Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 7 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne – Het Circus

Uitbreiding op Carcassonne

"Het circus komt naar Carcassonne!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Komt dat zien, komt dat zien: Het circus komt naar Carcassonne!…klinkt het luid door de straten. De meeples reageren enthousiast terwijl de optocht voorbij komt. Een kleine groene meeple zit in de nek van zijn vader en roept: ‘Gaan we ook papa?’  

Carcassonne - Het circus

De familie van Carcassonne wordt maar groter en groter. ‘Het circus’ is alweer de 10e uitbreiding op het bekende spel. Inmiddels is er ook al een jubileumeditie van het basisspel uitgebracht ter ere van het 20 jarige bestaan. De review daarvan is gemaakt door Mario en vindt je hier.

Raar maar waar, zelf kennen we Carcassonne eigenlijk nog helemaal niet zo lang. Wel vaak gezien maar nog nooit zelf gespeeld. Onlangs hebben we dus zelf ook die jubileumeditie aangeschaft en raakten meteen verslaafd. We begrijpen wel waarom dit tegellegspel al 20 jaar zo populair is.

En nu dus de uitbreiding ‘het circus’ gespeeld. Even voor de feitjes…ook deze uitbreiding is uitgegeven door 999 Games. Het is alleen te spelen met het basisspel en je kunt dit dan doen met 2-5 spelers. Speelduur ligt op zo’n 45 min. Uiteraard is Klaus-Jürgen Wrede weer de bedenker en is het herkenbare artwork van de hand van Anne Pätzke en Chris Quilliams. De leeftijd om dit te kunnen spelen ligt ook lekker laag, vanaf 7 jaar, en dat zorgt er weer voor dat het toegankelijk is voor een breed publiek.

Inhoud van deze uitbreiding

We zullen niet het principe van Carcassonne gaan uitleggen, het feit dat je op zoek bent naar een uitbreiding laat al zien dat je geen groentje meer bent. We vertellen kort iets over de 3 verschillende elementen die je in deze uitbreiding kunt vinden.

1: Tenttegels, de circustent en dierenfiches

Er zijn 12 tenttegels. Zodra de 1e wordt getrokken en aangelegd op de gebruikelijke manier, wordt er een dierfiche gedekt uit de voorraad gepakt en op deze tegel geplaatst. Daarna wordt de circustent erop gezet. De dierfiches zijn gewoon puntenfiches in verschillende waarden. Hieromheen wordt lekker verder gebouwd met andere tegels en worden meeples neergezet. Dat mag ook op de tegel van het circus, maar niet in het midden (tentveld).

Er gebeurd pas iets als er een volgende tenttegel wordt getrokken. Het circus verplaatst zich dan, net als in het echt. Er wordt een circustelling gehouden. Het dierfiche wordt opengedraaid en alle meeples die op de circustegel liggen of op de tegels die aansluiten op die van de circustegel, krijgen per stuk de punten van het dierenfiche. Heel lucratief dus. Het circus verplaatst zich daarna naar de nieuwe tegel. Alle meeples blijven staan. Zo wisselt het centrum van activiteit steeds over het bord, leuk gedaan.

Carcassonne - Het circus
Het circus, met allerlei dierenfiches die per dier een andere waarde hebben.

2: Artiestentegels 

Daarvan zijn er 8. De tegel lijkt een beetje op een pleister maar het zijn 2 artiestenvelden. Als iemand zo’n tegel aanlegt mag er meeple op de bekende manier op geplaatst worden. Maar je kunt er ook voor kiezen die op één van de artiestenvelden te plaatsen. Een andere speler kan er later ook één bijzetten, normaal kan dit niet maar met deze tegel dus wel. Maar het zijn wel artiesten hoor, je mag er zelfs nog een derde meeple bovenop plaatsen (boven op de andere twee). Dit wordt een meeplepiramide genoemd. De meeples mogen van dezelfde kleur zijn.

Als een piramide voltooid is, dan is elke meeple hierin 5 punten waard! Vanaf de volgende beurt mag het geteld worden, maar je mag ook langer wachten. Bij een telling worden alle meeples weer verwijderd en kan er opnieuw gebouwd worden.

Carcassonne - Het circus
Stapelen maar met die acrobaten!

3: De circusdirecteur

Haha, wat leuk…een meeple met een hoge hoed, echt een directeur! Deze mag in principe overal geplaats worden, net als een gewone meeple. Hij mag alleen niet als artiest gebruikt worden, het is wel de directeur hè!!

Je krijgt punten als het project waarop de directeur staat is afgebouwd (weg/stad/weide). Eerst de normale punten voor het project en daarna, als bonus, 2 extra punten per circus of artiestentegel waar de directeur op staat op direct aan grenst.

Carcassonne - Het circus
De circusdirecteur…gebruik hem verstandig.

Gaan we naar het circus, ja of nee?

Voor ons is dit de eerste van de 11 beschikbare uitbreidingen die we gespeeld hebben. Het circus is een leuke toevoeging aan het basisspel. Na 1 keer de regels lezen kun je deze al prima spelen. Echt grappig dat het circus letterlijk over het speelveld ‘reist’. En natuurlijk is het superleuk om meeples op elkaar te stapelen op een artiestenveld.

Door je meeples slim in de beurt van het circus te plaatsen (en met een beetje geluk) kun je aardig wat punten scoren. De prijs voor deze uitbreiding valt ook reuze mee. Daardoor geef je een nieuwe dimensie aan je basisspel. Ik verloor natuurlijk weer met de bekende ‘1 punt verschil’ eindscore van Chantal. Misschien heb ik tijdens het spel toch iets te veel de clown uitgehangen🤡

 

 

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Carcassonne – Het Circus is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Carcassonne – Het Circus bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Carcassonne – Het Circus

Omschrijving van Carcassonne – Het Circus


Carcassonne – Het Circus is een uitbreiding op Carcassonne. Carcassonne – Het Circus komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne – Het Circus is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 7 jaar. Een spelletje Carcassonne – Het Circus duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne – Het Circus staat in het Engels bekend onder de naam Carcassonne: Expansion 10 – Under the Big Top. Carcassonne – Het Circus is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Carcassonne – Het Circus bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Carcassonne – Het Circus bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594973067959", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000074756186","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Carcassonne%3A%20Het%20Circus%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Carcassonne – Het Circus is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Carcassonne – Het Circus te kunnen spelen

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.