Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 13 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Rosenberg, Uwe

Review van Boonanza

"De bonen vliegen letterlijk om je oren!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Was je vroeger ook aan het spelen met de boontjes op je bord? Misschien was je er niet zo dol op. In Boonanza zijn die boontjes in een nieuw jasje gestoken, en wie weet ga je ze nu meer waarderen. Deze bonen leveren je munten op. Kijk, dat zorgt wel voor motivatie!

Welkom in de Boonanza- familie! In deze review gaan we het basisspel bekijken, maar je hebt inmiddels zoveel uitbreidingen van dit populaire kaartspelletje dat je je voorlopig niet zult vervelen. De bonen vliegen letterlijk om je oren!

Boonanza

Boonanza is bedacht door Uwe Rosenberg en daar heeft hij een flinke slag mee geslagen. Uwe is ook bekend van bijvoorbeeld Agricola en New York Zoo. Boonanza kun je spelen met 3-5 spelers vanaf 10 jaar in ongeveer 30-45 minuten. In Nederland is Boonanza uitgegeven door 999 Games. Het is inmiddels al wat jaartjes oud, daarom is de 25-jarig jubileum editie inmiddels ook op de markt, klik hier om te zien wat deze editie extra te bieden heeft.

Je eigen boontjes doppen…

Iedere speler krijgt een fase kaart en een akkerveld. Alle bonen worden geschud. Iedere speler krijgt 5 handkaarten. Let op: Je mag deze kaarten niet van volgorde veranderen!

Boonanza

Aan de slag! Per beurt speel je 4 fasen:

  • Je plant de eerste zichtbare kaart uit je hand. De kaart erna mag je planten, hoeft niet. Planten mag alleen op een leeg bonenveld. Heb je geen leeg veld? Dan moet je eerst oogsten, daar later meer over.
  • Je legt 2 kaarten open neer van de trekstapel.
  • Je mag deze 2 kaarten zelf houden en verbouwen, maar ook mee handelen. Je ziet immers wat je medespelers aan het sparen zijn. Dus probeer een goede buit binnen te halen! Daarna mag je ook nog iets uit je hand ruilen (want ja, soms is het wel handig van die voorste kaart af te komen 😉). Handelen is alleen voor de actieve speler. En verhandelde bonen legt iedereen horizontaal naast je akker. Ben jij klaar met handelen, dan gaan alle spelers tegelijkertijd de eventueel verhandelde bonen planten.
  • Je pakt 3 kaarten van de trekstapel en deze komen achter je handkaarten.

Boonanza

Oogsten: Kan op elk moment. Je pakt dan je rijtje kaarten die je gespaard hebt van een bonensoort en kijkt naar de waarde (boonometer) onderaan de kaart. Ja, en soms moet je dus een rijtje weghalen om plek te maken terwijl het je nog niet zoveel opleverd. Als er maar 1 kaart ligt dan mag je die niet oogsten. 

Is de trekstapel leeg dan schud je de afgelegde bonen voor een nieuwe trekstapel. Als de trekstapel voor de derde keer leeg is, eindigt het spel. Iedere speler telt zijn munten en dit bepaald de winnaar!

Boonanza

Wat vinden we van al die bonen?

Sowieso wordt met Boonanza je bonenkennis redelijk uitgebreid, ook wel handig dus voor kinderen. Van sommige bonen wisten wij het bestaan ook niet af!

Boonanza is een lekker toegankelijk kaartspelletje, waarbij je niet veel uitleg nodig hebt. Je legt het snel klaar, dit is ook wel eens prettig. En je hebt momenteel al aardig wat uitbreidingen die zorgen voor genoeg afwisseling en herspeelbaarheid. 

Na de eerste keer spelen wordt je al snel wat handiger in het handelen van bonen.

Daarnaast ziet het spel er vrolijk uit en de boontjes zijn leuk getekend. Op naar de uitbreidingen!

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Boonanza is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Boonanza bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Boonanza

Omschrijving van Boonanza


Boonanza komt uit de Boonanza Spelfamilie. Boonanza is een Familiespel dat door 2-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Boonanza duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Boonanza staat in het Engels bekend onder de naam Bohnanza. Boonanza is ontworpen door Uwe Rosenberg en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Boonanza bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Boonanza is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2003 – Nominaties.

Koop Boonanza bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.