Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 13 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters

Uitbreiding op Carcassonne

"De bouwmeester wordt aangetrokken tot al die bedrijvigheid van de kooplieden en hoort die gouden munten al op grote afstand rinkelen."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

We mochten weer een andere uitbreiding van Carcassonne spelen. Deze keer was Kooplieden & Bouwmeesters aan de beurt. De boeren rondom het dorp werken echt keihard. Als gevolg worden er grote oogsten binnengehaald. Gelukkig bestaat jouw familie niet alleen uit boeren maar zitten er ook wat vlotte babbelaars tussen die goed dealtjes kunnen maken en overal geld in zien. Het geld stroomt binnen! En dat trekt weer andere investeerders aan…bouwmeesters. 

Carcassonne - Kooplieden & Bouwmeesters

Carcassonne heeft geen introductie meer nodig, iedereen heeft er wel eens van gehoord of heeft het spel al jaren in de kast liggen. Tenzij je de Bigbox hebt gekocht is de kans niet groot dat je alle uitbreidingen stuk voor stuk hebt gekocht, het zijn er namelijk al 11. Voor onszelf is dit ook pas de 2e uitbreiding in deze lange reeks die we hebben gespeeld. eerder hebben we Het Circus al gespeeld en nu dus de beurt aan Kooplieden & Bouwmeesters.

Voor deze uitbreiding (geldt voor allemaal) heb je wel het basisspel nodig. Je kunt deze uitbreiding spelen met 2-5 spelers. Zelfs 6 spelers als je ook de 1e uitbreiding hebt (Kathedralen & Herbergen). De spelduur voor alle uitbreidingen ligt op zo’n 45 min. Wederom is de bedenker Klaus-Jürgen Wrede en de uitgever 999 Games, die hebben met de hele Carcassonne reeks toch echt een goudmijntje in bezit.

Kooplieden 💰

Deze uitbreiding voegt 24 nieuwe landtegels toe. Sommige zijn een soort viaducten waar 2 wegen doorlopen. Maar op de meeste tegels (20 stuks) staan handelswaren afgebeeld. Je kunt de volgende drie tegenkomen: Wijn – graan – laken. En deze leveren punten op. Hoe werkt het?

Aan het verkrijgen van handelswaren zit een redelijke pestfactor gekoppeld, vinden wij tenminste. Degene die met een tegel een stad afbouwt krijgt van alle tegels in die stad waar handelswaren op staan afgebeeld een fiche uit de voorraad. Het maakt niet uit of je de meerderheid in de stad hebt of niet. De punten in die stad gaan overigens wel naar degene die de meerderheid heeft. Ben je dus lekker aan het bouwen, maakt een ander gauw je stad af en gaat er met de handelswaren vandoor.

Carcassonne - Kooplieden & Bouwmeesters
Voorbeeld van een afgebouwde stad met handelswaren (laken & graan)

Niet te makkelijk over denken want aan het einde van het spel worden er 10 punten per handelswaar uitgekeerd aan degene die de meeste fiches daarvan heeft. Als je het dus slim aanpakt pak je even snel een bonus van 30 punten. Misschien net genoeg om je tegenstanders voorbij te gaan.

Carcassonne - Kooplieden & Bouwmeesters
Verzamel er meer dan alle andere en scoor tot max 30 punten!

Bouwmeester 🔨

De bouwmeester wordt aangetrokken tot al die bedrijvigheid van de kooplieden en hoort die gouden munten al op grote afstand rinkelen. En dus gaat hij aan de slag in de stad. Wat is zijn effect in het spel? Kort gezegd…je mag 2 tegels plaatsen en dus 2 acties van begin tot eind uitvoeren. Maar de bouwmeester is niet meteen de koning, hij moet zich wel aan wat regeltjes houden.

Je mag de bouwmeester plaatsen op een stad of weg die nog niet is afgebouwd en waar al een meeple van jouw kleur staat. Als je daarna deze weg verlengt of de stad uitbouwt mag je een 2e tegel pakken en ook die plaatsen. Je kunt dit effect niet achter elkaar blijven gebruiken, 2 tegels is de max (jammer hé😉). Als het project wordt afgebouwd gaat de bouwmeester weer weg. Als dit na je 1e tegel gebeurt en je mag een 2e plaatsen, mag je daar meteen weer de bouwmeester plaatsen. Zet hem flink aan het werk, die extra tegels zijn erg fijn.

Carcassonne - Kooplieden & Bouwmeesters
Elke tegel waarmee je de weg verlengt waar deze bouwmeester op staat, zorgt ervoor dat je een extra tegel mag pakken en plaatsen waar je wilt.

Varken 🐷

Het varkentje, naast dat het een leuk speelstuk is, is handig om te gebruiken. Je hebt er maar 1 en zodra je hem geplaatst hebt blijft die staan tot het einde van het spel. Hij heeft een eenvoudig doel…afgebouwde steden die aan de weide van jouw boer liggen zijn nu 4 punten waard per stad (ipv 3). Als je hem strategisch weet te plaatsen en jouw boer(en) heeft de meerderheid op de weide, kan de score zomaar flink oplopen. Kortom…even dat varkentje wassen dus!

Carcassonne - Kooplieden & Bouwmeesters
Het varken, samen in de weide met een boer zorgt voor extra punten op het einde.

Onze mening

We hebben op dit punt nog niet veel vergelijkingsmateriaal, dit is pas de 2e uitbreiding die we gespeeld hebben. Het plaatsen van een boer + varken blijft een gok. Te vroeg en alles wordt anders gebouwd, en te laat betekent dat een andere boer je voor is geweest. Het is ook een eenmalige actie, het meeste zit hem in de bouwmeester en de kooplieden.

De bouwmeester geeft je meer opties om die ene tegel te vinden die je graag wilt hebben. Omdat je 2 tegels mag pakken gaat het bouwen lekker vlot. Tuurlijk blijft er een geluksfactor inzitten, je kan 2 keer een tegel pakken waar je niets aan hebt. Maar dat hindert niet, de bouwmeester is een mooie toevoeging aan het spel vinden wij.

En zoals gezegd, er zit een pestfactor verborgen als je aan handelswaar wilt komen. Daar moet je wel tegen kunnen. Verder is het een mooi klein doosje voor een redelijke prijs (rond de €15). Als we dan één minpuntje moeten noemen, sluiten we ons aan bij onze medereviewers Mervin & Ginger. De tegels van de uitbreiding zijn iets donkerder van kleur. Als je een perfectionist bent zal dat een irritatie voor de ogen zijn maar meer dan ook niet. Aan de andere kant ook weer makkelijk om de uitbreiding uit het basisspel vandaan te plukken als je weer gaat opruimen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters

Omschrijving van Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters


Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters is een uitbreiding op Carcassonne. Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters staat in het Engels bekend onder de naam Carcassonne: Expansion 2 – Traders & Builders. Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594367020301", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000061275006","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Carcassonne%3A%20Kooplieden%20%26%20Bouwmeesters%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Carcassonne – Kooplieden & Bouwmeesters te kunnen spelen

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.