Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten

Uitbreiding op Carcassonne

"Graven en koningen bezoeken de stad, maak plaats voor dit hooggeëerde bezoek"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Een klein doosje met veel inhoud, want deze uitbreiding bevat eigenlijk 4 mini-uitbreidingen. Waar voor je geld dus! In Graaf, Koning en Consorten krijg je de echte stad Carcassonne als 12-tegel grote nieuwe starttegel. En de stad heeft hoog bezoek; de graaf is aanwezig. Hij vereert het kasteel, de markt, de smederij en de kathedraal met zijn bezoek. Maar ben je daar eigenlijk wel zo blij mee? En wat voegen de koning en de roofridder toe aan het spel? Lees verder en ontdek…

Mini-uitbreiding 1: De Rivier II

Nieuwe onderdelen: 12 riviertegels

De rivier is een alternatief voor het beginnen van het spel. Je kan kiezen om het spel te beginnen met de starttegel. Voor wat variatie bevat ook het basisspel en ook de Carcassonne Big Box al een alternatief begin, namelijk de rivier. In deze uitbreiding is een nieuwe rivier beschikbaar gesteld. Je kunt deze zelfstandig gebruiken of combineren met de rivier uit het basisspel. In het laatste geval krijg je dus een heel lange rivier. Er gelden verder geen nieuwe regels.

Mini-uitbreiding 2: De Graaf

Nieuwe onderdelen: 2 stadstableaus en 1 speelstuk ‘Graaf’.

De 2 stadstableaus vormen samen een grote nieuwe starttegel met de aanblik van Carcassonne. Speel je de uitbreiding ‘Graaf’ dan maak je dus geen gebruik van de ‘Rivier’.  Je plaatst de Graaf in het kasteel in de stad. Verder speel je het spel zoals gebruikelijk.

Wanneer ga je iets met deze uitbreiding doen?
Elke keer dat een speler een puntentelling veroorzaakt waarbij een ander punten krijgt, maar hijzelf niets mag hij 1 meeple uit zijn voorraad in een stadswijk naar keuze zetten en de graaf naar een wijk naar keuze verplaatsen.

Wat is hier het voordeel van?
Als een speler een project (weg, stad, klooster of cultusplaats) afbouwt, mogen alle spelers hun meeples uit de corresponderende stadswijk nog vóór de puntentelling naar het afgebouwde project verplaatsen. Je mag daarbij zoveel meeples inzetten als je wilt. Meeples die niet worden ingezet blijven in Carcassonne. Dit verplaatsen van meeples naar een afgebouwd project is dus een manier om een project van een ander te ‘stelen’.

Uitzondering: Meeples die in de wijk staan waar de graaf zich bevindt, mogen niet verplaats worden. De graaf blokkeert deze meeples.

Let op: Meeples die aan het einde van het spel nog in Carcassonne staan, leveren niets op.

Mooie nieuwe starttegel

 

Je mag meeples in de verschillende stadswijken plaatsen, welke je later kan inzetten om een project over te nemen

Mini-uitbreiding 3: Koning & Roofridder

Nieuwe onderdelen: 2 tegels voor Koning & Roofridder, en 2 fiches voor Koning & Roofridder

Wanneer een speler een stad afbouwt, krijgt hij de koningstegel en wordt het koningsfiche op de stad gelegd. Als een speler daarna een grotere stad afbouwt, krijgt die speler de tegel en wordt het fiche op de nieuwe stad gelegd. Het fiche ligt altijd op de grootste afgebouwde stad.

Hetzelfde principe geldt voor de roofridder, maar heeft dan betrekking  op wegen. Het roofridderfiche ligt dus altijd op de langste afgebouwde weg. De roodriddertegel is voor de speler die de langste weg heeft afgebouwd.

Wat is hier het voordeel van?
Aan het einde van het spel krijgt de speler die de koningstegel in bezit heeft 1 extra punt voor elke afgebouwde stad. De speler met het roofridderfiche krijgt 1 extra punt voor elke afgebouwde weg. Een lucratieve business dus!

Het koningsfiche ligt altijd op de grootste afgebouwde stad

 

Het roofridderfiche ligt op de langste, afgebouwde weg

Mini-uitbreiding 4: De Cultusplaatsen

Nieuwe onderdelen: 5 tegels met cultusplaatsen

Een cultusplaats wordt neergelegd volgens de regels van de andere tegels, alleen mag deze maar aan 1 klooster grenzen. De punten worden geteld net zoals bij een klooster. Dus je ontvangt 9 punten wanneer alle 8 de locaties eromheen zijn bebouwd.

Wanneer ga je iets met de cultusplaatsen doen?
Wanneer een speler een tegel met een cultusplaats neerlegt mag hij ervoor kiezen een meeple op de cultusplaats te zetten (een ketter). Ligt een cultusplaats direct aan een klooster dan daagt de ketter de monnik uit.

Wat is hier het voordeel van?
Bij een uitdaging tussen een cultusplaats en een klooster gaat het erom wie als eerste zijn project voltooit. De speler die als eerste klaar is, ontvangt 9 punten. De ander krijgt niets. De uitbreiding cultusplaatsen voegt dus een pest-element toe. Ben je overigens beide tegelijk klaar dan ontvangen beide 9 punten.

5 nieuwe tegels met cultusplaatsen

Conclusie

Graaf, Koning & Consorten is uitbreiding nummer 6 en ook nu weer is Klaus-Jürgen Wrede de bedenker en 999 games de uitgever. Zoals ook bij de andere uitbreidingen het geval is staat er zo’n 45 minuten voor een spelletje en is dit te doen vanaf 7 jaar.

Zoals we in de inleiding al zeiden, geeft deze uitbreiding echt waar voor je geld. Voor opnieuw zo’n 15 euro haal je niet 1 maar 4 miniuitbreidingen in huis. De Rivier II vinden we niet van toegevoegde waarde, gezien er ook al een rivier in het basisspel en de Carcassonne Big Box beschikbaar is. De iets andere vorm van de rivier is onnodig en had weggelaten mogen worden. De Graaf, de Koning & Roofridder en de Cultusplaatsen daarentegen zijn een echte toevoeging aan het spel! Ze geven extra uitdaging en zorgen voor extra manieren om punten te scoren, anderen te pesten en zelfs hele steden over te nemen. Ze zijn gemakkelijk aan het basisspel toe te voegen en goed te combineren met elkaar, maar ook met andere uitbreidingen. In de spelregels staan eventuele aanpassingen beschreven wanneer je deze uitbreiding met andere(n) wil combineren.

Visueel is deze uitbreiding niet heel spannend. Behalve dan de nieuwe super grote starttegel, die is tof om te zien. De houten speelstukken van De Toren bijvoorbeeld geven een mooi effect op het speelveld. Dat biedt deze uitbreiding niet. Een Koning of roofridderfiche maken het speelveld niet mooier om te zien. Gezien we heel visueel zijn ingesteld is dat een beetje jammer. Maar dat zegt eigenlijk natuurlijk niks of een uitbreiding wel of niet van toegevoegde waarde is voor je spel. En dat is deze uitbreiding zeker! Fan van Carcassonne en toe aan een uitbreiding? Wij kunnen Graaf, Koning & Consorten van harte aanbevelen!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Wij kunnen deze uitbreiding van harte aanbevelen!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten


Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten is een uitbreiding op Carcassonne. Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594366583404", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000073627438","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Carcassonne%3A%20Graaf%2C%20Koning%20en%20Consorten%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Carcassonne – Graaf, Koning en Consorten te kunnen spelen

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.