Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Review van Savannah Park

"Een echt familiespel, waar jong en oud plezier aan kan beleven!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Olifant. Giraffe. Zebra. Neushoorn. Welke dieren zou jij nog weleens willen zien? En dan bedoelen we natuurlijk niet in de dierentuin. Nee, welke dieren staan op jouw bucketlist om nog eens in het echt te spotten? Verrekijker erbij. Camera in de aanslag. Het echte werk. In Savannah Park krijg je de kans. Je gaat je eigen wildpark aanleggen, waarbij je probeert zo goed mogelijk voor de dieren te zorgen. Je legt waterlocaties aan, zorgt voor gras en bomen en beschermt de dieren tegen bosbranden. Daarbij probeer je zo groot mogelijke kuddes te creëren. En dit allemaal in een half uurtje tijd. Zin in een tripje Afrika?

Doel van het spel

In Savannah Park probeer je per diersoort zo groot mogelijke kuddes te vormen. Dit doe je door een fiche op te pakken en op een andere locatie weer neer te leggen. Je gaat hiermee dieren klusteren. Ook probeer je deze dieren in de buurt van water te leggen, want dit levert extra punten op. Maar pas op voor bosbranden, dit kost je dieren het leven. Wanneer alle dierenfiches een nieuwe locatie op het bord hebben gevonden, eindigt het spel. Je berekent dan een aantal punten op basis van de grootte van de kudde en het aantal waterlocaties waartoe ze toegang hebben. Degene met de meeste punten wint het spel.

Leuke doosjes om je speelstukken in op te bergen. Fijn dat er aandacht is voor dit soort extraatjes

Spelvoorbereiding

Elke speler krijgt een eigen speelbord met hierop een plattegrond van jouw wildpark. Vervolgens leg je alle fiches van jouw kleur, met de gele voorkant naar boven gericht, willekeurig op de vrije velden van het bord. Plaats het stokstaartje van jouw kleur op de grot van je park.

In het midden van de tafel wordt het scoretableau neergelegd. Iedere speler heeft een boerin in zijn/haar kleur en plaatst deze op veld 0. De punten telling volgt 11 stappen. Het leeuwenfiguur wordt aan het einde gebruikt om aan te geven bij welke stap van de puntentelling je bent gebleven.

Zoals je ziet heb je dit binnen no-time klaarliggen en kan het spel dus lekker snel beginnen.

Speelbord met dierfiches aan het begin van het spel
Stokstaartje in de grot. Niet per se nodig voor het spel, maar wel een leuk detail

Weinig regels

Het hele spel bestaat uit 2 fasen die zich continue herhalen.

Fase 1: De speler die aan de beurt is bepaalt een dierfiche. Hij benoemt dit fiche en alle andere spelers pakken dit fiche ook van hun bord.

Fase 2: Iedereen legt dit fiche omgekeerd (de spelerskleur wordt dan zichtbaar) op een andere plek op hun speelbord terug.

Het stokstaartje kan je als hulpmiddel gebruiken. Deze zet je op het veld waar je je dierfiche vandaan hebt gepakt. Dit alleen om aan te geven dat je het dierfiche niet op dit veld mag terugleggen. Je kan dit natuurlijk ook gewoon onthouden en het stokstaartje niet gebruiken.

Het spel eindigt wanneer alle fiches een keer zijn verplaatst en met de achterkant naar boven op het speelbord liggen.

Ja, dat is het. Dat is eigenlijk het hele spel. Maar waar moet je die dieren dan leggen? En waarom? Dit wordt duidelijk bij het lezen van de puntentelling.

Zo ziet je speelbord er aan het eind van het spel uit. Probeer de kuddes zo groot mogelijk te maken en van waterlocaties te voorzien.

Puntentelling

Voor de puntentelling worden de categorieën op het scoretableau gevolgd. Elke keer dat je een categorie hebt gescoord, zet je het gele leeuwtje een stapje verder. Zo weet je waar je bent gebleven met het scoren.

Je begint met het verwijderen van dierfiches rondom de bosbrandvelden. Toont het bosbrandveld 1 vuurtje dan worden alle aangrenzende fiches met 1 dier erop verwijderd. Zo ook met de bosbrandvelden met 2 vuurtjes en met 3 vuurtjes. De aangrenzende fiches met respectievelijk 2 en 3 dieren erop worden verwijderd. Na het verwijderen van dierfiches gaan er punten gescoord worden.

Elk vrij grasveld levert 1 punt op en elk vrij boomveld levert 3 punten op. Tel het gras en de bomen en ga de punten vooruit op het scorespoor.

Dan volgt de puntentelling voor de dierkuddes in combinatie met waterlocaties. Voor elke diersoort scoor je apart punten. Er zijn 6 diersoorten, dus je gaat nog 6 keer punten scoren. Je telt uitsluitend je meest waardevolle kudde. Tel het aantal dieren in deze kudde en vermenigvuldig dit met het aantal waterlocaties in die kudde. Je kan maximaal 33 punten per kudde halen: 11 dieren vermenigvuldigt met 3 waterlocaties.

Nadat je de 11 categorieën hebt afgehandeld, wint de speler met de meeste punten.

Bovenstaande maakt dus duidelijk hoe je de dierfiches moet (ver)plaatsen. Probeer gras en boomvelden vrij te houden. Leg geen dieren met hetzelfde aantal aangrenzend aan de bosbranden. En probeer zo groot mogelijke kuddes te maken in combinatie met zoveel mogelijk waterlocaties. Dus puzzelen maar!

Scoretableau
Voorbeeldje: In dit geval zouden dus de fiches met de 3 neushoorns en de 3 struisvogels verwijdert moeten worden. Zij grenzen aan het veld met de 3 brandjes.

Varianten

Behalve het basisspel bevat dit spel regels voor nog 4 varianten:

*Solovariant

*Variabele spelopbouw: Je bepaalt zelf waar de boom en bosbrandvelden zich bevinden door middel van fiches.

*Kindervariant: Je speelt zonder bomen en bosbranden en eventueel ook zonder waterlocaties en grasvelden.

*De leeuwen zijn los!: Je plaatst een leeuw op een vrij gras/boom/zandveld. Elke keer dat je een fiche wil plaatsen op een veld waar een leeuw staat, scoor je meteen het aantal punten gelijk aan het aantal dieren dat op dat fiche staat. De leeuw verplaats je weer naar een ander vrij gras/boom/zandveld.

Conclusie

Savannah Park wordt uitgegeven door 999 Games en is een familiespel voor 1-4 spelers vanaf 8 jaar. Er staat 20-40 minuten voor. Ook dit spel is van de hand van het beroemde duo Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Op deze website kan je ook de reviews lezen van ander spellen die uit hun hoge hoed komen, zoals: Paris, Azul, Miyabi, Take5 en Renature.

Wij waren oprecht positief verrast door dit spel! Na het lezen van de maar liefst 2 spelregels hadden we nog niet zo goed door wat nou precies de bedoeling was. Maar dat werd allemaal duidelijk met het lezen van de puntentelling. Wat een heerlijk spel! Ziet er leuk uit, ligt snel klaar, is binnen 1 minuut uit te leggen en speelt lekker vlot weg. Leuk dat er ook aan kinderen is gedacht met een eenvoudiger variant. Kortom een echt familiespel, waar jong en oud plezier aan kan beleven!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Savannah Park is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Lekker puzzelen met de dieren en waterlocaties. Maar pas op voor de bosbranden!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Savannah Park bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van Savannah Park


Savannah Park is een Familiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Savannah Park duurt gemiddeld 40 minuten . Savannah Park staat in het Engels bekend onder de naam Savannah Park. Savannah Park is ontworpen door Michael Kiesling & Wolfgang Kramer en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door 999 Games, Deep Print Games, Bright Eye Games, Capstone Games & Pegasus Spiele. .

Koop Savannah Park bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.