Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Intrafin Games

Intrafin Games
Ontwerper(s)

Fryxelius, Jacob

Review van Terraforming Mars – Venus Next

Uitbreiding op Terraforming Mars

"Met deze uitbreiding krijgen we aantal leuke extra's die het spel gevarieerder maken."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

— Das

Kun je geen genoeg krijgen van Terraforming Mars? Wij hebben de smaak te pakken en gaan verder met terraformen! We maken een begin aan het leefbaar maken van de dodelijke planeet Venus. En dat is een flinke kluif, want het is daar zo ongeveer 450 graden 🥵

Venus Next, uitbreiding op Terraforming Mars || Intrafin Games
De inhoud van Venus Next

Venus, de morgenster, de avondster, de ster die als eerste aan de nachtelijke hemel verschijnt en als laatste weer verdwijnt. Wat zou het gaaf zijn als het mogelijk wordt om daar je tentje ⛺️ op te zetten, of, als je niet van kamperen houdt, een appartement te bouwen 🏗 Maar zo ver is het nog lang niet. Eerst is er flink wat werk aan de winkel.

Met deze uitbreiding krijgen we een aantal leuke toevoegingen:

 • Een extra speelbordje met een nieuwe parameter om de atmosfeer op Venus te verbeteren, een extra standaardproject en de mogelijkheid om een paar (zwevende) steden te bouwen.

  Venus Next, uitbreiding op Terraforming Mars || Intrafin Games
  Het speelbord van Venus Next
 • Het voegt een nieuwe onderscheiding en een nieuw baken toe, een aantal nieuwe corporaties en een flinke stapel projectkaarten. Daarmee kun je een nieuwe bron aanboren: zwevers. Deze verzamel je op een kaart, net als bijvoorbeeld de microben en dieren.

  Venus Next, uitbreiding op Terraforming Mars || Intrafin Games
  Een extra baken

Aan het einde van de generatie volgt een extra fase: de Zonnefase, waarin de Wereldregering Terraforming een oogje in het zeil houdt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de processen op Venus het terraformen van Mars vertragen. Daarin volg je 2 stappen:

 • Checken of aan alle voorwaarden is voldaan om Mars bewoonbaar te maken, dus zijn het zuurstofniveau, de temperatuur en het aantal oceanen maximaal? Dan begint de puntentelling.
 • De eerste speler kiest, in opdracht van de Wereldregering, een parameter om te verhogen. Eventuele bonussen daarvan zijn voor de Wereldregering en niet voor die speler. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om deze stap over te slaan, maar dan duurt het spel wat langer.
Venus Next, uitbreiding op Terraforming Mars || Intrafin Games
Nieuwe Corporaties

Conclusie

Venus Next is echt een leuke toevoeging aan het basisspel! Het maakt het spel niet moeilijker, maar wel gevarieerder, en je kunt op meer manieren de overwinning behalen.

Door het verhogen van de Venusschaal kun je ook je Terraforming Niveau verhogen. De kaarten zijn interessant om te gebruiken en kunnen je leuke voordelen opleveren. De Venusschaal maximaliseren is geen voorwaarde voor het eindigen van het spel. Soms worden er veel projecten op Venus gedaan, maar een andere keer gebeurt er juist weinig. Het is deels afhankelijk van de kaarten die je trekt en waar je mee wilt spelen.

Een pluspunt van de uitbreidingen op Terraforming Mars in het algemeen, vind ik dat de kaarten goed gemarkeerd zijn: niet te opvallend, maar toch duidelijk. Je kunt ze gerust met de grote stapel projectkaarten mengen en ze later weer eruit filteren. Zo kun je ieder spel gemakkelijk bepalen of en met welke uitbreidingen je speelt.

Venus Next, uitbreiding op Terraforming Mars || Intrafin Games
Een van de nieuwe projectkaarten in Venus Next

Zoals jullie ondertussen misschien weten, ben ik niet altijd fan van uitbreidingen op een spel. Het maakt het er niet altijd leuker op. Maar in dit geval maak ik een uitzondering: Venus Next is echt de moeite waard om toe te voegen aan het basisspel!

Ben je ook benieuwd naar alle andere uitbreidingen op Terraforming Mars?

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Terraforming Mars – Venus Next is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Deze uitbreiding is absoluut de moeite waard!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

— Das

Koop Terraforming Mars – Venus Next bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Terraforming Mars – Venus Next

Omschrijving van Terraforming Mars – Venus Next


Terraforming Mars – Venus Next is een uitbreiding op Terraforming Mars. Terraforming Mars – Venus Next komt uit de Terraforming Mars Spelfamilie. Terraforming Mars – Venus Next is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Terraforming Mars – Venus Next duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Terraforming Mars – Venus Next is ontworpen door Jacob Fryxelius en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Intrafin Games. Je koopt Terraforming Mars – Venus Next bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Terraforming Mars – Venus Next is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2017 – Nominaties.

Koop Terraforming Mars – Venus Next bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Terraforming Mars – Venus Next is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Terraforming Mars – Venus Next te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.