Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Intrafin Games

Intrafin Games
Ontwerper(s)

Fryxelius, Jacob

Review van Terraforming Mars – Kolonies

Uitbreiding op Terraforming Mars

"Kolonies is een hele logische uitbreiding. Qua thema en verhaal sluit het naadloos aan bij het basisspel"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

De start van jouw bedrijf op Mars loopt welliswaar gesmeerd, maar je begint tegen tegen steeds meer grenzen aan te lopen. Om succesvol te blijven heb je meer hulpbronnen nodig, en deze vind je in de verste uithoeken van het zonnestelsel.

In Kolonies, een uitbreiding op Terraforming Mars, sturen we onze handelsvloot op pad naar manen en dwergplaneten. We gaan handelen en kolonies stichten.

Terraforming Mars – Kolonies || Uitbreiding || Review door Mario
De inhoud van Kolonies

Iedere locatie heeft weer zijn eigen lokale specialiteiten. Zo kun je op Callisto terecht voor energie, voor planten moet je op Ganymede zijn en voor het beste titanium ga je naar Triton.

HANDELEN

Iedere generatie schuift de witte marker op de baan van alle kolonies 1 stapje naar rechts. Dat betekent dat het handeldrijven dus ook steeds lucratiever wordt. Maar zodra een van de spelers zijn handelsvloot naar een Kolonie stuurt en daar heeft gehandeld, schuift de marker direct daarna zo ver als mogelijk naar links. Deze kolonie heeft nu dus vaak weer opnieuw een aantal generaties nodig om weer aantrekkelijk genoeg te zijn om mee te handelen.

Een kleine geluksfactor dus. Want als een van je medespelers nét voor jou gaat handelen met de Kolonie waar jij zo graag heen wilt, dan heb je gewoon dikke pech.

Terraforming Mars – Kolonies || Uitbreiding || Review door Mario
De Handelsvloten van de verschillende spelers

Soms zijn de inkomsten van het handelen met een kolonie dus niet heel hoog, maar zijn het wel nét die paar grondstoffen die je nodig hebt en op geen andere mogelijkheid kan bemachtigen.

KOLONIES

Op iedere locatie kunnen maximaal 3 kolonies worden gebouwd. Het bouwen geeft je een eenmalige directe bonus. Meestal is dit het verhogen van je productie.

Iedere keer dat jouw kolonie wordt bezocht, ontvang je een Koloniebonus. Dit zijn meestal enkele grondstoffen. Naast het voordeel van de directe bonus is een kolonie dus ook een investering voor de rest van het spel.

Terraforming Mars – Kolonies || Uitbreiding || Review door Mario
Een aantal Kolonie-tegels

Tijdens die zonnefase (na het produceren) gaan alle vloten weer terug naar de basis. Alle witte markers op de kolonie-tegels gaan een stap naar rechts.

CONCLUSIE

Naast de kolonie-tegels bevat deze uitbreiding ook weer een flinke stapel extra projectkaarten en een aantal nieuwe corporaties. Maar alles draait natuurlijk vooral om het handelen met de kolonies.

Terraforming Mars – Kolonies || Uitbreiding || Review door Mario
Nieuwe Projectkaarten

Kolonies is een hele logische uitbreiding. Qua thema en verhaal sluit het naadloos aan bij het basisspel. Dat kun je misschien wat minder zeggen over bijvoorbeeld Turmoil, een van de andere uitbreidingen, waarin juist het politieke aspect een grote rol krijgt en je soms even vergeet dat je op Mars bent.

Goed gebalanceerd ook. Er zijn leuke deals te sluiten met de kolonies, maar die zijn niet onbeperkt en zeker ook niet goedkoop. Je kunt maar eenmaal per generatie handelen en 1 kolonie per locatie plaatsen, dus je kunt niet onbeperkt losgaan.

Terraforming Mars – Kolonies || Uitbreiding || Review door Mario
Nieuwe Corporaties

Het spel wordt met deze uitbreiding een beetje gecompliceerder en je zult vooral even moeten wennen aan de nieuwe mogelijkheden. Speel daarom altijd eerst een paar keer het basisspel voordat je aan de uitbreidingen begint.

Kolonies samen met Prelude zijn wat mij betreft de 2 must-have uitbreidingen. Kolonies zal ik dan ook zeker vanaf nu standaard bij ieder potje Terraforming Mars toevoegen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Terraforming Mars – Kolonies is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Kolonies zal ik dan ook zeker vanaf nu standaard bij ieder potje Terraforming Mars toevoegen"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Terraforming Mars – Kolonies bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Terraforming Mars – Kolonies

Omschrijving van Terraforming Mars – Kolonies


Terraforming Mars – Kolonies is een uitbreiding op Terraforming Mars. Terraforming Mars – Kolonies komt uit de Terraforming Mars Spelfamilie. Terraforming Mars – Kolonies is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Terraforming Mars – Kolonies duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Terraforming Mars – Kolonies is ontworpen door Jacob Fryxelius en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Intrafin Games. Je koopt Terraforming Mars – Kolonies bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Terraforming Mars – Kolonies bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Terraforming Mars – Kolonies is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Terraforming Mars – Kolonies te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.