Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Silencio

"Ja de naam zegt het al: Wees stil!...Wat lekker zeg!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Ben je de zwaar fanatieke spellen even zat, waarin de battle flink te horen is tussen het ene team en het andere? Je vrienden die ineens hun stem verheffen om er bovenuit te kunnen komen? Maak dan kennis met ‘Silencio’, ja de naam zegt het al: Wees stil! Wat lekker zeg! En dan toch een spel kunnen spelen? Het kan dus wel. 

Silencio

Silencio is een coöperatief spel, wat betekent dat je moet samenwerken om van het spel te winnen. En in deze versie mag je dus niet overleggen, vandaar natuurlijk de titel Silencio. De combinatie coöperatief en niet overleggen vind je bijvoorbeeld ook terug in spellen zoals Tranquility, de Crew en Cahoots. Een leuke combi vinden wij, want het maakt het spel wat uitdagender. Want ja, hoe moeilijk is het om niets te zeggen!

Silencio

Silencio is een spel wat je kunt spelen met 2-4 personen vanaf 12 jaar. Een potje duurt gemiddeld 15 minuten. Silencio is bedacht door César Gómez Bernardino en de illustraties zijn verzorgd door Sébastien Caiveau. In Nederland is Silencio uitgegeven door 999games.

Thema

Soms is het tijdens het wandelen gewoon lekker om met z’n allen even stil te zien en te genieten van de natuur. Zo ga je in Silencio ‘wandelen’ met je medespelers door prachtige en vooral bijzondere landschappen. 

Silencio

Als team ga je met elkaar samenwerken zonder iets te zeggen over je kaarten, beurten die al geweest zijn of beurten die nog moeten komen. Maak daarbij handig gebruik van de effecten van je kaarten zodat er zoveel mogelijk kaarten gespeeld kunnen worden. Hoe minder kaarten er over blijven aan het eind van het spel, des te beter jullie score!

Hoe speel je Silencio?

Leg het spel klaar zoals beschreven. Een tabel laat zien welke kaarten gebruikt gaan worden bij het aantal spelers en met hoeveel handkaarten je start. Iedere speler krijgt ook een overzichtskaart. Leg zoveel kaarten neer op de tafel als het aantal spelers. Het grappige is dat je nu dus zonder te praten een startspeler moet gaan bepalen. Kom je er niet uit? Dan verliezen jullie meteen het spel, beetje jammer dus.

Silencio

En dan?

Met de klok mee speelt iedere speler een kaart uit zijn hand. Deze mag alleen bij dezelfde kleur neergelegd worden en de cijfers moeten oplopen. 

  • Sluit het cijfer meteen aan op het cijfer wat er al ligt dan wordt het donkere effect van de kaart geactiveerd. Dit is een verplicht effect. 
  • Sluit het cijfer niet direct aan dan wordt het lichte effect van de kaart geactiveerd. Deze is niet verplicht. 

De effecten in dit spel maken dit spel wel leuk, deze kunnen van alles zijn. Bijvoorbeeld het ruilen van kaarten met je medespelers of gespeelde kaarten weer op hand nemen. Maar dit alles gebeurd zonder overleg. Sommige effecten die de speler voor jou gebruikt hebben effect op jouw beurt, dus het is wel handig om goed op te blijven letten. 

Als niemand meer een handkaart kan spelen dan eindigt het spel en tel je het aantal overgebleven handkaarten, dit bepaald dan uiteindelijk jullie gezamenlijke score.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid om het spel wat makkelijker of wat moeilijker te maken met bepaalde varianten, ook wel leuk als je even zin hebt in een uitdaging bijvoorbeeld. 

Silencio

Conclusie 

Wij houden wel van coöperatieve spellen. Wat soms een nadeel kan zijn, is dat een speler de ‘overhand’ neemt en het spel gaat leiden. Maar dat kan in dit spel niet. Iedereen is stil! Dus dat is dan een voordeeltje. In het begin moet je wel constant kijken wat de effecten zijn en hoe ze werken, maar als je het spel eenmaal een beetje kent dan wordt dat wel steeds makkelijker. De speluitleg is soms iets onduidelijk en de overzichtskaartjes hadden wel iets steviger gemogen maar als je logisch nadenkt en de plaatjes en tips bekijkt dan kom je er wel uit. Een tip is wel om de kaarten op tafel neer te leggen zodat iedereen er vanaf dezelfde richting naar toe kan kijken. Op deze manier is het makkelijker te zien of iemand zijn lichte of donkere effect speelt, want overleg mag natuurlijk niet. 

De kaarten zijn heel mooi gemaakt, dus op tafel ziet het er vooral ook mooi en kleurrijk uit. Het is een lekker kort spelletje wat ook wel eens welkom is. En ideaal als je bijvoorbeeld je avond wil afsluiten en je eigenlijk geen zin meer hebt om veel te praten 😉

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Silencio is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Silencio bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van Silencio


Silencio is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Silencio duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Silencio wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Silencio bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671032245258", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000024674734","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Silencio%20Kaartspel","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.