Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Intrafin Games

Intrafin Games
Ontwerper(s)

Fryxelius, Jacob

Review van Terraforming Mars – Turmoil

Uitbreiding op Terraforming Mars

"In Turmoil beïnvloed je de politiek op Mars, zet je het beleid naar jouw hand"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Het is onrustig in de politiek op Mars. De 6 politieke partijen strijden stuk voor stuk voor hun uiteenlopende idealen over het beleid op de planeet. Wacht jij rustig af hoe dit afloopt, of gebruik je jouw invloed om de politiek naar jouw hand te zetten?

Zoals in vrijwel iedere uitbreiding komt ook Turmoil met nieuwe projectkaarten en corporaties. Maar dat is slechts een klein onderdeel van deze uitbreiding. In tegenstelling tot de meeste andere uitbreidingen op Terraforming Mars voegt deze uitbreiding vergaande nieuwe elementen, ofwel spelmechanismen, aan het spel toe.

Terraforming Mars – Turmoil || Uitbreiding || Review door Mario
De inhoud van Turmoil

In Turmoil beïnvloed je de politiek op Mars, zet je het beleid naar jouw hand en speel je slim mogelijk in op de wereldevenementen.

Terraformingcommisie

Het speelbord van de Terraformingcommisie is de politieke arena van Mars. De 6 politieke partijen kunnen hierop worden vertegenwoordigd door de afgevaardigden. In iedere generatie mag elke speler als één afgevaardigde van jouw kleur kosteloos vanuit de lobby naar een van de partijen sturen. Meerdere afgevaardigden plaatsen mag ook, maar daar moet je wel voor betalen en iedere afgevaardigde is een actie.

Terraforming Mars – Turmoil || Uitbreiding || Review door Mario
Het speelbord van de Terraformingcommisie

Als je de enige bent of je met jouw kleur de meerderheid hebt in een partij dan mag je plaats nemen op de partijleidersstoel. De partij met de meeste afgevaardigden is de dominerende partij. Dit kan per generatie meerdere malen veranderen.

In de zonnefase (iedere generatie, na het produceren) wordt de dominerende partij de nieuwe regerende partij en breekt het tumult los:

  • De partijleider van de dominerende partij wordt nu de voorzitter (dit levert je invloed en 1TN op).
  • Alle andere afgevaardigden van deze partij gaan naar de reserve-voorraad.
  • Het beleid van deze partij is vanaf nu actief en de regeerbonus wordt toegepast.
  • Nu deze partij geen afgevaardigden meer op het speelbord heeft wordt vanzelfsprekend een andere partij dominant.
Terraforming Mars – Turmoil || Uitbreiding || Review door Mario
Afgevaardigden van verschillende spelers. De witte marker maakt duidelijk welke partij momenteel dominant is.

Wereldevenementen

Nu gaan we een heel klein stukje terug… want in de zonnefase, net voordat er word gewisseld van regerende partij vindt eerst nog het huidige wereldevenement plaats. Er zijn 31 verschillende wereldevenement-kaarten in Turmoil. Deze evenementen kunnen zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Maar gelukkig ben je van te voren al op de hoogte van deze gebeurtenissen en kun je er op proberen te anticiperen.

Op het speelbord van de wereldevenementen liggen altijd 3 gebeurtenissen open. De evenementen van deze generatie, de aankomende generatie en nog 1 generatie daarna kun je dus al zien. Voorbeelden van deze evenementen zijn bijvoorbeeld het winnen van grondstoffen of TN, verhogen van productie of het plaatsen van tegels. Maar soms verlies je ze ook juist.

Terraforming Mars – Turmoil || Uitbreiding || Review door Mario
De Wereldevenementen van deze generatie, de aankomende generatie en nog 1 generatie zijn altijd zichtbaar

Politieke invloed heeft grote invloed op de gevolgen van de wereldevenementen. Het kan je voordelen vergroten of schade beperken. Invloed heb je als je de volgende dingen bent of hebt:

  • Voorzitter
  • Leider van de dominerende partij
  • Afgevaardigden in de dominerende partij.

Conclusie

De uitbreiding Turmoil maakt van Terraforming Mars een heel ander spel. Hoewel de basis onveranderd blijft voegt het veel elementen toe waardoor het complexer wordt en aanzienlijk langer duurt.

Terraforming Mars was misschien al niet het meest geschikte spel voor beginners, maar met Turmoil is het spel nog een stuk complexer geworden waardoor de moeilijkheidsgraad graad nog meer is toegenomen. Ik kan je aanraden om eerst een aantal maal het basisspel te spel voordat je je aan Turmoil gaat wagen.

Terraforming Mars – Turmoil || Uitbreiding || Review door Mario
Overzichtskaarten en nieuwe corporaties

De speelduur is aanzienlijk langer en het tempo langzamer. Dit kan zowel een voor als nadeel zijn. Iedereen zal langer bezig zijn met zijn beurten en zeker ook langer moeten nadenken. Je moet je hoofd er dus wel bijhouden want anders kan de verveling toeslaan. Als niet zo weg bent van spellen van pak m beet 2 uur en meer dan kun je Turmoil beter links laten liggen. Maar als een potje TM jou niet lang genoeg kan duren dan is de langere speelduur alleen maar een voordeel.

Om de langere speelduur wat te compenseren kan ik je aanraden om samen met een andere uitbreiding, Prelude, te spelen. Prelude geeft je spel een sneller start, het komt dan allemaal wat sneller op gang.

Het verlies van 1TN iedere generatie zorgt voor een langzamer verloop (lager TN is dus ook minder inkomsten). Maar dwing je ook om andere manieren te verzinnen om punten te scoren; met de politiek van Turmoil dus. Als je je niet bemoeit met de politiek zul je dus vooral de negatieve effecten ondervinden.

Terraforming Mars – Turmoil || Uitbreiding || Review door Mario
Een aantal nieuwe projectkaarten

Turmoil heeft zeker grote invloed op de manier van spelen. Normaal gesproken ben je uiteraard al bezig met het plannen in welke volgorde je je handkaarten uit je hand gaat betalen en spelen. Maar nu zijn er nog veel meer aspecten bijgekomen die effect hebben op jouw acties. Doordat je altijd weet wat de 3 aankomende wereldevenementen zijn weet je ook of het verstandig is een bepaalde geplande actie uit te stellen of juist sneller te spelen. Voldoende invloed op het juiste moment kan je behoeden voor veel schade of zelfs flink voordeel opleveren. En dan kun je ook nog je best doen om de politiek te beïnvloeden zodat het beleid dat jou op het moment het beste uitkomt actief wordt.

Ik ben zeker enthousiast over Turmoil en hoop hem nog regelmatig te spelen. Maar ik zal deze uitbreiding zeker niet in ieder potje Terraforming Mars spelen. Prelude zal vrijwel altijd meedoen. Venus Next en Kolonies zijn wat laagdrempeliger aanvullingen en zullen dan ook vaker op tafel komen. Maar voor Turmoil moet je toch wat meer in de stemming en gelegenheid zijn om tot in de kleine uren door te spelen. De spel-ervaring van je speelmaatjes is ook niet onbelangrijk. Maar als Turmoil dan eenmaal op tafel ligt dan is het zeker weer genieten geblazen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Terraforming Mars – Turmoil is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Als Turmoil dan eenmaal op tafel ligt dan is het zeker weer genieten geblazen!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Terraforming Mars – Turmoil bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Terraforming Mars – Turmoil

Omschrijving van Terraforming Mars – Turmoil


Terraforming Mars – Turmoil is een uitbreiding op Terraforming Mars. Terraforming Mars – Turmoil komt uit de Terraforming Mars Spelfamilie. Terraforming Mars – Turmoil is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Terraforming Mars – Turmoil duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Terraforming Mars – Turmoil is ontworpen door Jacob Fryxelius en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Intrafin Games. Je koopt Terraforming Mars – Turmoil bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Terraforming Mars – Turmoil is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2019 – Nominaties.

Koop Terraforming Mars – Turmoil bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Terraforming Mars – Turmoil is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Terraforming Mars – Turmoil te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.