Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne – De Toren

Uitbreiding op Carcassonne

"De Toren introduceert een geniepig element!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

De Toren is uitbreiding 4 in de Carcassonne reeks. De ene uitbreiding is wat veelomvattender dan de andere en De Toren kan met recht een mini-uitbreiding worden genoemd. We hebben de Big Box in bezit en hebben al aardig wat uitbreidingen gespeeld, dus we kunnen ze goed met elkaar vergelijken. Deze uitbreiding is simpel en klein, maar voegt wel een erg leuk pest-element toe. De Toren is makkelijk aan het basisspel toe te voegen en ook goed te combineren met de andere uitbreidingen. Niet heel moeilijk te raden, maar we gaan dus wat speciaals doen, namelijk een toren bouwen 😉

Inhoud van de doos: Toren, landtegels met torenbouwplaats en houten torendelen

Wat brengt De Toren?

18 nieuwe landtegels met daarop een torenbouwplaats
30 houten torendelen
1 toren (tegelhouder)

De Toren

Als voorbereiding schud je de 18 nieuwe landtegels door de andere tegels. Daarna kunnen alle tegels netjes in de toren worden gedaan. Dit ziet er voornamelijk erg mooi uit, maar voegt eigenlijk niks toe aan het spel.


Meeples vangen!

Hier wordt het leuk! Want wat doe je nou precies bij deze uitbreiding en waarom zou je hem toevoegen aan het basisspel? Het bouwen van een toren stelt je in staat meeples van je tegenstander gevangen te nemen. Heerlijk voor jou, frustrerend voor de ander. Hoe werkt dat?

Wanneer je een tegel met een torenbouwplaats hebt gepakt, leg je deze volgens de normale regels neer. Daarna mag je kiezen of je volgens de normale regels een meeple plaatst of dat je een speciale actie uitvoert. Deze speciale acties zijn:

*Je bouwt een torendeel (dit mag op elke tegel waar een torenbouwplaats op staat, dus niet per se de net aangelegde tegel).
*Je bouwt een extra torendeel op een bestaande toren naar keuze.
*Je zet een meeple op een bestaande toren naar keuze (daarmee is de toren voltooid en kan er niks meer mee worden gedaan. Tenzij deze meeple door een andere toren weer wordt verwijderd).

Als je een torendeel hebt gebouwd mag je vervolgens een eigen meeple pakken (deze komt dan terug in je voorraad) of, en dat is natuurlijk veel leuker, de meeple van een ander gevangennemen. Hoe hoger de toren, hoe meer keus je hebt om meeples gevangen te nemen. Bij een hoogte van 1 torendeel mag je een meeple kiezen die 1 tegel bij je verwijderd is (horizontaal en verticaal). Bij een toren van 2 delen mag je een meeple kiezen die 2 tegels bij je verwijderd is, enz. Let op: Je neemt maar 1 meeple per keer gevangen. Een toren mag onbeperkt hoog worden.

Dit is natuurlijk een super leuke actie als je tegenstander op een grote stad staat en je hem daarvandaan gevangen neemt. Daar gaan z’n punten! Heerlijk pesten dus.

Deze toren is afgesloten door een meeple. Deze blijft daar de rest van het spel staan, tenzij hij door een andere toren gevangen wordt genomen

 

Hier zie je een toren icm de koning uit uitbreiding 6: ‘Graaf, koning en consorten’. De uitbreidingen zijn makkelijk met elkaar te combineren

Van ruilen komt huilen?

Welnee, in dit geval zeker niet. Wanneer 2 spelers een meeple van elkaar gevangen hebben genomen, ruilen ze deze meteen weer terug. Zo blijven je meeples niet eeuwig bij een ander.

Daarbij heb je ook de optie om een meeple terug te kopen. Je verliest dan 3 punten op het scorespoor, terwijl de ander 3 punten vooruitgaat. Duur grapje dus.

Conclusie

De Toren is uitbreiding nummer 4 en uiteraard is Klaus-Jürgen Wrede de bedenker en 999 games de uitgever. Zoals ook bij de andere uitbreidingen het geval is staat er zo’n 45 minuten voor een spelletje en is dit te doen vanaf 7 jaar.

Wij vinden dit een erg leuke uitbreiding! Het pest-element is heerlijk en hij is snel en simpel toe te voegen aan het basisspel. Als je al meerdere uitbreidingen hebt, is deze zeker de moeite waard is om aan te schaffen (prijs: 15 euro). Ben je echter net verslaafd geraakt aan het basisspel en nu toe aan je eerste uitbreiding dan zouden we deze niet als eerste adviseren. Het is dan wellicht leuker om een wat grotere uitbreiding aan te schaffen, die wat meer toevoegt aan je beginnende collectie. Wij vinden bijvoorbeeld dat uitbreiding 6 ‘Graaf, koning en consorten’ wat dat betreft wat meer waar voor je geld biedt. Maar neemt niet weg dat we De Toren met veel plezier spelen!

Onhandigheidje is het formaat van de doos. Deze wijkt af van de andere uitbreidingen. Logisch te verklaren doordat die toren erin moet passen, maar onhandig als je de uitbreidingen netjes in je spellenkast wilt stapelen.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Carcassonne – De Toren is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Makkelijk toe te voegen aan het basisspel en goed te combineren met andere uitbreidingen"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Carcassonne – De Toren bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van Carcassonne – De Toren


Carcassonne – De Toren is een uitbreiding op Carcassonne. Carcassonne – De Toren komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne – De Toren is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Carcassonne – De Toren duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne – De Toren is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Carcassonne – De Toren bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Carcassonne – De Toren bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594366463253", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000073627446","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Carcassonne%3A%20De%20Toren%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Carcassonne – De Toren is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Carcassonne – De Toren te kunnen spelen

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.