Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Intrafin Games

Intrafin Games
Ontwerper(s)

Fryxelius, Jacob

Review van Terraforming Mars – Big Box

Uitbreiding op Terraforming Mars

"Een hele nieuwe beleving van exact hetzelfde spel"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Als Terraforming Mars een van jouw favoriete spellen is dan heb je vast de Big Box al weleens voorbij zien komen in spellenwinkels of online. Maar, vraag je je wellicht af, de Terraforming Big Box, wat is dat nou eigenlijk voor een ding? En wat is er inbegrepen? Laten we de Big Box maar eens unboxen:

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
De Terraforming Mars Big Box met daarnaast het basisspel en alle uitbreidingen.

Van buiten is de Big Box een hele stoere en indrukwekkende doos, Het artwork ziet er goed uit en verder is doos lekker clean, dus geen teksten, plaatjes, logo’s etc.. Zoals je op bovenstaande foto goed ziet is de Big Box ongeveer 2,5 zo dik als de doos van het basisspel, maar het formaat van de ‘voorkant’ is hetzelfde gebleven. De Big Box is tot de rand toe gevuld met 3D tegels en het opbergsysteem. We gaan alle onderdelen laten zien en bespreken.

Wat zit er allemaal in de Big Box?

  • 24 3D Stadstegels
  • 40 3D Bostegels
  • 9 3D Oceaantegels
  • 14 Speciale Tegels
  • 3D Markers Sporenmarkers
  • 3 Extra Projectkaarten + bijbehorende 3D Tegels
  • Opbergbox Projectkaarten
  • Opbergbox Corporatiekaarten
  • 2 Bronblokjes opbergbakjes
  • 5 Spelermarkers opbergbakjes

Dat is een flinke lijst, maar let op want je moet minimaal het basisspel in bezit hebben om de Big Box te kunnen gebruiken. In deze review is de Box al gevuld met bassisspel en uitbreidingen.

Wat past er nog meer in de Big Box?

SPEELBORDEN

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
De Speelborden bovenin de Big Box

We werken de Big box af van boven naar beneden. Zodra we de doos openen zien we als eerste de ruimte voor de speelborden. Zowel het standaard speelbord als het speelbord van de uitbreiding Hellas & Elysium passen samen in de bovenste ruimte van de doos.

STEDEN & OCEANEN

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
De tray met Stadstegels, Speciale Tegels en Oceaantegels

Wat opvalt is dat de plastic tray en het deksel er degelijk uitzien en voelen. Alle tegels passen perfect, en zullen tijdens vervoer netjes op hun plek blijven zitten. De Stadstegels kun je gemakkelijk uitnemen, maar aan de oceaantegels heb je weinig houvast. Om deze er uit te wippen zijn een paar stevige lange nagels best handig.

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
Close-up van enkele tegels in de tray.

Ik verbaasde mij erover hoe lichtgewicht de 3D Tegels eigenlijk zijn. Maar toch voelen ze degelijk aan en zien er prima uit. De steden zien er mooi gedetailleerd uit. Er zijn 6 verschillende steden, waarvan er van elk 4 in de doos zitten. De speciale tegels zijn uiteraard allemaal uniek.

Enige minpuntjes die ik kan verzinnen is dat alle gebouwen dezelfde saaie lichtgrijze kleur hebben en de ondergrond een plastic look heeft. Als je je daar echt aan stoort dan is er met een paar pencelen en wat potjes verf heel wat van te maken. Online kun je hier hele toffe voorbeelden van vinden.

GROENTEGELS

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
De tray met de Groentegels

De volgende ‘laag’ in de Big Box is de tray met de Groentegels. Ook bij deze tegels eigenlijk weer hetzelfde verhaal. Lekker stevig afgesloten in de tray, mooi gedetailleerd etc. Van de Groentegels zijn 4 ontwerpen waarvan er van ieder 8 tegels in de tray zitten.

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
Close-up van enkele Groentegels in de tray

💡Onnodig weetje : Ik heb in Terraforming Mars altijd moeite met het woord ‘Groen-Tegel’, Ik lees daar steeds ‘Groente-Gel’(wat mij overigens best handig lijkt op Mars). Maar ik zal jullie verder niet meer lastig vallen met mijn problemen en braaf verder gaan met deze review.

SPELERSBORDJES

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
Bakjes, Spelersborden en de doos met Projectkaarten.

Dan gaan we door naar de volgende verdieping, ofwel tray, van de Terraforming Mars Big box. Bovenop zien we de Spelersborden. In deze ruimte passen ook de extra speelborden uit de Venus Next & Turmoil uitbreidingen. Ook de dubbellaags Spelersborden passen er nog bij.

Als je de Spelersborden verwijdert, komen er 2 vakjes tevoorschijn. Het ene vakje is bedoeld voor de markers, startfiche, en nog wat losse onderdelen.

Het andere vakje is een speciale ruimte voor het Marswagentje. Deze 3D Mars Buggy vervangt de eerste speler tegel. Maar helaas is deze buggy geen onderdeel van de Big Box. Via de Kickstarter campagne was deze beschikbaar als add-on. Wil je zo’n wagentje hebben dan moet je goed zoeken, de makers van het spel verkopen hem soms in hun webshop.

CORPORATIEKAARTEN

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
Het doosje met de corporatiekaarten

Het doosje voor de corporatiekaarten is netjes georganiseerd door middel van tabbladen met de iconen van de verschillende uitbreidingen.

PROJECTKAARTEN

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
De doos voor de projectkaarten

Ook deze bak voor de projectkaarten ziet er goed uit. Ook hier weer de tabs om de projectkaarten uit de verschillende uitbreiding netjes te scheiden.

Het probleem bij mij is alleen dat ik meer dan de helft aan ruimte over heb en de kaarten daardoor omvallen en door elkaar raken. Ik heb dit opgelost door de bak wat op te vullen met andere materialen. Als je de kaarten hebt gesleeved zul je dit probleem wellicht niet of minder ervaren.

BLOKJES & MARKERS

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
Bakjes voor de Bronblokjes en de Spelermarkers

2 Bakjes met 3 vakjes voor de Bronblokjes, zodat iedere speler gemakkelijk bij deze blokjes kan komen. En 5 bakjes in de spelerskleuren voor de Spelermarkers.

Zowel de 2 bruine bakjes voor de Bronblokjes, als de 5 Bakjes voor de Spelermarkers voelen wat goedkoop en slap aan. Qua vorm en functie voldoen ze prima, maar het materiaal valt hier vies tegen. Ze zijn gemaakt van slap en dun plastic, waarvan ik me afvraag hoelang deze mee zullen gaan.

Maar vanaf nu dus geen gehannes meer met schaaltjes uit de keuken om al de markers tijdens het spel in te plaatsen. En ook geen bezoekjes meer aan de tandarts omdat die ene pinda, die je op de tast pakte, geen pinda was maar een Bronzen Bronblokje uit een bakje exact gelijk aan die van de pinda’s.

UITBREIDINGEN

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
De tray met uitbreiding-onderdelen

Nu zijn we aangekomen in de kelder van de Big Box, de allerlaatste tray. Deze is speciaal voor de onderdelen van de verschillende uitbreidingen. 1 vakje voor de Kolonies uitbreiding, 1 voor Venus Next en 2 voor Turmoil. Dit past allemaal prima, dus op deze laatste tray heb ik niets aan te merken.

HOE BIG IS DE BOX?

Terraforming Mars Big Box uitbreiding Intrafin Spellenbunker.nl
Enkele tegels op het speelbord (Geen echte spelsituatie)

En nu maar hopen dat ze geen nieuwe uitbreidingen meer gaan uitbrengen, want dan hebben we een Bigger Box nodig 😬. Persoonlijk ben ik zeer te spreken over de Terraforming Mars Big Box. Het grootste minpunt zijn wat mij betreft de slappe plastic bakjes voor de Bronblokjes en de Spelermarkers. En wat gewoon erg onhandig is, is dat er totaal geen uitleg of handleiding in de doos zit. Maar op de Kickstarter pagina heb ik na wat zoeken een handige A4 plattegrond in pdf gevonden, dus gemakkelijk te printen.

Is deze Big Box een Must Have? Dat ligt helemaal aan jou. De gameplay van Terraforming Mars verandert er niet door, het is geen uitbreiding die nieuwe regels, kaarten of speelmateriaal toevoegt. Maar de beleving tijdens het spelen daarentegen krijgt wel een enorme boost door de nieuwe 3D Tegels. Verder voegt het niets anders toe dan een grote doos met superhandige opbergmogelijkheden.

Aan de andere kant is het een prachtige Box die niet zal misstaan in je spellenkast. Je vervangt er 5 losse spellendozen mee, en je kunt alles nu heel netjes organiseren en opbergen. Dat is nogal een verschil met de doos van het basisspel, dat was een grote open doos met daarin een berg aan zakjes met onderdelen. Je kan het dus zeker zien als een mooie Upgrade.

Gaat het jou vooral om het spelen van het spel zelf, en hoeven al die extra tierelantijnen van jou niet zo nodig? Dan zou ik deze Box zeker links laten liggen en wellicht op zoek gaan naar een leuke uitbreiding, de Dubbellaags Spelersbordjes of Ares Expeditie, het nieuwe spel in de Terraforming Mars familie.

Maar ben jij een TM-fan die alle uitbreidingen en accessoires al heeft en heb je genoeg budget om te besteden? In dat geval zou ik niet twijfelen en direct op je fiets springen richting je plaatselijke Spellenwinkel. De Terraforming Mars Big Box is een zeer mooi vormgegeven, praktische opgebouwde toevoeging die samen met de 3D tegels zorgt voor een hele nieuwe beleving van exact hetzelfde spel.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Terraforming Mars – Big Box is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"De Big Box is een hele stoere en indrukwekkende doos"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Terraforming Mars – Big Box bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Terraforming Mars – Big Box


Terraforming Mars – Big Box is een uitbreiding op Terraforming Mars. Terraforming Mars – Big Box komt uit de Terraforming Mars Spelfamilie. Terraforming Mars – Big Box is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Terraforming Mars – Big Box duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Terraforming Mars – Big Box is ontworpen door Jacob Fryxelius en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Intrafin Games. .

Koop Terraforming Mars – Big Box bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Terraforming Mars – Big Box is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Terraforming Mars – Big Box te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.