Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Stella: Dixit Universe

"Denk jij ook in plaatjes? En ontstaan de verhalen bij het zien ervan? Dan is Stella zeker iets voor jou"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Doe je ogen eens dicht. Waar gaan je gedachten heen?  Misschien verandert de wereld om je heen meteen in een fantasie wereld. Met veel kleur, dieren, muziek en andere dingen waar je blij van wordt. Wat ‘popt’ als eerste bij jou op? Denk jij ook in plaatjes? En ontstaan de verhalen bij het zien ervan? Dan is Stella zeker iets voor jou. Een nieuwe variant in de Dixit-universe! 

Stella (Dixit Universe)
Lekkere felle kleurtjes allemaal…welkom bij Stella!

Wij waren al behoorlijk fan van Dixit, net zoals onze familie en vrienden. Gaan we op vakantie met vrienden of een een familiedagje? Dixit gaat altijd mee en wordt altijd met veel plezier gespeeld. We waren daarom enorm nieuwsgierig naar deze variant en hadden er stiekem al wat positieve ervaringen over gehoord. 

Stella is een kaartspel met mooie afbeeldingen en te spelen met 3-6 personen vanaf 8 jaar. Stella is bedacht door Gerald Cattiaux en Jean-Louis Roubira en geïllustreerd door Jerome Pelissier. In Nederland wordt het spel uitgegeven door Asmodee. In deze review leggen we kort uit hoe het spel werkt en wat het verschil is met het ‘normale’ Dixit spel en natuurlijk wat we ervan vinden. 

Stella (Dixit Universe)

Aan de slag! 

Leg het spel klaar zoals beschreven in de speluitleg. Anders dan het normale spel heb je nu veel meer kaarten op tafel liggen en een persoonlijk bordje waarop je kan schrijven en gelukkig ook weer netjes uit kunt wissen.

De actieve speler pakt een woordkaart van de trekstapel. Hierop staan 2 woorden, dus nog wel iets aan keuze. Bij dit spel hoef je dus niet zelf iets te verzinnen, wat soms nog wel eens heel lang kon duren, als iemand niet zo creatief blijkt te zijn. Toch vind je in deze stapel ook wel blanco kaarten waarop je dus alsnog zelf aan de slag kunt gaan.

Als de actieve speler een woord gekozen heeft, gaan alle spelers tegelijk aan de slag: kruis op je persoonlijke bordje de kaarten aan (max 10) waarvan jij denkt dat ze goed bij het woord passen. Dit kan natuurlijk heel divers zijn want iedereen denkt op een andere manier. Alle spelers vertellen hardop hoeveel kruisjes ze gezet hebben, en iedereen plaatst zijn schijf op de goede plaats op het scorespoor. Degene die als hoogste op dit spoor staat draait zijn schijf naar de donkere kant.

Stella (Dixit Universe)
Kruis de kaarten aan waarvan jij vind dat ze een connectie met het gekozen woord hebben.

De actieve speler wijst nu als eerste een kaart aan die hij gekozen heeft, de andere spelers vertellen nu of ze deze ook aangekruist hebben.

Nu zijn er 3 mogelijke uitkomsten:

  • Meerdere spelers hebben dezelfde kaart: Die spelers kruisen 2 sterren aan.
  • 1 andere speler heeft dezelfde kaart. Jullie hebben een ‘supervonk’! Kruis allebei 3 sterren aan.
  • Niemand heeft dezelfde kaart als jij: je bent gelijk af. Je verdient geen punten meer maar je kruisjes tellen nog wel mee voor anderen. Helaas!! Wij speelden met onze (schoon)zus die 10 kruisjes had gezet en bij de eerste beurt al af was 😂
Stella (Dixit Universe)
Voorzichtig met kruisjes zetten, sta je namelijk in je uppie bovenaan dan moet je alles goed hebben om je gescoorde punten volledig te mogen tellen

Daarna is de volgende speler aan de beurt tot de ronde klaar is (niemand kan meer iets aanwijzen). Iedereen telt zijn punten van die ronde. De speler die bovenaan het scorespoor lag, maar wel af is gegaan haalt van elke score 1 ster af. Na 4 rondes is het spel klaar en degene met de meeste punten wint het spel. Na elke ronde wordt er wel een rijtje kaarten gewisseld, zodat je weer iets vers hebt liggen. 

Wat vinden wij van Stella?

Net zoals het normale Dixit spel, prikkelt Stella ook je fantasie. En dat is leuk. De woorden zijn al voor je verzonnen. Dat is makkelijk voor degene die dit stukje lastig vonden, tegelijkertijd is het wel jammer dat je je eigen fantasie er wat minder in kwijt kunt. De speeltijd is daardoor wel gelijk korter, wat ook soms handig kan zijn. 

Het hele spel lokt verhalen uit, zoals ‘waarom heb jij voor die kaart gekozen, ik zie daar echt helemaal niks in!’ Iedereen ziet andere dingen in de kaarten en dat is gewoon een leuk pluspunt aan het spel. Daardoor leer je ook je vrienden goed kennen. 

Voordeel is dat je elke uitbreiding van Dixit kunt combineren met Stella. Je gebruikt ook niet de hele set kaarten in 1 spel, waardoor je niet snel uitgekeken bent op de kaarten. De set kaarten die bij Stella zit is trouwens wel een hele leuke set.

Stella leg je snel klaar en speelt lekker weg, en eigenlijk vindt iedereen het leuk en word ook gelijk enthousiast, maar je hebt wel een gezonde dosis fantasie nodig. 

Hou je vrienden en jezelf trouwens ook in de gaten met die gekleurde stiften, want voor je het weet zit alles onder de stift. Want zo’n stift blijkt ook een makkelijk ‘aanwijsstokje’ te zijn.

Stella (Dixit Universe)
Een enorm leuke en kleurrijke set kaarten.
Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Stella: Dixit Universe is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Stella: Dixit Universe bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Stella: Dixit Universe


Stella: Dixit Universe komt uit de Dixit Spelfamilie. Stella: Dixit Universe is een Familiespel dat door 3-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Stella: Dixit Universe duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Stella: Dixit Universe staat in het Engels bekend onder de naam Stella: Dixit Universe. Stella: Dixit Universe is ontworpen door Gérald Cattiaux & Jean-Lous Roubira en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Libellud & Asmodee. .

Koop Stella: Dixit Universe bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.