van De Spelletjes Vrienden, dit is geen betaalde reclame.

Koop The Isle of Cats bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Isle of Cats, The

Omschrijving van The Isle of Cats


The Isle of Cats is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje The Isle of Cats duurt gemiddeld 75 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . The Isle of Cats wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door The City of Games. .

Koop The Isle of Cats bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.