Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen

Uitbreiding op Carcassonne

"Als burgemeesters laten we zien wie de baas is en roepen we het volk tot orde."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Het is tijd om onze macht uit breiden. Als burgemeesters laten we zien wie de baas is en roepen we het volk tot orde. Met abdijen kunnen we onze onvoltooide plannen eindelijk laten slagen. Dit schept nog meer mogelijkheden voor een succesvol landschap in Carcassonne.

Carcassonne Burgemeesters en abdijen, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Carcassonne Burgemeesters & Abdijen is de 5e uitbreiding van het familiespel Carcassonne. Het tegellegspel is een ware klassieker en de uitbreidingen maken het alleen nog maar leuker en gevarieerder. De uitbreiding is alleen te spelen in combinatie met het basisspel (zowel de oude variant als de nieuwere na 2016). Ook nu kan je met 2-5 spelers boven de 7 jaar spelen en duurt het spel zo’n 45 minuten. Natuurlijk is de uitbreiding ook uitgegeven door 999 games en bedacht door Klaus-Jürgen Wrede. Deze uitbreiding is uitgekomen in 2007.

Bij deze uitbreiding krijg je maar liefst 3 nieuwe houten speelstukken, hoe leuk! Daarnaast krijgt elke speler een abdijtegel en komt de uitbreiding met 12 nieuwe landtegels met nieuwe tekeningen erop.

Abdij

De abdijtegel. We vinden hem geweldig. Het is de oplossing voor al je problemen. Oké, niet al je problemen, maar zeker wel één! Heb je een gat in je landschap en kan je maar geen tegel vinden die aan alle kanten aansluit met de omliggende tegels, dan is de abdij precies wat je nodig hebt. Als je je abdij besluit te gebruiken, trek je geen gewone tegel. De abdij moet dus in een gat, volledig omringd door tegels, worden gelegd wil je hem kunnen gebruiken. Het maakt niet uit welk landschap op de tegels eromheen te zien is. Minder lastig gepuzzel dus!

Als je een abdij speelt, gelden alle 4 de kanten als afgesloten. Misschien is dit dus dé tegel die je nodig hebt om je stad of weg af te ronden en die fel begeerde punten binnen te slepen. Maar.. dat is nog niet alles! De abdij geldt ook als klooster. Dus als er 8 tegels omheen liggen, net zoals bij een normaal klooster, ontvang je ook nog eens 9 punten. Je moet er dan wel een meeple op kunnen plaatsen. Denk er goed over na wanneer je de abdijtegel inzet, want dit kan meer één keer.

Carcassonne Burgemeesters en abdijen, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Burgemeester

Wanneer je een tegel plaatst, mag je ervoor kiezen je burgemeester in plaats van een gewone meeple te plaatsen in de stad. Dit mag alleen als er geen andere ridders of burgmeesters in die stad aanwezig zijn. Wat maakt die burgmeester nou zo ‘machtig’? Waar een gewone meeple 1 manskracht heeft, is de burgemeester net zo sterk als het aantal schilden/stadswapens zichtbaar in de stad. Dit is handig wanneer je stad samengevoegd is met die van een ander en jij er met de punten van door wilt gaan. Je moet dan de meeste macht of kracht hebben binnen een stad, wil dit gebeuren. Stel je voor dat je tegenspeler 2 meeples in de stad heeft staan. Door een net gelegde tegel is zijn stad verbonden met die van jou. Jij hebt 1 burgemeester in de stad staan, maar geen meeples. De stad bevat 3 schilden. Wie wint er dan? Jij! Want jij hebt de machtige burgemeester die nu de waarde heeft van 3 meeples vanwege de 3 schilden.

Herenboederij

De herenboederij geldt als een zeer machtige boer. Je mag deze alleen plaatsen op een kruispunt waaraan 4 tegels grenzen. Alle 4 de aangrenzende landschappen moeten weiden zijn. Je plaatst een herenboederij in plaats van een meeple. Je mag de herenboederij plaatsen op een weide waar al boeren liggen, maar niet op een weide waar al een andere herenboederij staat. De herenboederij krijg je niet meer terug en levert pas aan het einde van het spel punten op.

Als een herenboederij wordt geplaatst op een weide waar al boeren liggen, dan worden die punten direct geteld en komt de boer weer terug in de voorraad van de desbetreffende speler. Worden een weide met een herenboederij en een weide met een boer later verbonden door een nieuwe tegel dan worden ook die boeren direct geactiveerd. Helaas krijgen de boeren in dit geval maar 1 punt per afgebouwde stad en geen 3. Wie ziet hier nog meer een mooie gelegenheid om je tegenstander(s) dwars te zitten? Aan het einde van het spel krijgt de eigenaar van de herenboederij 4 punten per afgebouwde stad grenzend aan de weide.

Carcassonne Burgemeesters en abdijen, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Transportwagen

Een mobiele meeple. Wie wilt dat nou niet? De transportwagen gebruik je in plaats van een gewone meeple en mag je op een weg, stad, klooster of abdij neerzetten. Hij mag nooit als boer worden gebruikt en op een weide worden gezet. Is een project afgerond dan krijg je dezelfde punten als bij het gebruik van een gewone meeple. Het voordeel van de transportwagen is dat je hem hierna mag verplaatsen naar een andere, eerder gelegde, tegel. Iets wat voorheen nog nooit heeft gemogen. Wel moet het een direct aangrenzend, onafgebouwd, onbezet project zijn. Is dit niet mogelijk dan moet je de wagen terugnemen in je voorraad.

Carcassonne Burgemeesters en abdijen, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Conclusie

Deze uitbreiding is zeker een mooie toevoeging aan het basisspel. We vinden het leuk dat het je meer mogelijkheden geeft om strategisch te spelen en je tegenstander(s) te dwarsbomen. Zo kan een herenboederij dus echt wat roet in het eten gooien van de ander wanneer jij er voor zorgt dat zijn boeren vroegtijdig geactiveerd worden. Bijvoorbeeld wanneer er nog helemaal geen steden afgerond zijn. Of je kan met de burgemeester het harde werk van je tegenstander, die misschien meerdere meeples heeft gebruikt, ongedaan maken door machtig bovenuit te stijgen.

De abdij voelt als een soort joker, dus ook dat is een welkom element in het spel. Een nadeel vinden we dat de tegels van de uitbreiding een iets donkerdere achterkant hebben dan het basisspel (wij hebben de nieuwe editie van na 2016). Je moet er dus echt voor zorgen dat je dat niet kan zien wanneer je een tegel pakt want dat kan je keus mogelijk toch wat beïnvloeden. Ook zijn de tekeningen van de uitbreidingstegels, vooral de steden, net iets donkerder van kleur en matchen ze daardoor niet vlekkeloos met het basisspel. Dit gezegd hebbende beïnvloedt het voor ons het spel totaal niet. We spelen standaard met deze uitbreiding wanneer Carcassonne op tafel komt.

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Het is de oplossing voor al je problemen. Oke, niet al je problemen, maar zeker wel één!"

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen

Omschrijving van Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen


Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen is een uitbreiding op Carcassonne. Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen staat in het Engels bekend onder de naam Carcassonne: Expansion 5 – Abbey & Mayor. Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Carcassonne – Burgemeesters en Abdijen te kunnen spelen

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.