Blog 2020 Top-10 spellenbunker - De allerleukste en beste spellen van 2020

TOP-10 Bordspellen van 2020

donderdag 10 december 2020 AUTEUR: Mario Kerkhof LEESTIJD: 10 minuten

2020 zit er weer bijna op. En wat is het een raar jaar hè, ook op spellengebied. Maar gelukkig zijn er weer hele leuke bordspellen en kaartspellen uitgekomen in het nederlands dit jaar.

Ook wat je speelt en hoe vaak je het speelt is waarschijnlijk anders dan in andere jaren. Misschien speel je veel minder omdat je niet zo makkelijk kan samenkomen met je vriendenclubje, of moet je al maanden de wekelijkse spellenavond overslaan. Of misschien ben je met je partner en/of kinderen samen ineens veel meer bordspellen gaan spelen omdat je daar nu meer gelegenheid voor hebt.

2-persoonsspellen zijn populairder dan ooit. Dankzij Netflix met The Queen’s Gambit zijn we weer weer massaal aan het schaken. En ook de spellen met een Solo-variant vinden gretig aftrek.

Toch heb ik dit jaar nog best regelmatig een partyspel gedaan met een groep. Maar dat mag toch helemaal niet Mario! Ja natuurlijk wel, via Zoom (of een andere videodienst)! Activity, 30 Seconds en Geef een Hint zijn prima te spelen via videobellen, en nog supergezellig ook! Lees in de review over Activity hoe je een partyspel via videobellen kunt spelen.

Maar uiteindelijk zijn er dit jaar nog heel veel leuke spellen uitgekomen in het Nederlands. Het is een cliché, ik weet het, maar het was dit jaar weer erg lastig om een top 10 samen te stellen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de volgende 10 spellen die in 2020 in het Nederlands zijn verschenen:

 

10 Ticket to Ride Amsterdam

Ticket To Ride - Amsterdam Bordspel
Ticket to Ride kennen we natuurlijk al heel lang. En er zijn ondertussen al heel wat edities verschenen. In de serie met kortere/kleinere spellen is dit jaar Ticket to Ride Amsterdam verschenen.

Je speelt niet met treintjes maar met ouderwetse karren. En wie wil er nou niet lekker karren door het centrum van onze hoofdstad? Zelfs ik als echte Rotterdammert heb me uitstekend vermaakt met deze nieuwe TTR-editie.

Lees de review door Mario van Ticket To Ride Amsterdam

Uitgegeven door Days of Wonder / Asmodee

 

9 Herrlof

Herrlof Jolly Dutch Productions Kaartspel Spellenbunker 2-persoonsspel van het jaar 2020
Onze persoonlijke topper van 2020 qua nieuwkomers in het 2-persoons genre is Herrlof van Jolly Dutch. In dit kaartspel vecht je als viking om de kroon, ofwel de Herrlof. Het is genomineerd voor speelgoed van het jaar; en terecht.

Het is een slagenspel met een twist. Je moet dus slagen zien te winnen, maar juist ook weer niet álle slagen. Dus als je genoeg slagen hebt gewonnen zul je er alles aan doen om de rest juist te verliezen. Maar de kans is natuurlijk groot dat je tegenstander dat ook wilt….

Lees de review door Mario van Herrlof

Uitgegeven door Jolly Dutch Productions

 

8 The Kings Dilemma

The King's Dilemma Bordspel 999 Games
The Kings Dilemma is een Legacy-spel. Dat betekent dat er een verhaallijn in zit, die in alle volgende spelletjes doorgaat, totdat het verhaal uiteindelijk eindigt. Keuzes die je maakt bepalen het verloop van dit verhaal en gaan dus door in alle volgende spelletjes die je speelt.

Het leuke aan dit spel is dat het zowel een coöperatief element heeft (jullie willen samen zo goed mogelijk regeren over Ankist), maar dat ook iedere speler zijn eigen geheime agenda heeft. Dus gebruik je invloed verstandig, probeer het spel en je medespelers te beïnvloeden zonder dat het opvalt wat jouw geheime bijbedoelingen zijn.

Lekker discussiëren, (en dan uiteindelijk toch wat anders doen 🤓).
Het leukst om altijd met hetzelfde groepje te spelen. Maar er kunnen uiteindelijk maximaal 12 verschillende spelers meedoen aan de campagne.

Lees de review door Mario van The King’s Dilemma

Uitgegeven door 999 Games

7 Pànjūn

Gugon Panjun Bordspel Uitbreiding Game Brewer
Ik ben niet altijd een fan van uitbreidingen. Vaak maken ze een spel onnodig ingewikkeld en langer, terwijl het er niet per sé leuker op wordt. Maar soms wordt je dan toch positief verrast, zoals bij Pànjūn, de uitbreiding op Gùgōng.

Waar Gùgōng voor mij zeker een leuk spel is, maar niet een die vaak op tafel komt, zorgt Panjun er met zijn 4 modules voor dat het spel er echt veel leuker op wordt. De vernieuwde trappen bijvoorbeeld maken het veel uitdagender om de audiëntie bij de keizer te bemachtigen. En als je hem eenmaal hebt bereikt kun je hem ook weer kwijtraken.

Lees de review door Mario van Gùgōng Pànjūn

Uitgegeven door Game Brewer

 

6 De Crew

De Crew 999 Games Kaartspel Spellenbunker Familiespel van het jaar 2020
Nederlandse Spellenprijs, Speelgoed van het Jaar, Kennerspiel des Jahres… De Crew is echt overladen met spellenprijzen. Niet zo gek dus dat dit coöperatieve kaartspel in de Spellenbunker Top-10 van 2020 staat.

In De Crew werk je samen met je medespelers om in 50 missies je opleiding tot astronaut af te ronden en op zoek te gaan naar de 9e planeet.

De Crew van 999 Games is een coöperatief kaartspel, een slagenspel. Maar waar je in een normaal slagenspel tegenstanders hebt, werken jullie hier dus allemaal samen. Aan iedere missie zijn weer nieuwe voorwaarden verbonden. De juiste speler moet de juiste slagen binnen halen, maar met zeer beperkte communicatie is dat knap lastig!

Lees de review door Mario van De Crew

Uitgegeven door 999 Games

 

5 Tiny Towns Voorspoed

Tiny Towns – Voorspoed Bordspel Uitbreiding White Goblin Games
Nog een uitbreiding in de top-10 spellen van 2020! In Voorspoed, de eerste uitbreiding op Tiny Towns zijn er ineens heel veel nieuwe mogelijkheden. Er is iets nieuws ontdekt, Quercs, en hiermee kun je ruilen en verzamelen.

Geld, geldkisten, nieuwe kaarten, een nieuw scoreblok en een paar extra grondstoffen zorgen voor meer variatie. Je bent minder afhankelijk van de keuzes van je medespelers, en hebt dus veel meer invloed in je eigen spel. Minder geluk, meer strategie dus.

Begin 2020 verschijnt de 2e uitbreiding; …. Wij zijn erg benieuwd!

Lees de review door Das van Tiny Towns Voorspoed

Uitgegeven door White Goblin Games

 

4 Pandemic Legacy Season 0

Pandemic - Legacy Seizoen 0 Bordspel
Season 1 & 2 staan bij heel veel spelers hoog in hun alltime toplijstje. Grote kans dat deze prequel, season 0, binnenkort ook hoog op die lijstjes staat.

Het concept van het coöperatieve spel Pandemic is misschien al bij je bekend. Ziektes bedreigen de wereld, en aan jou en je team de verantwoording om deze dreigingen zo snel mogelijk uit te roeien. Maar in de Legacy varianten is het spel nog veel spannender.

In de loop van het spel mag je stickers plakken op het speelbord en in de regels, waardoor het spel permanent verandert. Sommige kaarten worden vernietigd. Maar er komt ook nog vanalles bij: er zijn een aantal doosjes en enveloppen die pas ergens in de loop van de campagne geopend mogen worden; zo spannend wat daar in zit!

In dit epische avontuur zijn jullie CIA agenten die tijdens de koude oorlog jagen op Sovjet-agenten. Maar veel meer dan dit mogen we er helaas niet over zeggen…🤐

Als we nu al wat verder in het verhaal waren gekomen zou dit spel zeer waarschijnlijk een paar tredes hoger in deze toplijst zijn geëindigd.

Lees (binnekort) de review door Sam van Pandemic Legacy Season 0

Uitgegeven door Z-MAN Games / Asmodee

 

3 It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World Geronimo Games Bordspel
In deze Science Fiction achtige ‘ideale wereld’ is 10 jaar geleden de Grote Oorlog beëindigd. Onze wijze leiders hebben een ‘Wonderful World’ gecreëerd vol met technologieën als super computers, virtual reality, magnetische treinen etc.

Bouw je imperium op. Plan, bouw en produceer zo efficiënt mogelijk, want voor je het weet zijn de 4 rondes al weer voorbij en moet je je punten gaan tellen.

Iedere ronde kies je weer 7 nieuwe kaarten uit. En het systeem waarin je deze kaarten uitzoekt zorgt er al voor dat er een kleinere geluksfactor is en er dus veel tactiek komt kijken in dit spel.

Met deze kaarten ga je vervolgens stuk voor stuk beslissen of je ze gaat proberen te bouwen, of dat je ze recyclet voor grondstoffen. Want zonder grondstoffen kom je niet ver. Heb je eenmaal genoeg grondstoffen om een gebouw te bouwen dan voeg je hem toe aan je imperium. Vanaf nu produceert dit gebouw iedere ronde grondstoffen.

Slim combineren van kaarten zorgt voor leuke bonussen aan het einde van het spel. Ook de verzamelde Generaals en Financiers kunnen enorm bijdragen aan je eindscore.

Tactiek speelt dus een grote rol in dit spel. Iedere ronde ga je weer opnieuw plannen welke kaarten je gaat bouwen bouwen en welke je recyclet voor grondstoffen. En hoe bouw je nou zo efficiënt mogelijk je imperium uit? Voor je het weet is het spel alweer voorbij en is het tijd om de eindscore te gaan berekenen, want de tijd vliegt voorbij in dit heerlijke spel.

Lees de review door Mario van It’s A Wonderful World

Uitgegeven door Geronimo Games

 

2 Maracaibo

Maracaibo Geronimo Games Bordspel Spellenbunker Expertspel van het jaar 2020
Maracaibo is een pittig strategisch spel. De spelregels zijn een dikke pil, maar als je je daar doorheen hebt geworsteld en je dan na je eerste potje doorhebt hoe het echt moet, dan heb je een pareltje in handen.

In dit strategische spel van Alexander Pfister bevaar je de Caribische zee als avontuurlijke zeevaarder. Je bevind je in de 17e eeuw, in een tijd waarin Frankrijk, Spanje en Engeland strijden om alleenheerschappij. Jij kiest voor je eigen geluk, niet voor loyaliteit aan één land. Vergroot je status, je fortuin en roem en kom als overwinnaar uit de strijd.

Naast dit ‘basisspel’, dat enorm uitgebreid is, bevat Maracaibo ook Verhaalkaarten en Legacy-tegels, waardoor spelregels zullen veranderen en nieuwe mogelijkheden ontstaan. Elk spel is hierdoor anders dan het vorige en je beslissingen bepalen de toekomstige spellen.

Lees de review door Bart & Charissa van Maracaibo

Uitgegeven door Geronimo Games

 

1 Everdell

Everdell White Goblin Games Bordspel Spellenbunker Strategiespel van het Jaar 2020
Het Spellenbunker Spel Van Het Jaar 2020 is Everdell. Voor ons eigenlijk geen nieuwkomer, de engelstalige versie hebben we sinds vorig jaar al aardig wat keertjes gespeeld. Maar nu kunnen we de beroemde boom, de Ever-Tree, eindelijk ook in het nederlands opzetten.

In Everdell ben je de bosbewoners 4 seizoenen lang aan het voorbereiden op de aankomende winter. Het spel speelt zich af in de lente, zomer en herfst (deze seizoenen staan benoemd op de Ever-Tree). Je gaat een zo groot mogelijke voorraad aanleggen om optimaal voorbereid te zijn op de winter.

Je verzamelt boswezens en gebouwen. De juiste combinaties leveren vaak meer voordeel op. In het begin van het spel heb je maar 2 werkers en kun je dus nog niet zo veel acties uitvoeren. Maar ieder seizoen komen er schattige nieuwe werkers bij uit de boom, en je kunt dus steeds meer doen.

Het spel is prachtig vormgegeven. Je waant je tijdens het spelen echt in een sprookjeswereld. Iedere speelkaart is fantastisch geïllustreerd. En de grondstoffen voelen levensecht aan. En de doos alleen al is een reden om voor dit spel te gaan, mooi om mee te pronken in je spellenkast!

Lees de review door Jonathan van Everdell

Uitgegeven door White Goblin Games

Geinteresseerd? Ga dan naar een van de Spellenwinkels in Nederland en België of

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.