Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Intrafin Games

Intrafin Games

Review van Terraforming Mars – Ares Expeditie

"Ik ben best onder de indruk van deze gestroomlijnde versie"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

De aarde raakt steeds voller en in een zoektocht naar ruimte en dus een oplossing voor dit probleem zijn we als mensheid uitgekomen in de ruimte, en wel bij Mars. Maar deze planeet is natuurlijk niet direct bewoonbaar, eerst moeten we werken aan een leefbare temperatuur, zuurstofniveau en voldoende water etc. En daar gaat heel veel werk aan vooraf waar wij met z’n allen een handje bij gaan helpen.

Terraforming Mars: Ares Expeditie is de 1e spin-off van Terraforming Mars*, Ares Expeditie is veel meer een kaartspel dan een bordspel. Een 2e spin-off verschijnt binnenkort, het dobbelspel. Terraforming Mars(een van mijn persoonlijke favorieten) is niet zomaar een spelletje, het staat op moment van schrijven zelfs op plek 6 in de BoardGameGeek lijst beste spellen aller tijden en dat schept dus hele hoge verwachtingen voor de nieuwe spellen in de Terraforming Mars – Familie.

EERSTE INDRUK

  • Netjes – Terraforming Mars Ares Expeditie ziet er heel herkenbaar uit als je bekend bent met TM*. De doos ziet er overduidelijk uit als een mini versie van Terraforming Mars. En ook als je het spel uitpakt zie je direct veel overeenkomsten. Wat mij direct opviel was dat het allemaal wat beter of moderner ontworpen is. De spelersbordjes zijn dubbellaags karton met van die mooie vakjes waar de steentjes netjes in blijven liggen, en dat is een hele grote verbetering met de papieren bordjes van TM (waar je later gelukkig alsnog dit soort dubbellaags bordjes voor kon aanschaffen).
  • Ontbreekt – Wat we missen zijn onder andere het grote speelbord met de landkaart van Mars, groentegels, steden, bakens & onderscheidingen.
  • Nieuw – De gouden, zilveren en bronzen blokjes zijn direct herkenbaar. Het speelbord is een heel stuk kleiner dan TM, en er zijn ook geen groen-en landtegels meer in het spel, alleen nog 9 oceaantegels. De groentegels zijn vervangen door Bos-Fiches. De meest opvallende nieuwigheid zo op het eerste gezicht zijn de fase-fiches en fase-kaarten.
  • Boekje – Iets wat zeker een positieve vermelding waard is, is het boekje. Waar we gewend zijn aan lange, droge, onoverzichtelijke lappen tekst ziet het boekje van Ares Expeditie er direct veel beter uit. Fris, overzichtelijk, duidelijk afbeeldingen met pijltjes en markeringen, nette opsommings-lijstjes en blokjes met toelichtingen.
  • Snelle startgids – Wat voor de degenen die TM al gespeeld hebben handig is, is dat er ook een snelle startgids is met daarin de verschillen en overeenkomsten tussen TM & Ares Expeditie. Als je deze doorneemt heb je het standaard boekje vrijwel alleen nog voor de details nodig.

TERRAFORMEN

Iedere speler vertegenwoordigt een corporatie, aan het begin van het spel mag je kiezen uit 2 corporaties. Deze corporatie geeft je een direct voordeel zoals een startkapitaal en ook een blijvend voordeel met bijvoorbeeld het hele spel korting op het spelen van kaarten met een specifiek symbool. Je ontvangt 8 projectkaarten voor in je hand, deze hoef je niet te betalen, je ontvangt ook 5 Fase-Kaarten. Iedere speler begint het Terraforming Niveau spoor op 5.

Op je eigen speelbord leg je een steentje van jouw kleur op vakje 0 van de 6 Productie-Sporen: Megakredieten, Projectkaarten, Warmte, Planten, Staal & Titanium.

Terraforming Mars - Ares Expeditie
Spelersbord met productiesporen & bronnen. Naast het bord 2 fasekaarten. Kaart overdwars is van de vorige ronde.

Iedere ronde bestaat uit de volgende 3 stappen:

Planning – Zoals eerder benoemd heeft iedere speler 5 Fase Kaarten, deze zijn voor alle spelers hetzelfde en ze blijven heel het spel in je bezit. In deze planningsfase kiest ieder speler welke Fase hij of zij deze ronde wilt spelen, iedereen laat daarna tegelijk zijn gekozen fase(kaart) zien. De fases zijn:

  • I Ontwikkelingsfase – Speel een groene kaart
  • II Bouwfase – Speel een rode of blauwe kaart
  • III Actiefase – Speel de acties van de al eerder neergelegde kaarten. Je mag ook de standaardacties spelen ( Zuurstof verhogen, koop bos fiche, verhoog temperatuur of draai een oceaantegel om.
  • IV Productiefase – Produceer de op jouw eigen spelersbord aangegeven aantallen van iedere Bron. Vergeet niet dat je ook je Terraforming Nivea in Megakredieten krijgt uitgekeerd.
  • V Onderzoeksfase – Trek nieuwe kaarten.

Fases Uitvoeren – Alle spelers beginnen nu tegelijkertijd en op zijn eigen tempo alle gekozen fases te spelen. Dubbel gespeelde fases kunnen toch maar 1 x per speler gespeeld worden. Je voert de fases op volgorde van getal uit. Dus wil je in Fase II bouwen maar je Megakredieten zijn op? Pech, je kan pas in fase IV opnieuw produceren en dus ook nieuwe megakredieten ontvangen. Je ontvangt ook nog een extra bonus voor de fasekaart die jij zelf hebt neergelegd. Heb jij bijvoorbeeld Fasekaart 1 neergelegd dan ontvang je 4 Megakredieten als bonus.

Eindstap – Room de kaarten in je hand af naar maximaal 10. De Fasekaart die je deze ronde hebt gespeeld mag je de volgende ronde niet spelen, draai deze kaart dan om en kantel een slag zodat duidelijk is dat deze kaart deze ronde niet mag worden gebruikt. In de volgende ronde leg je in de planningsfase hier jouw fase-kaart dan weer bovenop.

HET SPEL

Een groot gedeelte van het spel ben je semi-coöperatief aan het werk door op het kleine speelbord de temperatuur en zuurstof te verhogen naar het juiste niveau en om oceanen te creëren. Maar uiteindelijk ben je natuurlijk vooral met de doelen van jouw eigen corporatie bezig, je productiemachine opbouwen zodat het spel iedere ronde weer gunstiger voor jou verloopt en het aantal overwinningspunten blijven groeien.

Je speelt groene, rode & blauwe projectkaarten voor je op tafel naast jouw spelersbord. Deze kaarten hebben allemaal een ander kostenplaatje, op sommige kaarten kun je flinke kortingen krijgen met jouw staal of titanium. Soms hebben deze kaarten ook vereisten waaraan je moet voldoen voordat je deze kaarten mag spelen. Deze kaarten kunnen een direct voordeel opleveren en/of een blijvend effect waardoor je bijvoorbeeld meer kan produceren.

Zodra de 9 oceaantegels zijn omgedraaid, de temperatuur +8°C  is en het zuurstofniveau op 14% is wordt de huidige fase afgemaakt en is het spel afgelopen.

Terraforming Mars - Ares Expeditie
Speelbord met oceaan-tegels, temperatuur-spoor & zuurstof-spoor

ONTWERP & MATERIAAL

Er is een hele grote stap vooruit gemaakt in zowel ontwerp als materiaal ten opzichte van TM. In vergelijking met de speelkaarten in TM, die zo uit het ruimteprogramma van de USSR lijken te komen en dus een vrij hoge nerd-factor hebben, zien de kaarten in Ares Expeditie er modern en aantrekkelijk uit met passend beeldmateriaal.

De meerlaags spelersborden zijn direct inbegrepen bij het spel waar je die bij TM nog als accessoire moest bijkopen. Deze borden zijn voor mij een essentieel onderdeel, al je blokjes blijven nu keurig op zn plaats liggen waar de standaard borden met een klein zuchtje wind of een stoot tegen de tafel al snel in een onherstelbare berg ruimtepuin veranderde.

De apart te kopen Playermats zijn erg leuk en handig, maar zeker niet essentieel. Ze zijn misschien nog wel het handigst voor nieuwe spelers zodat het duidelijk is welke stapels/rijen kaarten er zijn. Ze zien er wel erg leuk uit dus als je budget het toelaat is het zeker geen verkeerde koop.

Door het verbeterde uiterlijk zal Ares Expeditie zeker een nieuw of breder publiek aanspreken.

Terraforming Mars - Ares Expeditie
Overzicht met rechtsonderin de 5 fase-kaarten

OPSTAPJE NAAR MEER (of minder?)

Ares Expeditie bevindt zich op de grens tussen een Strategie-en Expertspel. Voor spelers die strategiespellen gewend zijn of spelers van de wat tactischere familiespellen die een flinks stap durven te maken is dit een grote aanrader. En als je Ares Expeditie dan eenmaal onder de knie hebt is de stap naar Expert-spellen niet zo groot meer.

Maar ook andersom is dit geen verkeerd spel. Ben je Terraforming Mars gewend en heb je er al talloze-uren-durende-spelletjes met alle uitbreidingen opzitten? Dan is het misschien wel een heerlijke verademing om voor de afwisseling in een dik uur een weliswaar eenvoudigere maar toch bijzonder leuke, vlotte & uitdagende versie van dit TM te spelen.

De speelduur van Ares Expeditie is een dik uur(volgens de makers nog iets korter). Dat is de helft van die van TM (En dan heb ik het nog niet over de speelduur met alle verschillende uitbreidingen). Voor mij is tijd de belangrijkste overweging om een keuze te maken welk van de 2 spellen te kopen en/of te spelen. Ik heb ze beide en speel ze ook allebei graag, afhankelijk van hoeveel tijd we hebben en de omstandigheden kiezen we de versie.

Terraforming Mars - Ares Expeditie
Groene, rode en blauwe projectkaarten

Ondertussen zijn er al weer 3 uitbreidingen voor Ares Expeditie uitgekomen, namelijk Crisis, Fundamenten & Ontdekking. Dus er zijn al weer volop mogelijkheden om het spel uitdagender en gevarieerder te maken. Ik ben een beetje bang dat t ten koste van de snelheid en de relatief korte speelduur zal gaan, maar ik heb ze nog niet gespeeld dus dat zal later moeten blijken. We verwachten deze uitbreiding en ook de dobbel-versie op korte termijn te mogen testen van Intrafin(de uitgever van de Nederlandstalige versies van de Terraforming Mars-Familie) en deze reviews zullen we dan ook zo snel mogelijk met jullie delen.

De solo-variant mag tegenwoordig uiteraard ook niet ontbreken, en naast de Solo Variant is er ook een speciale 2-speler coöperatieve-variant beschreven in de handleiding.

CONCLUSIE

Ik ben best onder de indruk van deze gestroomlijnde versie, het ontbreken van bijvoorbeeld de bakens(milestones) & onderscheidingen(awards) mis ik dan ook zeker niet in Ares Expeditie maar draagt juist bij aan de soepele gameplay. Ik lees op fora soms nog wel dat liefhebbers deze onderdelen en het speelbord missen en het spel daarom maar laag waarderen. Besef dan goed dat dit spel een kaartspel is, en daarom is het logisch dat er dingen ontbreken of anders zijn, toch?

Je speelt dus grotendeels met z’n allen tegelijk, en dat is prettig want er is hierdoor zeer weinig downtime. Het spel is dus sneller en korter, daardoor zal het spel waarschijnlijk ook vaker op tafel komen. Bovendien is het ook voor spelers die nog niet zo thuis zijn in de expert-spellen zeer geschikt maar nog wel een uitdaging. De overzichtelijkheid is er zeker op vooruitgegaan(ten opzichte van TM) en de moeilijkheidsgraad is een treetje lager, een stuk toegankelijker dus. Maar let op want Ares Expeditie is dan wel een makkelijker spel dan TM maar het is zeker geen gemakkelijk spel, het is gewoon nog steeds een zeer uitdagend spel.

Als je nieuw bent in de Terraforming Mars familie en je moet kiezen tussen TM & Ares Expeditie dan zijn het allebei topspellen. De afweging die je zelf moet maken zijn het verschil in duur, moeilijkheid en complexiteit.

Ik ben dus zeer enthousiast over Terraforming Mars Ares Expeditie. Ares Expeditie is sneller, korter en heeft een soepeler spelverloop maar is nog steeds uitdagend genoeg. Wat mij betreft dus een flinke aanrader voor nieuwe spelers maar ook voor Terraforming Mars spelers die wel zin hebben in wat variatie.

– – – – –
*Om verwarring te voorkomen in de tekst van deze review :
TM of Terraforming Mars = Terraforming Mars bordspel
Ares Expeditie = Terraforming Mars: Ares Expeditie
– – – – –

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Terraforming Mars – Ares Expeditie is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Aanrader voor nieuwe spelers maar ook voor Terraforming Mars spelers die wel zin hebben in wat variatie"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Terraforming Mars – Ares Expeditie bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Terraforming Mars – Ares Expeditie

Omschrijving van Terraforming Mars – Ares Expeditie


Terraforming Mars – Ares Expeditie komt uit de Terraforming Mars Spelfamilie. Terraforming Mars – Ares Expeditie is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Terraforming Mars – Ares Expeditie duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Terraforming Mars – Ares Expeditie staat in het Engels bekend onder de naam Terraforming Mars: Ares Expedition. Terraforming Mars – Ares Expeditie is ontworpen door Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius & Nick Little en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Board Game Rookie, FryxGames, Reflexshop, Schwerkraft-Verlag, Stronghold Games, Surfin’ Meeple China & Intrafin Games. .

Koop Terraforming Mars – Ares Expeditie bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.