Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne – 20e Jubileum Editie

Heruitgave van Carcassonne

20 jaar na het uitbrengen van Carcassonne staat dit spel nog steeds als een huis en mag het zich een absolute klassieker noemen. Tijd voor een feestje dus, en dat vieren we met deze jubileum-uitgave, de Carcassonne 20th Anniversary Edition.

Carcassonne - 999

Dit jaar ben ik alweer 20 jaar getrouwd met de allerliefste Das. En 20 jaar geleden zijn we ook begonnen het ontdekken van spelletjes (Risk, Monopoly, Jumbojet en pesten even niet meegerekend , die speelden we natuurlijk al wel wat langer). We leerden onze vrienden van Team Arlin kennen, en met hen deden we regelmatig een spelletje en zelfs hele spelletjesdagen met een grote groep. Er ging een wereld voor ons open.. met een ietwat uit de hand gelopen hobby als resultaat .

Carcassonne - 999 Games

Carcassonne was een van de allereerste ‘echte’ spelletjes die we kochten (En wat hebben mijn medespelers in de loop van de tijd geklaagd over al die irritante boeren van mij in dit spel ‍ ). In dezelfde periode kregen ook (de nu klassiekers) Kolonisten (Sorry, mogen we niet meer zeggen hé. Ik bedoel natuurlijk Catan), El Grande, Set!, Ligretto en Machiavelli een plekje in onze (toen nog bescheiden) spelletjeskast.

Genoeg gereutel van deze oude man over die goede ouwe tijd, tijd voor Carcassonne 20th anniversary!

Carcassonne - 999 Games

Carcassonne In Het Kort

Ken je Carcassonne nog niet óf is het alweer lang geleden voor jou? Dan leg ik het hier in het kort nog even uit:

Ben je aan de beurt dan trek je een tegel van de trekstapel. Deze tegel leg je dan aan, aan één van de tegels op tafel. De elementen op de tegels bestaan uit:

 • Stad;
 • Wegen;
 • Weide;
 • Klooster.

Carcassonne - 999 Games

De nieuwe tegel moet wel helemaal aansluiten. Dus bijvoorbeeld een weg die tot de rand van een tegel loopt, moet wel doorlopen op de volgende tegel.

Op de tegel die je hebt aangelegd mag je een van je meeples neerzetten. Je moet dan kiezen of je deze op de stad, weg, weide of klooster neerzet. Jij gaat dan punten scoren voor dit element.

Carcassonne - 999 Games

Hier zit wel een beperking in; je mag bijvoorbeeld niet je meeple op een stad zetten waarin (op een van de aangrenzende tegels) al een meeple staat. Maar met slim spelen kun je wel steden bij elkaar gaan trekken en zo delen in de punten. Of zelfs de overhand in een stad krijgen en zo alle punten opstrijken. Ditzelfde principe telt voor de wegen.

Is een stad of weg af (Dat wil zeggen dat een stad helemaal door muren is omsloten of als een weg is afgesloten aan beide zijden), dan tellen we de punten van die stad op het scorebord. Je krijgt je meeple(s)uit de stad of weg terug zodat je deze weer opnieuw kunt inzetten.

Carcassonne - 999 Games
Stad

Een klooster levert 1 punt op voor iedere aangrenzende tegel (ook schuin boven en onder), en een punt voor het klooster zelf. Is het klooster helemaal omringd dan ontvang je direct de punten en krijg je je meeple terug.

Carcassonne - 999 Games
Klooster

Een boer is een meeple die je neerlegt in de weide. Deze krijg je niet meer terug in het spel, dus wees verstandig met het gebruik. Ze kunnen je wel een leuke berg punten opleveren. Elke afgebouwde stad die aan jouw weide grenst levert je aan het einde punten op. Maar je moet dan wel de meerderheid in boeren rondom die stad hebben. Ook hier weer de regel dat je geen boeren mag neerleggen in een weide waar al boeren liggen, maar je kan ook hier weer slim weides samenvoegen.

Meeple in de weide
Meeple in de weide

Aangepaste Regels

Speel je Carcassonne al heel lang? Dan is het verstandig om toch de bijlage even te lezen. Er zijn in de loop van de tijd wellicht wat kleine dingetjes veranderd (of er zijn in je eigen puntentelling wat foutjes geslopen (oeps)).

Zo is de stad die uit 2 tegels bestaat 4 punten waard, ik rekende hier altijd 2 punten voor.

Carcassonne
Scorebord

3 Mini-Uitbreidingen

In deze jubileumeditie zitten 3 mini uitbreidingen:

 • De Rivier – De eerste uitbreiding die ik ooit kocht (en die we ook altijd gebruiken) is de rivier. De Rivier is in deze editie uitgebreid met 5 nieuwe tegels.
  Je start het spel door eerst deze tegels te gebruiken en zo een rivier te creëren. Je start de rivier met de bron, vervolgens alle gewone riviertegels en je sluit hem daarna aan beide uiteinden af met de 2 meren.
 • De Abt – de Abt is een langwerpige meeple in je spelerskleur. De abt mag je op een klooster plaatsen, maar ook op een tegel met een tuin. Zowel een klooster als een tuin met een abt krijgen de punten die je normaal bij een klooster ontvangt (9 punten als deze helemaal rondom omsloten is).Een extra mogelijkheid is dat je de keuze hebt om, als je een tegel met een klooster of tuin plaats, geen meeple te plaatsen maar in plaats daarvan je abt van het speelbord haalt en direct de punten van een onvolledig klooster of tuint ontvangt.

  Carcassonne
  Uitbreiding
 • Jubileumuitbreiding – Deze uitbreiding herken je aan de tegels met een blauw pijltje met daarin een symbool. Activeer je dit symbool dan mag je het voordeel gebruiken. Er zijn 3 verschillende symbolen met voordelen:
  – Je mag een extra meeple plaatsen bij een van je bestaande meeples. Dan staan er dus 2 meeples van jouw kleur op 1 tegel.
  – Plaats een meeple op een nog niet bezet project.
  – Speel een extra beurt

Heb je zelf al andere Carcassonne uitbreidingen? Deze zijn gewoon te combineren met dit spel.

CONCLUSIE

Ik had er in eerste instantie misschien iets meer van verwacht, en daarom viel het mij na het openen van de doos eerst dan ook een beetje tegen. Ik had gehoopt op speciale meeples in plaats van deze standaard meeples die je zelf nog moet bestickeren ook.

Stickers voor de meeples
Stickers voor de meeples

En waar is de zak? Carcassonne was toch altijd dat spel waarbij je om de beurt lekker kon grabbelen in de blauwe zak naar je volgende tegel. Ik mis die zak!

Maar hé, waarom verwacht ik eigenlijk speciale meeples? Dit spel heeft bij mij ten slotte 20 jaar geleden in het fenomeen Meeple geïntroduceerd. Carcassonne zou Carcassonne toch niet zijn zonder deze ‘doodnormale’ meeples? (Maar dan wel met een leuk stickertje)

En de doos zelf is gewoon heel mooi vormgegeven. Een donkerblauwe doos, eenvoudig maar ziet er toch luxueus uit. De binnenkant is ook netjes en handig ingedeeld. Wat mij ook direct opviel is dat er geen logo van de uitgever 999 Games op de doos staat, en ook geen verhaal over het spel. De doos is lekker ‘clean’.

Iedere tegel die je trekt ga je nu eerst eens goed bekijken. Want ze hebben allemaal van die leuke extra (glimmende) illustraties en verstopte easter-eggs, leuk!

Carcassonne
Tegels

Kortom, hoe langer ik met dit spel bezig was hoe enthousiaster ik toch werd van deze uitgave. Het is gewoon een hele mooie editie die het verdient om in zoveel mogelijk kasten van spelletjes-liefhebbers te pronken. Voor mij meteen een mooie gelegenheid om mijn 20 jaar oude, en flink gehavende, editie te vervangen door dit juweeltje.

Wat is nou een spellen-collectie zonder Carcassonne? Ik ga snel weer een paar boeren neerleggen…

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Carcassonne – 20e Jubileum Editie is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Carcassonne – 20e Jubileum Editie bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Carcassonne – 20e Jubileum Editie

Omschrijving van Carcassonne – 20e Jubileum Editie


Carcassonne – 20e Jubileum Editie komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne – 20e Jubileum Editie is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Carcassonne – 20e Jubileum Editie duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne – 20e Jubileum Editie is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Carcassonne – 20e Jubileum Editie bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671034625706", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000032885206","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Carcassonne%2020%20Jaar%20Jubileumeditie%20Bordspel","linkSubId":""};

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.